Здорова кутя і ще 5 незвичайних різдвяних рецептів

06 січня 2018

Різдвяні канікули - особливий сезон, коли потрібно зберігати багаторічні традиції, при цьому залишатися в тренді, не нашкодити здоров'ю і формі, але і не залишатися голодними. Меню може бути старомодним, сучасним, вегетаріанським, рибних, м'ясним, простим-для-новачків, при цьому не втомлювати приготуванням. Але коли, як не на Різдво, приготувати вечерю своїми руками? Здоровими рецептами ділиться Анастасія Голобородько.

Healthy кутя

У східній Європі кутю традиційно готують напередодні Різдва і Хрещення. І якщо ви чекаєте на вечерю родичів, традиції годі й змінювати. Однак, замінити розварене з цукром пшоно на щось нове. Ще жодна бабуся не відмовилася від куті на новий лад.

½ чашки кіноа

1 чашка мигдалевого молока

⅔ чашки води

⅛ ч.л. меленої кориці

½ чашки маку

⅛ ч.л. меленого сухого імбиря 

⅛ ч.л. мускатного горіха

сіль

2 ч.л. меду

2 ч.л. родзинок, сушеної журавлини або інших сухофруктів 

горіхи

Мак розмолоти в блендері і залити водою мінімум на 1 годину. Кіноа промити і змішати в каструлі з мигдалевим молоком і водою. Довести до кипіння, варити 2-4 хвилини, трохи посолити і зменшити вогонь. Додати всі прянощі і варити на невеликому вогні 20-25 хвилин, періодично помішуючи. Вимкнути вогонь. Додати сухофрукти і мед. Подавати гарячою. Ідеально - додати зверху свіжі ягоди, кедровий горіх і м'яту.

Салат з персиками і халумі

Більше зелені, більше молодих сирів, більше забутих яскравих літніх смаків. Персики можна замінити хурмою або манго.

2 великі персики

200 г сиру халумі

8-10 помідорів чері або інших солодких: рожевих, чорних

велика жменя шпинату або мікс салату

Для заправки:

3 ст.л. оливкової олії

1 ст.л. білого винного або яблучного оцту

1 ч.л. соєвого соусу

1 ч.л. негострої гірчиці

дрібка сухого часнику

сіль і перець

Змішати інгредієнти для заправки. Розігріти сковороду без олії, краще - гриль. Нарізати скибочками персики і сир. Нарізати томати, зелень, змішати із заправкою. Персики і сир підсмажити по 3-5 хв з кожної сторони до зарум'янювання. Додати в салат і ще раз ретельно перемішати.

Гуакамоле

Хороший снек. У світі величезний тренд на авокадо. Його смак, користь і підвищена сполучуваність з практично будь-яким продуктом незаперечна. Беремо його в якості основного finger-food. Нехай навіть з кукурудзяними чіпсами. Чіпсів менше, гуакамоле більше. Краще, ніж доїдати олів'є.


 

1 свіжий перець чилі

1 авокадо

1 невеликий помідор

1/2 цибулини

кілька гілочок кінзи

1/2 лайма

сіль і мелений чорний перець

оливкова олія

Помідор очистити від шкірки і дрібно порубати. З перцю чилі видалити насіння, дрібно нарізати, разом з цибулею і кінзою. Додати 1 ст.л. води, масло і сік лайму. Авокадо очистити від шкірки і видалити кісточку. Нарізати м'якоть кубиками і змішати з іншими інгредієнтами. За бажання, додати кілька крапель табаско.

Французький цибулевий суп

Під час холодів прийнято зігрівати. Віддаючи данину сезонності, використовуємо зимові інгредієнти. Хто, як не французи, знають в зимових рецептах толк.

50 г вершкового масла

1 кг цибулі

1 ч.л. цукру

50 мл бренді

750 мл бульйону за смаком

1 ч.л. бальзамічного оцту

2 лаврові листки

2 гілочки чебрецю

4 скибочки хліба

1 зубчик часнику

120 г сиру

У сковороді розтопити вершкове масло в оливковій олії. Додати нарізану півкільцями цибулю, цукор, сіль і пасерувати 20 хвилин. Цибуля стане білого кольору з карамельним відтінком. Влити і випарувати бренді або будь-який інший ароматний міцний алкоголь. Додати теплий бульйон, оцет і чебрець. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати ще 10-15 хвилин. Зробити тости, натерти їх часником, зверху викласти сир. Суп подавати з тостом зверху.

Швидкий тунець

В якості основної страви візьміть тунець. Його м'якоть щільна, практично м'ясна. На приготування маринаду піде 5 хвилин, на сам процес досить і години. Дуже швидко, дуже просто.

тунець

кунжутна олію

соєвий соус

3 см кореня імбиря

2 зубчики часнику

1 ч.л. меду

Тунець порізати порційними шматками. У великій мисці змішати соєвий соус і масло 2: 1, видавити очищений імбир і часник, додати мед. Риба повинна знаходитися в маринаді не більше, ніж на 2-3 мм від дна. Кожні 15-20 хвилин перевертайте, щоб тунець промаринуватися рівномірно. Смажити від 3 до 10 хвилин з кожного боку, в залежності від товщини шматка.

Старомодний гарбузовий пиріг

200 г борошна

По невеликій дрібці кориці, мускатного горіха, меленої гвоздики, кардамону

½ ч.л. розпушувача

1 ч.л. соди

250 г м'якоті гарбуза

100 г цукру

150 мл оливкової або кокосової олії

2 яйця

дрібка солі

У мисці змішати борошно, розпушувач і соду, додати прянощі. Гарбуз очистити і натерти на терці. Блендером збити цукор і оливкову олію до однорідної піни. Додати яйця, сіль, змішати з рештою інгредієнтами і ще раз ретельно все збити, змастити маслом. Духовку розігріти до 170С. Випікати пиріг 40 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Читайте також:

7 найкращих фільмів на Різдво

Різдвяні традиції королівської сім'ї

Healthy кутья

В восточной Европе кутью традиционно готовят в кануны Рождества и Крещения. И если вы ждете на ужин родственников, традициям можно не изменять. Однако, заменить разваренное с сахаром пшено на нечто новое. Еще ни одна бабушка не отказалась от кутьи на новый лад.

½ чашки киноа

1 чашка миндального молока

⅔ чашки воды

⅛ ч.л. молотой корицы

½ чашки мака

⅛ ч.л. молотого сухого имбиря

⅛ ч.л. мускатного ореха

соль

2 ч.л. меда

2 ч.л. изюма, сушеной клюквы или других сухофруктов

орехи

Мак размолоть в блендере и залить водой минимум на 1 час. Киноа промыть и смешать в кастрюле с миндальным молоком и водой. Довести до кипения, варить 2-4 минуты, немного посолить и убавить огонь. Добавить все пряности и варить на небольшом огне 20-25 минут, периодически помешивая. Выключить огонь. Добавить сухофрукты и мед. Подавать горячей. Идеально - добавить сверху свежие ягоды, кедровый орех и мяту.

Салат с персиками и халуми

Больше зелени, больше молодых сыров, больше забытых ярких летних вкусов. Персики можно заменить хурмой или манго.

2 больших персика

200 г сыра халуми

8-10 помидоров черри или других сладких: розовый, черный

большая горсть шпината или микс салата

Для заправки:

3 ст.л. оливкового масла

1 ст.л. белого винного или яблочного уксуса

1 ч.л. соевого соуса

1 ч.л. неострой горчицы

щепотка сухого чеснока

соль и перец

Смешать ингредиенты для заправки. Разогреть сковороду без масла, лучше гриль. Нарезать ломтиками персики и сыр. Нарезать томаты, зелень, смешать с заправкой. Персики и сыр поджарить по 3-5 мин с каждой стороны до зарумянивания. Добавить в салат и еще раз тщательно перемешать.

Гуакамоле

Хороший снек. В мире огромный тренд на авокадо. Его вкус, польза и повышенная сочетаемость с практически любым продуктом неоспорима. Берем его в качестве основного finger-food. Пусть даже с кукурузными чипсами. Чипсов меньше, гуакамоле больше. Лучше, чем доедать оливье.


 

1 свежий перец чили

1 авокадо

1 небольшой помидор

1/2 луковицы

несколько веточек кинзы

1/2 лайма

соль и свежемолотый черный перец

оливковое масло

Помидор очистить от кожуры и мелко порубить. Из перца чили удалить семена, мелко нарезать, вместе с луком и кинзой. Добавить 1 ст.л. воды, масло и сок лайма. Авокадо очистить от кожуры и удалить косточку. Нарезать мякоть кубиками и смешать с остальными ингредиентами. По желанию, добавить несколько капель табаско.

Французский луковый суп

В холода принято согревать. Отдавая дань сезонности, используем зимние ингредиенты. Кто, как не французы, знают в зимних рецептах толк.

50 г сливочного масла

1 кг лука

1 ч.л. сахара

50 мл бренди

750 мл бульона по вкусу

1 ч.л. бальзамического уксуса

2 лавровых листа

2 веточки тимьяна

4 ломтика хлеба

1 зубчик чеснока

120 г сыра

В сковороде растопить сливочное масло в оливковом. Добавить нарезанный полукольцами лук, сахар, соль и пассеровать 20 минут. Лук станет белого цвета с карамельным оттенком. Влить и выпарить бренди или любой другой ароматный крепкий алкоголь. Добавить теплый бульон, уксус и тимьян. Довести до кипения, убавить огонь и готовить еще 10-15 минут. Сделать тосты, натереть их чесноком, сверху выложить сыр. Суп подавать с тостом сверху.

Быстрый тунец

В качестве основного блюда возьмите тунец. Его мякоть плотная, практически мясная. На приготовление маринада уйдет 5 минут, на сам процесс достаточно и часа. Очень быстро, очень просто.

тунец

кунжутное масло

соевый соус

3 см корня имбиря

2 зубчика чеснока

1 ч.л. меда

Тунец порезать порционными кусками. В большой миске смешать соевый соус и масло 2:1, выдавить очищенный имбирь и чеснок, добавить мед. Рыба должна находить в маринаде не более, чем на 2-3 мм от дна. Каждые 15-20 минут переворачивайте, чтобы тунец промариновался равномерно. Жарить от 3 до 10 минут с каждой стороны, в зависимости от толщины куска.

Старомодный тыквенный пирог

200 г муки

По небольшой щепотке корицы, мускатного ореха, молотой гвоздики, кардамона

½ ч.л. разрыхлителя

1 ч.л. соды

250 г мякоти тыквы

100 г сахара

150 мл оливкового или кокосового масла

2 яйца

щепотка соли

В миске смешать муку, разрыхлитель и соду, добавить пряности. Тыкву очистить и натереть на терке. Блендером взбить сахар и оливковое масло до однородной пены. Добавить яйца, соль, смешать с оставшимися ингредиентами и еще раз тщательно все взбить, смазать маслом. Духовку разогреть до 170С. Выпекать пирог 40 минут до образования золотистой корочки.

Читайте также:

7 лучших фильмов на Рождество

Рождественские традиции королевской семьи

здорове харчування · рецепт · еда ·

Ще в розділі Lifestyle

Популярне