До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чотири сторони: що подивитися в Ізраїлі

Минуле й сьогодення Ізраїлю розділити неможливо: стартапи, сучасні технології, стародавні міста, величезна пустеля, три моря, вечірки, ресторани і південне сонце – все це подорож по молодій єврейській державі з величною біблійною історією.

Тель-Авівських серфінгістів видають красиво вигоріле на сонці волосся і засмагле, обвітрене обличчя
Тель-Авів

Центр Ізраїлю – це Тель-Авів, галасливий і молодий. У це місто приїжджають за атмосферою легкості і безтурботності, за тим, щоб скупатися в морі, станцювати твіст на вулиці, зайти на блошиний ринок і прогулятися старовинними вуличками Яффи.

Реклама
Флорентін – найбільш неформальний район Тель-Авіва, з графіті і незвичайними резидентами. Особливо цікаві провулки навколо вулиці Абарбанель

У місті є готелі на будь-який смак: ближче до бульвару Ротшильд – бутік-готель Montefiore, ближче до моря і білого піску – готель Alexander. Сніданок з видом на море – улюблене проведення часу ізраїльтян: оливки, свіжий хліб, сир з Цфата, хумус, шакшука, біле вино. Цікаво спробувати середземноморську рибу, яку рибалки привозять в порт старої Яффи і там же подають в маленьких ресторанчиках. Яффа – найстаріший район Тель-Авіва, з вузькими вуличками, кафе і галереями. На блошиному ринку тут найкраще опинитися в п'ятницю, а відвідування Тель-Авівського музею мистецтв, навпаки, краще запланувати на будній день.

Кожен район Тель-Авів – чи це Неве-Цедек, Сарона, Флорентін, чи старий центр – дуже своєрідний: всюди своя архітектура, свій стиль і спосіб життя. Тому новий Тель-Авів можна відкривати щодня – або залишати трішки для наступних подорожей. Якщо галаслива тель-авівська атмосфера не входить в плани, можна зупинитися в Герцлії або Нетанії в пляжному готелі (наприклад, в новому David Tower) і взагалі не виходити за його територію – хіба що з'їздити в національний парк Кесарія, древній порт, побудований царем Іродом .

Єрусалим

Єрусалим – незвичайне місто, і головна його особливість в тому, що воно живе. Спілкуватися з Єрусалимом можна буквально: через годину прогулянки по Старому місту налаштовується внутрішній діалог. Ізраїльські гіди вчаться своєї професії два роки і отримують ліцензію після складного іспиту, і тим, хто в Єрусалимі вперше, радять для початку побути з містом наодинці. А на наступний день можна влаштувати екскурсію: дослідити єрусалимські підземелля, дахи і тунелі. За кілька тисяч років це місто захоплювали і перси, і греки, і римляни, і хрестоносці, і араби, і англійці. І всі вони не тільки руйнували місто, але і привносили щось своє.

Недалеко від Старого міста є ринок Махане-Єгуда, що відрізняється від тель-авівського Шук Кармелю великою кількістю релігійних людей та виключною кошерністю. Увечері торгівля на ринку припиняється, але ресторани і бари відкриті до глибокої ночі. Немає ідеї кращої, ніж якщо замість гастрономічного ресторану надати перевагу ринковій простоті: хумусу, стейку на вугіллі або бургеру. Обов'язкова частина програми – вино в місцевих барах: в Ізраїлі більше сотні гідних виноробів. Навпроти ринку – релігійні райони: Меа Шеарім, Геула, Бухарський квартал. Традиції жителів цих місць вимагають особливого поводження, тому йти туди краще з гідом.

Вулиці часів царя Давида, споруди римлян, храми хрестоносців, мечеті Османської імперії, стіни древнього храму – історія західної цивілізації в кварталах старого Єрусалиму

В Єрусалимі зручно зупинятися в готелі King David або в одному з готелів в районі American Colony: більшість історичних місць – в пішій доступності. Перед від'їздом з Єрусалима варто ще раз підійти до Стіни Плачу, покласти руку на камінь стародавнього храму – і прислухатися.

Південь

На півдні Єрусалиму є пустеля Негев. Вона тягнеться до кордону з Єгиптом і Саудівською Аравією, до Червоного моря і курортного містечка Ейлат. Дорога від Єрусалиму до Ейлата займає приблизно три години на машині, але подорож можна розтягнути на кілька днів, щоб скупатися в Мертвому морі на одному з пляжів. Можна вибрати аскетичний пляж близько кібуца Калію в 40 хвилинах їзди від Єрусалиму, можна зупинитися в одному з готелів курорту Ейн-Бокек, де є не тільки пляж, але і спа – там запропонують комплекс процедур на основі солей і мінералів Мертвого моря. По дорозі варто заїхати в стародавню фортецю Масада – головний символ незалежного Ізраїлю.

Нерухома і загадкова, пустеля – прекрасне місце для подорожі та екзистенційного досвіду

Вона була побудована царем Іродом як резервна резиденція на випадок нападу сусідніх народів або римлян. До фортеці веде канатна дорога, але піднятися можна і пішки. З висоти відкривається чудовий вид на Мертве море і пустелю. Тут же є і древнє місто Содом з колоною з кам'яної солі "Дружина Лота", кратер в Міцпе-Рамон, бедуїнські табори, оазиси і нічне небо, не засвічене вогнями міста, – пустеля приголомшливо цікава, але по-справжньому сувора. Влітку при денній температурі +50оС подорож може бути небезпечною, тому краще відкласти цю поїздку на зиму, а влітку варто вирушити на північ.

Північ

Ізраїльтяни їздять на північ відпочивати: там прохолодно і зелено. Пагорби, ліси,Тиверіадське озеро (Кінерет), річка Йордан, древній Бейт-Шеан і побудований хрестоносцями Акко загадковий Цфат, що став в Середньовіччі центром каббали, і Голанські висоти – на півночі є що подивитися. Стандартний маршрут – це бліцтур по Бахайським садам в Хайфі, відвідування фортеці хрестоносців в Акко, тур по новозавітних місцях навколо Тиверіадського озера – в Капернаум і місце Нагірної проповіді. Але набагато цікавіше знайти час і побачити нічний Ізраїль з вершини Хайфи, погуляти по арабському старому Акко і купити свіжообжареної кави на місцевому ринку, провести ніч на озері, наприклад в Ейн-Геві, ​​і пообідати там же смачною "рибою святого Петра", або просто "Муштою".

В Акко бував грецький Геракл, місто захоплювали Олександр Македонський, Цезар і Річард Левове Серце – і не зміг завоювати Наполеон

Враження від Ізраїлю буде неповним, якщо не зупинитися на ніч в кібуцному готелі де-небудь в Північній Галілеї – в Амірімі або Пароді – і не проїхати на автомобілі по Голанах. Жовті таблички, що попереджають про мінні поля, краще не ігнорувати: це не жарт. Цілком можливо, що в один з вечорів кібуцник на тлі корів, що пасуться і заіржавілих танків розповість про Ізраїль не менше, ніж сам тлумачний путівник.

Приголомшливі пейзажі, стародавні дольмени, доісторичні руїни і справжній гірськолижний курорт – відмінний привід з'їздити на Кінерет і Голани

Текст і фото: Григорій Зайд

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.