До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Свободу Брітні: все, що потрібно знати про рух #FreeBritney

Звідки взявся гештег #FreeBritney і що означають усі ці чутки про опікунство над попзіркою? Ось що відомо про життєву ситуацію Брітні Спірс нині.

Брітні Спірс — справжня попікона, що не має рівних. Близько 100 мільйонів її платівок продано в усьому світі, вона не раз поверталася на сцену після невтішних падінь і продовжує свою діяльність ось уже майже три десятиліття.

Реклама

За останні місяці в житті 38-річної уродженки Міссісіпі сталася кілька невдач: повторне позбавлення постійного місця проживання в Лас-Вегасі, проблеми зі здоров’ям батька Джеймі Спірса і, згідно з припущенням фанатів, надмірна опіка над Спірс з боку батька (що є опікуном співачки), про яку вона повідомляє за допомогою закодованих повідомлень з проханням про допомогу в соціальних мережах. Ці події породили рух #FreeBritney, прихильники якого вимагають зняти обмеження, яких зазнає Брітні Спірс через перебування під опікою батька і які мають величезний вплив на особисте й професійне життя співачки. Оскільки історія й далі набирає обертів, ми зібрали все, що відомо про цю справу на сьогодні.

Про рух #FreeBritney

Фанати Брітні Спірс стурбовані долею попзірки. Вони переймаються через юридичні обмеження, які, на їхню думку, занадто контролюють життя співачки вже понад десять років. З 2008 року, після сумнозвісного публічного зриву, Спірс перебуває під постійною опікою кількох людей, яких призначив суд і які цілковито відповідають за життя й фінансові справи співачки. Упродовж 11 років головним опікуном співачки був її батько Джеймі Спірс, але у вересні 2019 року він склав свої повноваження через "особисті причини, пов’язані зі здоров’ям". Так, опікуном співачки став її менеджер Джоді Монтгомері. Рух #FreeBritney має на меті звільнити співачку від опіки, щоб повернути Спірс фінансову й особисту незалежність.

Під якою опікою перебуває Брітні Спірс?

Брітні Спірс нині під законною опікою, яку оформляє суд у справах про спадщину й дає опікунові право вести справи людини, яка перебуває під опікою. Такий різновид опіки оформляють за запитом дорослої людини, що має стосунок до особи, яка, на його думку, потребує контролю через нездатність піклуватися про себе. Здебільшого така опіка передбачена для людей похилого віку, людей з інвалідністю або дуже хворих. Більшість деталей справи Спірс не розголошують, але в заявах для збереження опікунства наводять дані про засекречені психічні захворювання й токсикоманію. Та прихильники руху #FreeBritney стверджують, що продуктивність співачки за останні десять років — від випуску декількох студійних альбомів до гастролей і її першого проживання в Лас-Вегасі — засвідчує, що Спірс доросла працездатна людина, яка може сама ухвалювати виважені рішення. Інші наполягають, що її недавній успіх є показником ефективності опікунства.

Навіщо Брітні Спірс опікун?

У 2007 році Брітні Спірс пережила кілька особистих криз: пройшла через розлучення з Кевіном Федерлайном; за повідомленнями, майже добу провела в реабілітаційному наркоцентрі; поголила голову; напала на машину фотографа, імовірно після того, як він проігнорував її прохання про недоторканність приватного життя. У підсумку — втратила фізичну опіку над своїми двома дітьми, давши негативну відповідь на цю пропозицію у 2008 році, після чого потрапила на лікування до психіатричної клініки. Потім її батько Джеймі Спірс звернувся з петицією до Верховного окружного суду Лос-Анджелеса з проханням про тимчасове опікунство через надзвичайні обставини, які незабаром стали постійними.

Деталі опікунства над Спірс невідомі, але з угоди зрозуміло, що опікуни контролюють активи й статки співачки. За даними Los Angeles Times, "судові документи вказують на те, що Джеймі Спірс має право вести переговори, що стосуються бізнесу, продавати власність і обмежувати відвідування співачки. Він може подавати заяви про обмеження прав тих, хто, на його думку, загрожує стабільному стану дочки, і кожна покупка попзірки має фіксуватися в щорічних судових звітах про витрати Брітні". Газета три місяці розслідувала подробиці опікунства і його вплив на Спірс. І хоча ніхто з оточення співачки не відповів на запити щодо надання коментаря, "незалежних доказів того, що Спірс постраждала через ситуацію з домовленостями, виявлено не було".

Коли почався рух #FreeBritney?

Багато з відданих шанувальників Брітні Спірс все ще не усвідомлювали вразливого положення співачки, яка у 2008 році так коментувала своє перебування під опікою: "Я просто хочу повернути своє життя... Я хочу мати можливість водити машину. Я хочу жити у своєму будинку самостійно. Хочу мати можливість самостійно вибирати собі охоронця". Ще був документальний фільм 2008 року Britney: For the Record, у якому співачка говорила: "Якби я не жила в обмеженнях, у яких перебуваю зараз, я б почувалася звільненою [...] Я ніколи не хотіла бути однією з ув’язнених. Я завжди хотіла почуватися вільною".

Як пише The New York Times, фраза #FreeBritney з’явилася у 2009 році, коли на сайті Breathe Heavy, присвяченому попновинам і Брітні Спірс, почалася кампанія із захисту Брітні проти надмірної опіки. Власник сайту Джордан Міллер навіть повідомив про дзвінок з погрозою від Джеймі Спірса. У 2016 році Міллер дав такий коментар газеті: "Це була дійсно нестабільна ситуація й вони намагалися захистити її". Але впродовж наступного десятиліття рух, який він започаткував, розвивався й далі.

Чому поновилася цікавість до руху #FreeBritney?

Чутки про опіку над Спірс знову з’явилися в січні 2019 року, коли співачка скасувала своє резидентство в Лас-Вегасі через погане здоров’я батька. "Кілька місяців тому мого батька шпиталізували й він ледь не помер", — написала вона в Instagram. "Ми всі так вдячні, що він вижив, але попереду в нього ще тривалий шлях до одужання. Мені довелося ухвалити важке рішення, щоб зосередити всю свою увагу й енергію на родині в цей час".

Далі була перерва в роботі, а Instagram Спірс, що зазвичай рясніє селфі й танцювальними відео, майже три місяці не був активний. Потім вона повернулася у квітні 2019 року із загадковим повідомленням про те, що їй знадобилося трохи часу "для себе", а на новинному порталі TMZ повідомили, що Спірс лікувалася в психіатричній клініці, оскільки дуже переймалася через хворобу батька. Потім ситуація загострилася ще більше, коли в подкасті Britney's Gram, який розбирає пости співачки, випустили повідомлення від анонімного джерела, який стверджував, що є помічником юриста й знає подробиці опікунства над Брітні Спірс. Ця новина викликала серйозну стурбованість щодо долі Спірс і її можливостей ухвалювати самостійні рішення.

Пізніше, у квітні, група фанатів зібралася біля мерії Західного Голлівуду, щоб висловити протест проти збереження опікунства над співачкою. Потім Спірс виступила із заявою в Instagram, стверджуючи, що "все добре", і закликаючи фанатів "не вірити всьому, що ви читаєте й чуєте". Попри це, ті, хто підозрює, що Спірс позбавлена змоги самостійно створювати контент і пости, і досі скептично налаштовані. Долила оливи до вогню матір співачки Лінн Спірс, яка, наскільки відомо, поставила сердечка під деякими публікаціями й коментарями в Instagram Брітні, що стосувалися руху #FreeBritney. У травні 2019 року вона також подала до суду запит з питань опіки над Брітні Спірс.

Чому #FreeBritney знову в тренді?

14 липня 2020 року в Entertainment Tonight повідомили, що Лінн Спірс подала запит до окружного суду Лос-Анджелеса на отримання всієї інформації щодо SJB Revocable Trust, створеного для захисту активів попзірки. Два дні потому анонімне джерело повідомило сайту: "Брітні довіряє Лінн, і попросила свою матір стати одним з її опікунів. Вона щиро вірить, що її мати хоче допомогти їй стати більш незалежною фінансово".

Наступний крок стався через кілька місяців спекуляцій навколо Instagram співачки, у якому в розпал карантину з’являлися танцювальні відео, селфі й загадкові цитати. Деякі фанати занепокоїлися психічним станом Спірс (в одному відео Спірс сказала, що випадково спалила свій спортзал), а інші вирішили, що її пости — це приховані крики про допомогу. У коментарях Спірс просили "вдягти жовте" або "запостити голубів", якщо їй потрібна допомога. І, як стверджують фанати, вона виконала їхні прохання. Недавня онлайн-петиція з вимогою надати Спірс більше свободи зібрала понад 200 000 підписів.

Що далі? Прихильники #FreeBritney очікують на слухання, яке відбудеться 22 липня, й перегляд умов опіки 22 серпня. Тому поки ми можемо тільки чекати й спостерігати за тим, що відбувається.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.