RU UA

Журнал VOGUE

Підписатися
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Як «Курені» стали улюбленим місцем відпочинку в Києві

22 липня 2021

У 2020 році команда артцентру Closer почала влаштовувати вечірки «Київ вечірній» — перші івенти, куди можна було прийти й відпочити, не переймаючись через жорсткі соціальні обмеження, спричинені пандемією. Місцем зустрічей вибрали «Курені» — локацію на мальовничому лісистому схилі, що перетворилася на ідеальний майданчик для дозвілля просто неба. За рік «Курені» зажили слави найпопулярнішого культурного місця столиці. І це не дивно, адже, крім розкішного розташування, ресторан славиться прекрасною музикою і надзвичайно смачною їжею. Ми зустрілися із Сергієм Яценком, який розповів, як локація набула бездоганної репутації й чому сюди хочеться повертатися.

Локація

У 2021 році найстаріший український ресторан «Курені» запустили в новому форматі, щоб дарувати гостям нові враження, запрошувати друзів на обід, вечірку, фестиваль, виставку, концерт чи просто повалятися на газоні. Тепер «Курені» — це простір для дослідження смаків, звуків, образів, почуттів, себе та один з найяскравіших культурних майданчиків Києва.

Сергей Яценко КурениСергій Яценко

Якщо шукати приховані смисли й підтексти всіх найрізноманітніших івентів, що відбуваються тут, то все стає зрозуміло лише від однієї назви. Слово «курінь», добре відоме з історії, означає «козацьке житло, дім». З чагатайської перекладаємо як «натовп», «плем’я». Загалом як кілька століть тому, так і нині, — це слово означає певну спільноту, де живуть, проводять час і знаходять однодумців.

«Я вперше сюди приїхав узимку минулого року з Лораном Гарньє скуштувати національної української їжі. Мені тут відразу дуже сподобалося, хоча через відсутність відвідувачів було видно, що місце переживає складні часи. Виявилося, що ми знайомі з власниками цього місця, братами Константіновськими, і навіть мали досвід партнерства в межах першого фестивалю Brave! Factory. Наша з хлопцями співпраця — справжня синергія, де хтось відіграє роль фундаменту, а хтось оформляє фасад і зводить поверхи, — розповідає Сергій Яценко. — Торік через пандемію ми особливо не рекламувалися, та й нічого не встигли зробити, лише додали якихось дрібних змін».

Навіть з мінімальними змінами (а для багатьох це місце й зовсім стало відкриттям) «Курені» стали ідеальним майданчиком, де можна зібратися великим товариством і чудово провести час після місяців домашнього ув’язнення. Упродовж короткого сезону минулого року Яценко й команда влаштовували денні вечірки, спостерігали за відвідувачами та їхньою реакцією, спілкувалися з гостями й намагалися зрозуміти, що їм до вподоби, а що ні, — щоб наступного року доопрацювати проєкт і зробити «Курені» тим, що вони являють собою сьогодні.

Так, у 2021-му KURENI оновили сам майданчик: з’явився великий балкон (другий поверх), істотно розширили танцмайданчик, поміняли всю посадкову зону, фактично збудували з нуля стаціонарні бари й повністю переобладнали мангальну зону під фудкортну, зробили повноцінну окрему сцену для концертів і, найголовніше, повністю переобладнали кухню — запустивши повноцінний український ресторан.

Їжа

У «Куренях», як і раніше, готують традиційні українські страви, проте тепер акцентують на здоровому харчуванні та якісних локальних продуктах. За їжу відповідає команда під керівництвом Владислава Агреса і Ярослава Артюха.

«Ми знайшли шеф-кухаря, з яким добре порозумілися. Ми мислимо в одному ключі, у нас однакове бачення сучасного українського. Ми переосмислюємо, знаходимо старі цікаві рецепти, створюємо здорове й корисне. Наприклад, вареники на безглютеновому борошні або котлети на парі», — каже Сергій.

Модних продуктів на кшталт лосося й авокадо, які сьогодні в розумінні людей є невіддільним складником здорового харчування, тут не готують. Замість них пропонують локальні суперфуди, а також чорноморську рибу й морепродукти та різні коренеплоди й корінці.

Крім того, у «Куренях» працює фудкорт з окремим меню. Тут можна скуштувати адаптовані страви української кухні. Також на фудкорті є мангал, де готують м’ясо й лаваш з різними начинками. Про веганів і вегетаріанців тут також не забули: у меню можна знайти чудові страви з рослинних продуктів.

Концепція

Найпрекрасніше в «Куренях» — це, звісно ж, свіже повітря, зелень і простір: тут можна зібрати велику кількість людей, але всім буде комфортно й задосить місця. І це далеко не твердиня андеграундної культури — це місце для трохи досвідчених з погляду сервісу, але для менш досвідчених з погляду музики.

В івент-календарі «Куренів» більше відомих артистів, набагато більше, ніж на будь-якому іншому майданчику міста, де грають електронну музику. Тут зрозуміліший музичний формат: сюди можна прийти непідготовленим і зрозуміти, що відбувається. У тому ж Closer може бути складно сприймати музику, оскільки вона потребує певного рівня знань, щоб розібратися.

«Курені» виконують і розважальну функцію — тут відвідувачі гарантовано отримають класний настрій, позитивні емоції: цьому сприяє музика, мальовничі пейзажі, чудовий сервіс.

Безумовно, KURENI приваблюють своїм форматом — це єдина в Києві локація з денними вечірками. Їх ніколи не було (важливо не плутати саме денні вечірки й нічні, що переросли в денні). Такий формат дає змогу по-іншому готуватися до події. Наприклад, люди можуть одягнути щось яскраве й ефектне, тому що не приходять у темне приміщення, де їх ніхто не запам’ятає. Загалом KURENI — це альтернативна клубна версія, яка врізноманітнює культурне життя Києва.

Музика й вечірки

Вперше в «Куренях» почали влаштовувати вечірки під назвою «Київ вечірній» у 2020-му. Вони були повністю орієнтовані на аудиторію Closer, якій було заборонено ходити в нічні клуби через коронавірусні обмеження. «Ця аудиторія допомогла нам вдосконалитися й підказала, що треба зробити, щоб іншим також було комфортно»,  — розповідає Яценко.

Цього року аудиторія умовно ділиться на частини: андеграунд-тусівку й відвідувачів ліквідованого клубу CHI, власниками якого також були Алік і В’ячеслав Константіновські. У «Куренях» працюють і для тих, і для інших, показуючи, що місце однаково комфортне для різних категорій людей.

Якщо Closer асоціюють з берлінськими закладами, то «Курені» більше подібні до Ібіци. Винятково в найкращому сенсі. Це іспанський формат з великим простором, танцмайданчиками, класним звуком, чудовим сервісом і трохи більш туристичним підходом — світлим, добрим, душевним.

Також тут організовують концерти молодих виконавців. Тривають вони на сцені, ефектно названій «Співай сюди». У програмі — представники сучасної української інді-сцени, яким «Курені» допомагають збирати аудиторію й нових слухачів.

Гаус, техно, диско, інді — хоч яка музика звучить у «Куренях», все досить зрозуміло й без будь-яких складних музичних експериментів. Тут грають і резиденти Berghain, такі як Бен Клок, і популярні американські диджеї, наприклад, Сет Трокслер, і навіть такі неординарні музичні фігури, як Вірджил Абло.

«Наша місія незмінна в кожному з наших проєктів — у межах зрозумілішої музики показати різноманітність, багатогранність і непересічність, — зазначає Яценко. — Ми ніколи не обмежувалися форматами й тут цього теж не робитимемо».

Текст: Марина Шулікіна 

отдых ·

Ще в розділі Музика

Популярне