До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Море музики: кого слухати на музичному фестивалі Odessa Classics

У перший тиждень літа піаніст Олексій Ботвінов збирає найкращих європейських музикантів на фестиваль Odessa Classics. Разом з Олексієм Vogue.ua склав гід по найцікавіших концертах.

Максим Венгеров

1 червня в Одеському театрі опери та балету

Реклама

1 червня фестиваль відкриє скрипаль Максим Венгеров – двократний володар "Греммі", Brit Awards і посол ЮНІСЕФ, що входить в п'ятірку найкращих скрипалів світу. Квитків на концерт Венгерова, який виступить разом з піаністкою Поліною Осетинською, вже давно немає: обидва музиканти – суперзірки в світі класичної музики. Цієї весни у них був великий європейський тур: Мілан, Рим, Болонья, Турин і Лондон. В Одесі у музикантів особлива програма: Брамс, Равель і Сен-Санс.

Олексій Ботвінов і Бурхан Очал

2 червня в Одеському театрі опери та балету

Декілька років тому Олексій Ботвінов познайомився з Бурханом Очалом – провідним перкусіоністом світу родом з Туреччини, який свого часу багато виступав зі Стінгом і музикантами з усього світу. Знайомство переросло в оригінальний проект "Бах. Перезагрузка". У ньому Ботвінов, який відомий своєю любов'ю до експериментів і синтезу жанрів, разом з Очалом об'єднав два музичних світи – шедевр Баха "Гольдберг-варіації" і орієнтальні ритми, засновані на стародавніх суфійських традиціях. Проект виявився успішним: його грали на джазовому фестивалі в Монтре, Цюріху, Базелі, Парижі. На фестивалі Odessа Classics представлять нову програму – "Перезавантаження 2". Цього разу музиканти грають культові шедеври Баха, Бетховена, Рахманінова, Прокоф'єва і Мусоргського. Олексій Ботвінов називає цей проект "грою в бісер", тому, що в "Перезавантаженні" змішуються стилі, епохи і культурні контексти.

Деніель Хоуп і Берлінський камерний оркестр

6 червня в Одеському театрі опери та балету

Свій новий проект на фестивалі представить Деніель Хоуп – один з найбільш креативних і затребуваних скрипалів у світі. Це проект "Vivaldi Recomposed" – нова версія "Пір року" Вівальді британського композитора Макса Ріхтера, яка 2017 року отримала премію ECHO KLASSIK-2017 за найкращий проект року, а його запис вже встиг стати світовим бестселером. Кілька років тому Макс Ріхтер, культовий в музичних колах композитор-мінімаліст і володар Mercury Prize, представив свою версію музики Антоніо Вівальді – минімалістичну і постмодерністську.

Себастьян Кнавер

7 червня в Одеській філармонії

Уже не вперше на фестиваль їде Себастьян Кнавер – найяскравіший німецький піаніст, на думку куратора фестивалю Олексія Ботвінова. Кнавер виступає в найкращих залах світу, серед яких Берлінська Філармонія, цюрихський Тонхалле, лондонський Вігмор Голл, нью-йоркський Лінкольн Центр, головні зали Токіо, Гонконгу, Мілана. Цього літа в графіку Кнавер і Одеса. На фестивалі він представить оригінальну програму "UBER-BACH". Олексій Ботвінов розповідає, що це новий погляд на Баха – від ірансько-німецького композитора Араша Сафаяна, і справжній бестселер у програмі європейських музичних фестивалів.

Ptakh_Jung

4 червня в Urban music hall

Минулого року на Odessa Classics вперше реалізували програму "Нові українські звукові ландшафти". Її ідея – показати нову українську музику, яку виконують молоді музиканти. Координує програму Любов Морозова – автор українського Vogue, куратор і музикознавець. Цього року на фестивалі можна почути один з найцікавіших електронних проектів України – дует Ptakh_Jung. Це новий проект композитора і клавішника Антона Дегтярьова Ptakh і гітариста Володимира Бабушкіна Jung: музиканти поєднують сучасну класику з пост-роком, ембієнт, нойзом, гранжем і електронікою. Їх виступи дуже атмосферні і драматургічно наповнені, а самі музиканти називають свою творчість "саундтреками до неіснуючих фільмів".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.