До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Брітні проти Спірс" – чому варто подивитися фільм Netflix про співачку

Сьогодні виповнюється 40 років Брітні Спірс — улюблениці Америці, головній попзірці 2000-х, яка заробила своїм талантом і музикою сотні мільйонів доларів. Має ця казка й інший бік: 13 років, аж до суду, що відбувся восени цього року, Брітні Спірс перебувала під опікою свого батька й фактично була позбавлена ​​всіх громадянських прав. Драмі Брітні присвячений гучний документальний фільм "Брітні проти Спірс". Ми подивилися фільм і ділимося найцікавішими фактами.

Автори картини Netflix — журналістка Дженні Еліску й режисер Елін Лі Карр — планували зняти документальний фільм про творчість Брітні Спірс. Але під час роботи відкрилися нові факти, і в підсумку вони зняли фільм не тільки про творчість і музику, а й про "контроль і владу". Півторагодинна стрічка розповідає про життя артистки впродовж останніх 13 років і кидає світло на її стосунки з батьком, а завершується відвертим монологом Брітні в суді, який артистка виголосила 23 липня цього року. У ньому Спірс розповідає про те, як опікуни багато років примушували її працювати, погрожували й давали препарати, щоб підсилити працездатність, а суд відмовляв їй у можливості найняти власного адвоката й подати клопотання щодо припинення опіки.

Реклама

До речі, співавтор стрічки Ерін Ле Карр ("Я кохаю тебе, зараз помри", "Мертва матуся") — режисер-криміналіст, що спеціалізується на трилерах і детективах, і у фільмі "Брітні проти Спірс" це дуже помітно. Голосові записи й таємні текстові повідомлення, які команді фільму передали джерела, напружена музика — все це нагнітає саспенс і перетворює документальну історію в справжній трилер про життя Брітні, від якого складно відірватися (хоча йому закидають необ’єктивність — про це, наприклад, написала газета Guardian).

З бойфрендом Семом Асгарі, 2020 рік

Автори фільму стисло розповідають про те, якою була Брітні в юності і як їй вдалося домогтися успіху. Вона працювала з восьми років (а вже з 12 знімалася в популярному шоу "Клуб Мікі Мауса" на каналі Дісней разом з Крістіною Агілерою та Джастіном Тімберлейком), і, за словами авторів фільму, "мала олімпійський талант та була дуже працьовитою". Саме це допомогло Брітні домогтися феноменального успіху: у 2004 році 23-річна Спірс стала найбагатшою артисткою свого покоління, а її другий студійний альбом Oops!... I Did It Again у 2000 розійшовся 20 мільйонами копій у всьому світі; сама ж співачка потрапила до книги рекордів Гінесса. Упродовж 1998—2003 рр. Брітні продала 73 мільйони платівок у всьому світі, її слава не знала меж. "Водночас вона була байдужа до грошей, просто захоплювалася улюбленою справою", — каже помічниця Спірс, яка працювала з нею від самого початку кар’єри.

У 2004 році Брітні Спірс вийшла заміж за артиста своєї підтанцівки Кевіна Федерлайна й народила двох дітей. У 2006 році співачка подала на розлучення й спершу пара розійшлася мирно. Водночас, як розповідають у фільмі, життя Брітні Спірс пішло шкереберть. Артистка вживала алкоголь і наркотики, їздила за кермом у нетверезому стані, а назирці її переслідували папараці. У фільмі фотограф Аднан Халіб, який згодом став її бойфрендом, згадує, що 2007 року агенції могли заплатити "кілька сотень тисяч доларів" за кадр з Брітні Спірс. Вони з Аднаном познайомилися на автозаправці: Брітні Спірс, оточена натовпом папараці, намагалася заправити машину, але не знала, як це зробити. "Тобі допомогти?" — запитав Аднан, а згодом вони подружилися.

Коли Брітні їхала в ресторан або на вечірку, її переслідували 50—70 машин з папараці. Спірс кілька разів арештовували за водіння в нетверезому стані й вживання наркотиків, а наприкінці 2007 року суд позбавив її опіки над дітьми на користь Кевіна Федерлайа. У 2008 році артистка опинилася в психіатричному центрі, а її батько Джеймі Спірс подав прохання щодо опіки над дочкою. У підсумку 2008 року артистку визнали недієздатною, а суд Лос-Анджелеса призначив батька її опікуном.

Брітні Спірс із дітьми

Стосунки Спірс з батьком завжди були непростими. Артистка боялася й не раз говорила, що "Джеймі забере в неї все". Наприкінці 2007 року Брітні Спірс випускає альбом Blackout ("Затемнення"), який критики визнали прогресивним, концептуальним і найкращим альбомом за всю її кар’єру. Автори фільму кажуть, що це був альбом "жінки, на яку полювали і яка втікала". "Вона була людиною, що потребувала допомоги", — каже співавторка фільму, журналістка Дженні Еліску. Вона двічі брала інтерв’ю в Брітні Спірс для журналу Rolling Stones, дружила з артисткою і каже, що Спірс завжди була чарівною, доброю і вдячною.

З Джастіном Тімберлейком

У 2008 році суд фактично позбавив Брітні Спірс усіх прав і свобод. У фільмі один з адвокатів, які працювали над цією справою, пояснює: згідно із законом Каліфорнії, опіка передбачає, що людина по суті позбувається всіх громадянських прав. Вона не може водити машину й вільно ходити до крамниці чи аптеки, вибирати, з ким спілкуватися, дружити чи подорожувати. Ба більше, опікунство передусім передбачає опіку над майном і фінансами — а у випадку Брітні Спірс її статки сягали сотень мільйонів доларів. Водночас, перебуваючи під опікою, Брітні Спірс і далі працювала та примножувала свої рахунки (з 2013 по 2018 роки вона заробила 140 мільйонів доларів, але отримувала від батька тільки 8 тисяч доларів на місяць на своє утримання). У 2010 році її батько дістав повний контроль над рахунками й кредитними картками артистки.

Автори стрічки "Брітні проти Спірс" показують документи з підписом якогось лікаря, на підставі чого суд визнає, що в артистки деменція і вона не може ухвалювати рішень щодо свого життя. Але Брітні Спірс не припиняє працювати: випускає альбоми, їздить з гастролями в усьому світі й знімається в паралельних проєктах. Так 2008 року вона з’являється в епізоді серіалу "Як я зустрів вашу маму", що приносить їй кілька мільйонів; у 2012-му артистка була суддею шоу "The X Factor" — дістала контракт на 15 мільйонів доларів і стала найвисокооплачуванішою суддею подібних конкурсів за всю історію телебачення. У 2013—2018 роках вона відіграє масштабне п’ятирічне шоу в Лас-Вегасі, "працюючи без перерви й заробляючи купу грошей для інших людей".

Водночас життя артистки за кадром перетворюється на пекло (у фільмі автори вживають містке слово "шторм"). Вона їздить у ресторан за бургером разом з охоронцями й поліцією (за рішенням опікуна), не бачиться з дітьми, і паралельно намагається просити суд призначити їй незалежного опікуна, що не є членом її сім’ї. Приблизно в цей самий час журнал People публікує велику статтю про батька Брітні, розповідаючи про його жорстку вдачу. У статті написано, що Джеймі Спірс має намір "стати Брітні, замінити її".

Джеймі Спірс

"Я спостерігав за тим, як вона написала весь альбом Blackout на серветці, сидячи за столиком у кафе. Вона придумала все шоу: костюми, декорації, режисуру. А ви кажете, вона недієздатна?.." — розповідає в кадрі Аднан Галіб. Брітні Спірс і далі працює — а пізніше повідомить у суді, що лікарі за рішенням опікунів міняли їй дози стимуляторів, збільшуючи її звичну дозу в "робочі дні", коли їй треба було виступати.

У 2018 році статки артистки оцінювали в 60 мільйонів доларів, але в цей момент щось ламається: в січні 2019 року Брітні Спірс пише у себе в інстаграмі, що вона змушена скасувати гастролі через проблеми зі здоров’ям і в родині, і на кілька місяців зникає із соцмереж і медіа. Шанувальники співачки забили на сполох, а вже влітку 2019 року в Америці з’явився рух #FreeBritney — фани запідозрили, що Брітні Спірс поклали в клініку й тримають всупереч її волі, і вирішили започаткувати рух, що допоміг би артистці звільнитися від опіки. Рух підтримали знаменитості, як-от Майлі Сайрус і Роуз Макгоуен, а шанувальники Брітні зібрали підписи й надіслали петицію в Білий дім з вимогою відкликати опікунство над артисткою.

Паралельно масштабні журналістські розслідування стали з’являтися в американських медіа: спершу New York Times, а потім New Yorker опублікували статті, у яких розповіли, що за останні роки артистка фактично втратила контроль над своїм життям. Улітку 2021 року це підтвердила й сама співачка: вона подала до суду прохання про скасування опіки й виступила в суді з промовою, яка навряд чи залишила когось байдужим. "Я їздила в турне через страх. Мені давали літій і змушували працювати. Я не можу спати, я плачу щодня. І тепер я просто хочу повернути собі своє життя".

12 листопада цього року суд скасував опікунство над Брітні Спірс. "Це найщасливіший день у моєму житті", — написала артистка в інстаграмі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.