До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

ONUKA і Алан Бадоєв про те, як знімали кліп на пісню Strum

24 вересня ONUKA випустила кліп на пісню Strum. Паралельно з прем'єрою гурт запускає екологічну ініціативу Ecostrum.

Головне, що потрібно знати про новий кліп ONUKA – його знімали на величезному сміттєзвалищі у Підгірцях, і він дуже красивий. Таку незвичайну локацію придумав Алан Бадоєв – режисер відео. Підготовка до зйомок тривала три місяці, і полягала не тільки в тому, щоб провести кастинг і пошити костюми. Звалище в Підгірцях – небезпечний через свою токсичність режимний об'єкт, перебувати там можна обмежений час і тільки в спеціальних респіраторах, тому для кожного учасника створення кліпу стало своєрідним досвідом. "Мені завжди "щастило" на екстремальні зйомки – дуже складний грим, моторошний холод чи спеку, – розповідає лідер гурту Ната Жижченко, яка два роки тому знялася для Vogue UA в Чорнобилі і Прип'яті. – Ми ніколи не шукали простих шляхів, тому знімальний день на звалищі став логічним продовженням. У Підгірцях було пильно, жарко і, не буду приховувати, – до нудоти погано пахло. Але незважаючи ні на що, минуло все відмінно – ми розуміли, що зайняті важливою справою".

Реклама

Зелена трава, залита сонцем, поле і Ната Жижченко в сукні прогулюється по всій цій красі – перші кадри Strum'a оманливо романтичні. Через декілька секунд камера злітає вгору, і стає ясно, що дія відбувається на величезному звалищі. Сміттєвий шар тут дорівнює висоті 27-поверхового будинку – розповідають співробітники звалища. Алан Бадоєв, найвідоміший і досвідчений український кліпмейкер, поставився до теми професійно і зняв бездоганно гарний кліп: Ната Жижченко в ньому схожа на принцесу посеред хаосу, а гори сміття – на інопланетні об'єкти. "Естетика кліпу для мене була зрозумілою відразу, як тільки прийшла ідея, – розповідає Алан. – Я хотів підкреслити красу того місця, де люди створили звалище, і перетворити в арт-об'єкт сміттєві пакети, розкидані по бездоганно зеленому полю".

Ната Жижченко і Алан Бадоєв

До проблем екології у Нати Жижченко особисте ставлення: її батько-фізик був ліквідатором аварії на Чорнобильській атомній електронстанціі. "Багато хто знає мою зацікавленість в цій трагедії та її наслідки. Через неї на багато речей ще з дитинства я дивлюся з погляду екології. Я давно не ношу хутра і не купую вироби зі шкіри". Зйомки кліпу змусили співачку по-іншому подивитися і на проблему сміття, яка в Україні сьогодні стає все серйознішою. "Якщо раніше те сміття, яке ми з чоловіком (Євген Філатов – прим.авт.) сортували, відправляли на станцію наші сусіди, то тепер я роблю це самостійно. Разом з Женею ми пройшли кілька майстер-класів, запаслися новим баком для будинку, іншими словами – почали новий етап".

24 вересня група ONUKA презентувала кліп на київській станції сортування сміття No Waste. Разом з Євгенією Скварською, засновником організації "Україна без сміття", музиканти запустили ініціативу ECOSTRUM. Приєднатися до неї простіше простого: достатньо подивитися кліп і поділитися ним в соціальних мережах. Всі кошти від монетизації відео Strum на YouTube-каналі ONUKA будуть перераховані на рахунок "Україна без сміття". Саме ця громадська організація займається благоустроєм сміттєсортувальних станцій в Україні.

Костюми для відео створила стиліст і художник по костюмах Соня Солтес. Соня розповідає, що в якомусь сенсі ідея образу для Нати з'явилась там же, на сміттєзвалищі: "Мене дуже надихнуло те, що повинно викликати відразу. Шари скотчу, піраміди пластикового посуду, легкість пакетів, занедбані тенти. Все це дуже резонувало з треком Strum".

Сукня Нати Жижченко в кліпі – такий собі кокон скульптурної форми: з акцентованою талією, об'ємними рукавами і спідницею. Референсом для Соні Солтес стали колекції Рафа Сімонса, Рей Кавакубо і Мартіна Марджела. "Ми довго розмірковували з Аланом про те, яким же має бути плаття. В результаті все почалося з тканини – ми взяли надлегку прозору плащовку, яка ніби парує в кліпі. Щоб сукня була скульптурною, зробили каркас з надтонкого пластика – він підкреслив крій і створив виразний образ. Мені здається, нам вдалося провести паралель між техногенністю світу і вразливістю людини в цьому всьому".

Реальність, яка показана в кліпі – наше найближче майбутнє, впевнені Ната і Алан Бадоєв. Влітку разом з Євгеном Філатовим Ната побувала в експедиції в Арктиці. Гуляючи по острову за Полярним колом, де не було ні душі, музиканти знайшли порожню пляшку з-під пива "Оболонь" – і переконалися, що дуже вчасно зняли Strum.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.