До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Правила поводження: як почистити й не зіпсувати прикрас

Скільки разів на день ви миєте руки, засікаючи 30 секунд? Скільки санітайзерів ви здатні висушити за 24 години? Це дивні питання для дивних часів, які стають тільки ще дивнішими. Можливо, прямо зараз на ваших пальцях є каблучки — для підняття настрою або як талісмани. Напевно, саме час їх почистити.

Photo: John Stewart, Vogue, December 1956

Річ у тім, що мило й спиртовмісні санітайзери для рук — найгірші друзі прикрас. Такі агресивні мийні засоби можуть призвести до того, що забарвлення коштовного каміння стане мутнішим. Один зі способів: помістити прикраси в чашку з теплою водою й краплею засобу для миття вікон і спостерігати, як маленькі брудні плями спливатимуть на поверхню.

Реклама

Але це все ж не єдиний (і не найкращий) метод. У Елізабет Дойл з Doyle & Doyle є кілька порад. "Найбезпечніший спосіб почистити каблучки вдома — за допомогою теплої води й м’якого мила для посуду, — каже вона. — Якщо ви маєте справу з твердим шматком мила або лосьйоном для рук, замочіть каблучки на деякий час у воді, щоб послабити бруд. Потім очистьте каблучки зубною щіткою з м’якою щетиною. Стежте за тим, щоби бруд не забивався за каменем в особливо важкодоступних місцях". Також вона зазначає, що мийні засоби не можна використовувати для очищення органічних каменів, як-от кораль і перли: "Спирт в дезінфекційному засобі може призвести до пошкодження поверхні каменя й тріщин. Санітайзери також небезпечні для поруватих каменів, таких як опал або бірюза". Шанувальники грузинських прикрас і предметів ранньої Вікторіанської епохи також мають дотримувати особливих рекомендацій: "Вода може потрапити в каблучки із закритими опорами й вплинути на зовнішній вигляд каменів. Крім того, каблучки-медальйони або будь-які каблучки, у яких є елементи зі світлиною під склом (або будь-яким іншим декором) не варто мити під водою".

Але, звісно, найпростіша порада зазвичай найкраща. "У разі сумнівів, завжди ліпше зняти каблучки, перш ніж мити руки", — додає Елізабет. І останнє: щоб не загубити улюблених прикрас. Якщо ви кладете каблучки на раковину, то переконайтеся, що зливник закрито. На цьому все.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.