VOGUE UA CONFERENCE 2019FASHION & BUSINESS 7 листопада
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Здорова кутя і ще 5 незвичайних різдвяних рецептів

05 січня 2019

Різдвяні канікули – особливий сезон, коли потрібно зберігати багаторічні традиції, але, при цьому, залишатися в тренді, не нашкодити здоров'ю і формі, і не залишатися голодними. Меню може бути старомодним, сучасним, вегетаріанським, рибним, м'ясним, простим-для-новачків, при цьому не втомлювати приготуванням. Але коли, як не на Різдво, приготувати вечерю своїми руками? Здоровими рецептами ділиться Анастасія Голобородько.

Healthy кутя

У східній Європі кутю традиційно готують напередодні Різдва і Хрещення. І якщо ви чекаєте на вечерю родичів, традиції годі й змінювати. Але замінити розварене з цукром пшоно на щось нове – можна. Ще жодна бабуся не відмовилася від куті на новий лад.

½ чашки кіноа

1 чашка мигдалевого молока

⅔ чашки води

⅛ ч.л. меленої кориці

½ чашки маку

⅛ ч.л. меленого сухого імбиру 

⅛ ч.л. мускатного горіха

сіль

2 ч.л. меду

2 ч.л. родзинок, сушеної журавлини або інших сухофруктів 

горіхи

Мак розмолоти в блендері і залити водою мінімум на 1 годину. Кіноа промити і змішати в каструлі з мигдалевим молоком і водою. Довести до кипіння, варити 2-4 хвилини, трохи посолити і зменшити вогонь. Додати всі прянощі і варити на невеликому вогні 20-25 хвилин, періодично помішувати. Вимкнути вогонь. Додати сухофрукти і мед. Подавати гарячою. Ідеально – додати зверху свіжі ягоди, кедровий горіх і м'яту.

Салат з персиками і халумі

Більше зелені, більше молодих сирів, більше забутих яскравих літніх смаків. Персики можна замінити хурмою або манго.

2 великі персики

200 г сиру халумі

8-10 помідорів чері або інших солодких: рожевих, чорних

велика жменя шпинату або мікс салату

Для заправки:

3 ст.л. оливкової олії

1 ст.л. білого винного або яблучного оцту

1 ч.л. соєвого соусу

1 ч.л. негострої гірчиці

дрібка сухого часнику

сіль і перець

Змішати інгредієнти для заправки. Розігріти сковороду без олії, краще – гриль. Нарізати скибочками персики і сир. Нарізати томати, зелень, змішати із заправкою. Персики і сир підсмажити по 3-5 хв з кожної сторони до рум'яного кольору. Додати в салат і ще раз ретельно перемішати.

Гуакамоле

Хороший снек. У світі величезний тренд на авокадо. Його смак, користь і підвищена сполучуваність з практично будь-яким продуктом беззаперечна. Беремо його як основний finger-food. Нехай навіть з кукурудзяними чіпсами. Чіпсів менше, гуакамоле більше. Краще, ніж доїдати олів'є.


 

1 свіжий перець чилі

1 авокадо

1 невеликий помідор

1/2 цибулини

кілька гілочок кінзи

1/2 лайма

сіль і мелений чорний перець

оливкова олія

Помідор очистити від шкірки і дрібно порубати. З перцю чилі видалити насіння, дрібно нарізати, разом з цибулею і кінзою. Додати 1 ст.л. води, масло і сік лайму. Авокадо очистити від шкірки і видалити кісточку. Нарізати м'якоть кубиками і змішати з іншими інгредієнтами. За бажанням, додати кілька крапель табаско.

Французький цибулевий суп

Під час холодів прийнято зігрівати. З пошаною до сезону, використовуємо зимові інгредієнти. Хто, як не французи, знають в зимових рецептах толк.

50 г вершкового масла

1 кг цибулі

1 ч.л. цукру

50 мл бренді

750 мл бульйону за смаком

1 ч.л. бальзамічного оцту

2 лаврові листки

2 гілочки чебрецю

4 скибочки хліба

1 зубчик часнику

120 г сиру

У сковороді розтопити вершкове масло в оливковій олії. Додати нарізану півкільцями цибулю, цукор, сіль і пасерувати 20 хвилин. Цибуля стане білого кольору з карамельним відтінком. Влити і випарувати бренді або будь-який інший ароматний міцний алкоголь. Додати теплий бульйон, оцет і чебрець. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати ще 10-15 хвилин. Зробити тости, натерти їх часником, зверху викласти сир. Суп подавати з тостом зверху.

Швидкий тунець

Основною стравою може бути тунець. Його м'якоть щільна, практично м'ясна. На приготування маринаду потрібно 5 хвилин, на сам процес досить і години. Дуже швидко, дуже просто.

тунець

кунжутна олія

соєвий соус

3 см кореня імбиру

2 зубчики часнику

1 ч.л. меду

Тунець порізати порційними шматками. У великій мисці змішати соєвий соус і масло 2:1, видавити очищений імбир і часник, додати мед. Риба має бути в маринаді не більше, ніж на 2-3 мм від дна. Кожні 15-20 хвилин перевертайте, щоб тунець промаринувався рівномірно. Смажити від 3 до 10 хвилин з кожного боку, залежно від товщини шматка.

Старомодний гарбузовий пиріг

200 г борошна

невеликі дрібки кориці, мускатного горіха, меленої гвоздики, кардамону

½ ч.л. розпушувача

1 ч.л. соди

250 г м'якоті гарбуза

100 г цукру

150 мл оливкової або кокосової олії

2 яйця

дрібка солі

У мисці змішати борошно, розпушувач і соду, додати прянощі. Гарбуз очистити і натерти на терці. Блендером збити цукор і оливкову олію до однорідної піни. Додати яйця, сіль, змішати з рештою інгредієнтів і ще раз ретельно все збити, змастити маслом. Духовку розігріти до 170°С. Випікати пиріг 40 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Читайте також:

7 найкращих фільмів на Різдво

Різдвяні традиції королівської сім'ї

здорове харчування · рецепт · еда ·

Ще в розділі Lifestyle

Популярне