До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Повний гід Сицилією: що дивитися, де жити і їсти

Як надихнутися на подорож Сицилією, побувавши в парфумерному бутику Лондона, і де — найсмачніші й наймальовничіші місця на острові? Читайте повний гід Сицилією від Дарини Партас.

Мій сицилійський квест розпочався з парфумерного бутика Ortigia в лондонському районі Мерілебон. Чари ароматів від флорентійського майстра Лоренцо Віллоресі діяли магічно. Ноти сицилійського жасмину, дерева лайма й мигдалю — серед усієї цієї парфумерної пишноти неможливо було не полюбити Сицилію.

Реклама

Британка Сью Таунсенд заснувала мережу парфумерних крамниць у 2006 році, назвавши її іменем невеликого острова Ортіджія (Ortigia) на краю Сіракузи (Syracuse), давньогрецького міста на південно-східному узбережжі Сицилії.

У британської бізнесвумен уже був досвід управління парфумерною компанією. Зокрема, вона є засновницею відомого на весь світ бренду Crabtree & Evelyn. Після переїзду до Італії Сью часто навідувалася на Сицилію і, полюбивши цей острів, зважилася на новий бізнеспроєкт. Вона довго шукала парфумера, який зміг би тонко передати сицилійські аромати, поки їй не порадили звернутися до Віллоресі. Серед шанувальників його творчості — Ніколь Кідман, Бред Пітт, Тоні й Шері Блер та інші знаменитості.

Сью не помилилася з вибором. Віллоресі створив лінійку ароматів, що дарують уяві унікальну суміш сицилійських образів: дихаючий вулкан Етна й прилеглі пляжі з чорним піском; міста з архітектурою в стилі бароко; апельсинові й лимонні гаї; баклажани, що увібрали тепло спекотного середземноморського сонця; рисові кульки аранчіні; соковита арабська кассата під шаром застиглого марципану; солодкий смак рікотти у вафельних трубочках канолі й фісташкове морозиво.

Трохи згодом я також дізналася, що в моїй сицилійської палітрі смаків і ароматів бракувало одного — шоколадного. Якось під час відпочинку в регіоні Альта Бадія, що в італійських Доломітах, ми вечеряли в ресторані Siriola в містечку Сан Касьян (San Cassiano). Власник ресторану, у якого дві зірки Мішлен, — справжній гурман, який зібрав у своєму погребі найбільшу колекцію біодинамічних вин в Італії. Крім вина, Стефан Вайзер колекціонує сир і шоколад. Для останнього при ресторані виділена окрема кімната — справжня гордість Стефана. Після вечері він особисто відвів нас на дегустацію. "Ось цей особливий. Його виробляють у місті Модіка на Сицилії за рецептами стародавніх ацтеків". Так було вирішено — летимо на Сицилію.

Таорміна і Форца д'Агро

Прибуваємо в аеропорт Катанії, селимося в околицях Таорміни. Готель Baia Taormina знаходиться в середньовічньому селі Форца д'Агро, де знімали епізоди фільму "Хрещений батько". Готель побудований на виступі зі скелі і має доступ до власного пляжу, що рідкість в Італії. Бронюємо номер обов'язково з видом на море, щоб на величезній терасі вечорами пити місцеве вино, читати книги й дивитися на величезний місяць.

На обід неодмінно їдемо в Trattoria anni 60 в центрі села. Це невеликий сімейний ресторанчик з красивою панорамою на Іонічне море. Якщо будете проїздом, не полінуйтеся і зателефонуйте заздалегідь. Забронюйте один із трьох столиків на терасі, і цей обід ви не забудете ніколи.

Тут, у Trattoria anni 60, за час канікул пробуємо по черзі всі категорії меню, тому що саме так готувала б моя уявна сицилійська бабуся. Вдихаю обволікаючий запах Aubergine Parmigiana, змішаний з присмаком морського бризу. Викладені шарами баклажани, помідори і сир, приготовані в печі, — це фірмова страва острова. Поки чекаємо на виконання замовлення, обов'язково беремо карафку домашнього білого вина. За роки його прохолодний смак жодного разу не підводив мої рецептори.

Після ситного обіду неспішно прогулюємося старовинними вуличками Форца д'Агро, яких, здається, зовсім не торкнулася модернізація.

Потім післяобідній сон, а коли на острів спускається вечірня прохолода, їдемо в Таорміну. До вечері ще далеко, тому саме час спробувати фісташкове морозиво. Тут воно саме таке, як задумала природа.

У Таорміні безліч ресторанів, але рекомендую шукати Osteria Rosso di Vino, де щодня пропонується нове меню — набір страв адаптується під найсвіжіші продукти, які шеф-кухар Фабйо Скордія самостійно вибирає на місцевому ринку щодня. Якщо в остерії не встигли зарезервувати столик, спробуйте щастя в Vicolo Stretto. Кажуть, що приїхати в Таорміну варто вже для того, щоб побувати в цьому закладі. Ресторан розташований на вулиці, яка цілком може претендувати на звання найвужчої у світі, зате з його тераси відкривається вид на морські простори. Останні кілька років він незмінно перемагав у категорії "Сертифікат якості" від TripAdvisor.

Якщо пошук вільного столика в Таорміні не увінчався успіхом, їдьте в Кастельмолу, маленьке мальовниче село на вершині скелі. Саме звідти відкриється найкращий вид на могутній вулкан Етна. Однозначний вибір закладу для вечері — таверна Dell'Etna. Насолоджуйтеся барвистим заходом сонця під акомпанемент місцевого червоного Sciarakè від виноробні Destro Azienda Vitivinicola, чиї виноградники розташовані між каштанових лісів на чорноземі, що увібрав давню вулканічну лаву.

Побувавши в Таорміні та її околицях, їдьте на південь. Попереду — Сіракузи й Долина Ното, а там неподалік і міста бароко Рагуза, Модіка і, звісно ж, саме місто Ното.

Сіракузи й Ортіджія

Дорогою в Сіракузи зупиніться для прогулянки ботанічним садом маєтку San Giuliano. Історія цієї родини налічує 800 років. Господар маєтку — Маркіз Джузеппе Патерно Кастелло ді Сан Джуліано успадкував його ще в 1976 році. Зі своєю дружиною Фіаммою Феррагамо, відомою дизайнеркою взуттєвого бренду Ferragamo, Джузеппе активно інвестував кошти та свою енергію в розвиток саду. Після смерті Фіамми в 1998 році Джузеппе продовжив розвивати маєток. Зараз ферма San Giuliani виробляє органічний апельсиновий мармелад, мед, печиво, оливкову олію й вино. Вілла San Giuliani доступна для оренди під урочисті заходи або для відпочинку великою компанією.


Далі за курсом Сіракузи і, нарешті, та сама Ортіджія. Якщо ви тут лише проїздом, не втрачайте часу і відвідайте археологічний парк з руїнами греко-римської культури. Потім прогуляйтеся лабіринтом вуличок острова Ортіджія. Знайдіть на острівці однойменний парфумерний бутик і скористайтеся шансом забрати додому ароматні спогади про острів. Сфотографуйтеся на пам'ять на Соборній площі. Вона справедливо вважається однією з найкрасивіших в Італії. Їжте в рибному ресторані L'Ancora.

Долина Ното: Модіка, Рагуза, Ното

Беріть курс на Модіку. Місцеві жителі кажуть, що шоколад — у них у хромосомах. Коли в 17-му столітті Сицилія перебувала під правлінням іспанських конкістадорів, вони привезли на острів секрети шоколадного виробництва мексиканських ацтеків.

Перед тим, як заповнити свої валізи шоколадом, підіть на експрес-екскурсію в L'Antica Dolceria Bonajuto, найстарішу шоколадну фабрику на Сицилії.

На обід зайдіть в Osteria dei Sapori Perdutti (з італ. "Остерія загублених ароматів" — прим. Ред.) та вирушіть у кулінарну подорож у часі. Спробуйте південно-сицилійські страви як-то паста з бобами "макко" або тальоліні з квасолею, фенхелем і шавлією, а на десерт — мигдальне парфе.

Після обіду прогуляйтеся Corso Umberto, головною вулицею міста. Зайдіть у Latteria Caffè Storico і спробуйте справжній граніто — класичний сицилійський десерт, що складається з солодкої булочки і сорбета на будь-який смак: лимонного, кавового, мигдального і, звісно, фісташкового.

У Модіці ми зупинялися в історичному Palazzo Failla, поблизу головного собору. Високі стелі й вишукані гравюри на стінах зберегли атмосферу справжнього сицилійського дворянського палацу.

Для дослідження долини Ното насправді зовсім не обов'язково жити в центрі міст. Випробувати на собі сицилійський варіант ultra-luxury можна, оселившись на екокурорті Eremo Della Giubliana з багатющою історією завдовжки в дев'ять століть.

У регіоні Ното пляжі помітно відрізняються від тих, що поблизу Таорміни. Пісок тут яскраво-жовтий і дуже дрібний, вхід у море пологий — ідеальне місце для сімейного відпочинку з маленькими дітьми. Проте й людей тут значно більше. Заради комфорту їдьте у пляжний клуб Lido San Lorenzo Plus, а якщо хочеться подалі від цивілізації — на пляж Calamosche. Підібратися до нього на авто неможливо, а від паркінгу до пляжу один кілометр пішки. Під обіднім сонцем для цього потрібні надзусилля, тому не посоромилися розслабитися в тіні дерев Agriturismo Calamosche: пластикові столи, прохолодне вино з графина і їжа, приготована не інакше, як у небесному раю. Дерев'яна кабінка-вбиральня просто на вулиці, клейончасті скатертини і молоді офіціанти, які, здається, зійшли з подіумів Тижня моди в Мілані.

Побувавши в Модіці й Рагузі, плануйте провести ще кілька днів у Ното, столиці бароко й гастрономії. Саме це місто вибрала суперінфлюенсерка К’яра Феррані для свого весілля. Церемонія одруження відбулася в історичній будівлі мерії Palazzo Ducezio в центрі міста, а вечірка з нагоди урочистості — в массерії Dimora della Balze, де також можна зупинитися для дослідження долини Ното.

У Ното дозвольте собі відчути гастрозадоволення. У ресторані Crossifico на білих скатертинах і під склепінчастими стелями спробуйте casarecce alla palermitana — пасту з сардинами, фенхелем і кедровими горішками. Комбінуйте з бадьорливим вином Etna Bianco. Свіжспіймана ​​риба — в Il Cantuccio. Беріть запечену рибу-меч з томатами чері, домашніми ньокками й соусом песто. У Manna Noto шеф використовує лише інгредієнти, доступні в радіусі одного кілометра від ресторану. Спробуйте восьминога з артишоками. Після вечері прогуляйтеся пішохідною Corso Vittorio Emanuele і оминіть Caffe Sicilia — попри свою історичну славу ця 124-літня кав’ярня не заслуговує на візит. Тому після Інстаграм-позначки поспішайте зайняти місце в Anche Gli Angeli. Візьміть келих традиційного коктейлю negroni sbagliato, складеного з солодкого вермуту, кампарі й просекко, і насолодіться медовим заходом сонця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.