До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Змішати, але не збовтувати: новорічний етикет

Про правильні інгредієнти для зустрічі Нового року розповістьТетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування.​

Новорічна ніч – це завжди приготування, очікування, плани, ідеї та пропозиції. І майже завжди мрії, з серії "А давайте на Новий рік?!", коли інтонації стають мрійливими та навіть азартними. Мені ж з дитинства завжди хотілося відсвяткувати Новий рік у декількох містах і країнах, щоб перегнати часовий пояс. І це вдалося на Мілленіум, 2000-й я зустрічала двічі у Центральній Африці і в Південній. Мрії ж для того існують, щоб здійснюватися! У дитинстві моєю улюбленою іграшкою був глобус. Тепер моє щасливе багатонаціональне та багатоадресне життя склалося так, що я розкладаю день 31 грудня по часових поясах. І я пам'ятаю, де в цей день є знайомі, друзі та близькі люди. Такий от день around the globe!

Реклама

Зараз свято можна легко влаштувати в будь-якій точці світу, але ось про що варто пам'ятати, так це про те, що квитки варто купувати заздалегідь. А ще раніше розсилати запрошення. А всьому цьому передує сценарій і план дій. Зазвичай всі новорічні приготування починаються на початку грудня, напрямок поїздки обирається в жовтні. Так що узгодити план краще заздалегідь. Save the date ніхто не відміняв. Це не тизер, а тільки оголошення дати і теми. І кожен може спробувати себе в режисурі, всього на один вечір. А як багато новорічних святкових тем і вже готових сценаріїв існує. Не обов'язково голлівудських, краще нью-йоркських, паризьких або римських. А може, львівських? І якщо не вибираємо стандартні сценарії, то придумуємо самі, оголошуємо тему, показуємо ательє і складаємо для костюмів загальний мудборд. Надихатися можна і образами з кіно –художники вже роки тому продумали все: антураж і костюми. Краще не придумаєш! Ось тільки сніг штучний сучасний краще і красивіше.

Аби свято пройшло так, щоб про нього було приємно згадувати цілий рік, потрібно врахувати багато дрібниць – як кому дзвонити і кого вітати, чи приносити подарунки для великої компанії, як скласти програму на всю ніч і чим розважити гостей, і врешті-решт, чи можна давати дітям пригубити шампанське на честь Нового року. Продумати потрібно все і заздалегідь.

Новий рік – це завжди веселощі та подарунки, але чи всім потрібно нести презенти, якщо є велика компанія? Тут головне – увага, і звичайно, антураж, ефектна презентація та упаковка. Подарунок-присвята не може бути для невідомих гостей, а тільки для тих, з ким знайомі, так безіменних подарунків не буває. Дитячий подарунок швидше сентимент, ніж брендова річ. В ідеалі від дитини дитині. Від дітей однієї сім'ї дітям іншій. Діти ж дарують подарунки і літнім гостям – це дуже важливо.

Заходячи в гості, можна запропонувати допомогу господині, а якщо вирішили принести з собою смаколики, то було би правильно обговорити їх заздалегідь, як частину меню, з організаторами та власниками будинку. Частування можливе тільки за умов, що про нього мріють усі члени родини або всі, як один, гості. Але варто пам'ятати, що смаколики не заміняють подарунки, хіба це пиріг із запеченими монетками чи іншими сюрпризами. Пляшка шампанського теж ніколи не буде зайвою.

Як не крути, а Новий рік у нашій країні свято, на диво, сімейне. Аромат марокканських мандаринів і ялинка з ватою на лапах – це все символи нашого дитинства. І складаючи програму, необхідно врахувати побажання та вподобання усіх членів сім'ї та гостей. Само собою, кожен із присутніх повинен почути улюблені мелодії чи традиційне новорічне привітання президента. Але от музичний супровід точно не повинен бути з телевізора. Зараз є стільки можливостей оформити музикальні вподобання членів сім'ї. Застілля, як перша частина свята, традиційно час сімейний, має бути з максимальним залученням дітей, адже, чим більше участі вони беруть, тим цікавіше свято і для них, і для гостей. Келих шампанського? Є прекрасні безалкогольні аналоги. А от вміння тримати кришталевий келих, як і відповідати на привітання, повинна вміти кожна дитина. Етикет не буває дитячим. Він один на все життя.

А якщо ви далеко від сім'ї не забувайте, яке б екзотичне свято не шуміло за спиною, потрібно привітати батьків і рідних. Не буває справжнього свята без сім'ї, адже насправді блиск і мішура – це цінності, які можна придбати. Справжні і сімейні вимагають щирої і душевної уваги, усього серця. Я консервативна і завжди хочу додзвонитися, щоб почути голос. Дигітальні привітання не люблю, не зважаючи на те, що netiquette викладаю і поважаю. Але, можливо, це все для того щоб цей netiquette поважав нас. Хоча тут варто також врахувати такий нюанс. Якщо це великий прийом, то в момент розсилки повідомлень свято немов завмирає. А як складно буває повернути веселощі, настрій і увагу тих, хто поруч. До того ж, можливо, тих, хто сумує далеко, веселий голос і дзвінок на тлі веселощів тільки засмутить. Заздалегідь заготовлені тексти повідомлень і зовсім можуть образити, а неза тією адресою відправлені зізнання ранять. Ніякий телевізор і веселі пісні не відвернуть і не розвеселять одиноку матір або овдовілого сусіда, коли за стіною метушня і веселощі. Приємно, що повертаються зниклі традиції. Подарунки, солодощі, фрукти або знаки уваги, як компенсація незручностей сусідам. І навіть знаки примирення і подяки. І чому б не влаштувати знайомство, на яке не вистачало часу в будні ?!

Загадувати бажання, записувати його на папірці, потім спалювати і кидати попіл в шампанське – все традиції сім'ї, все традиції гостей, якщо вони щирі і сентиментальні і переносяться з покоління в покоління, доречні і, більш того, затребувані. Свято однієї сім'ї повинне відрізнятися від всіх інших свят. Сімейні традиції іноді потрібно починати, якщо нічого відновлювати. Розважати гостей також можна досить традиційно – фанти, головні події року, ігри в побажання, одночасне виконання декількох пісень з оголошенням тих гостей, яким дісталися однакові тексти. Для цього і потрібен Дід Мороз, щоб анімувати і об'єднувати компанію. Представити потрібно і гостей, і культурні традиції, якщо є необхідність. Розповісти про звичаї і ввести всіх присутніх у настрій свята. Ідеально мати "домашнього" Діда Мороза чи когось із близьких сім'ї людей в цій ролі.

Вчасно піти – також треба вміти. Як правило, гості розходяться після першої сімейної частини і доречно звільнити старших членів сім'ї від молодіжних веселощів, тим самим, і себе від ризику гостей, що засиділися. А веселощі продовжити на нових майданчиках і навіть на кількох. Це дасть змогу привітати якомога більшу кількість друзів і навіть нових знайомих. Як рік зустрінеш, так і проведеш, краще не скажеш.

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування @tatyanapolyakova_etiquette.​

Читайте також:

Справа смаку: 10 правил етикету за столом

Просто так: як дарувати квіти згідно з етикетом

Дитячий час: правила етикету для найменших

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.