До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зоопатруль рятує зачинених у квартирах тварин

За кілька днів від початку російської навали несподівано спливла ще одна проблема, яку треба було оперативно розв’язу вати. У замкнених квартирах залишилося багато домашніх тварин – вони потребували допомоги. Небайдужі українці організували зоопатрулі. Ми дізналися, як вони працюють.

Наша організація функціонує з 3 березня, наче всього 12 днів, але здається, ніби цілу вічність. Особисто я ніколи не рятувала тварин, іноді годувала на вулиці, але волонтеркою не була. Також я ніколи не брала участі у волонтерських організаціях. А тепер – "Зоопатруль" охопив увесь мій час, бо я – головна координаторка усіх процесів, що нині тут відбуваються. Засновники нашої організації – Дмитро Ревнюк та його дружина Ганна Ревнюк наразі опікуються трохи важливішими справами – виховують новонароджену дитинку.

Реклама

Ми тільки з початку війни працюємо над створенням волонтерської організації з питань рятування тварин та обстоювання їхніх прав. Хоча "Зоопатруль" існує недовго, ми всі змогли дуже швидко об’єднатися, створити круту, продуктивну й амбіціозну команду з 20 координаторів, адміністраторів, асистентів та 13 патрулів.

Передусім ми створили просту Google-форму, де люди залишають заявки (сьогодні загальна кількість – 714 заявок), запустили сторінки у Facebook та Instagram, створили call-центр, а наші телефони й контакти розійшлися по всіх чатах. Тепер про нас знають дуже багато людей, які й повідомляють про тварин, що потребують допомоги.

У нас є кілька методів рятування тварин. Найперший – врятувати від голоду. Ми вибиваємо вічко, вставляємо шланг та насипаємо корм і наливаємо воду. Також ще один варіант – зробити дірку в стіні біля дверей. Так ми можемо не лише погодувати, а й звільнити котів: ми деякий час чекаємо, чи вийде тваринка. Якщо не виходить, то всередину квартири через цей отвір всипаємо борошно, ставимо мисочку з їжею й водою, просимо сусідів подивитися, або приїжджаємо самі наступного дня. За допомогою борошна ми можемо зрозуміти чи ходила кішка чи ні, жива вона чи ні. І крайній випадок – це вирізання серцевин замків і заміна їх, або просто заварюємо сваркою двері, щоб їх зачинити. Звісно, відчиняємо двері тільки з дозволу господарів, якщо вони нам надішлють документи й запишуть відеозвернення, де підтвердять свою особу та нададуть згоду на відчинення дверей.

Здебільшого тваринок забирають сусіди, та іноді вихованці залишаються у своїх домівках, а господарі домовляються із сусідами про годування та нагляд. Якщо ситуація критична – ми знаходимо тваринкам прихисток чи тимчасовий притулок. Або ж наші патрулі забирають додому врятованих тварин.

Наразі ми врятували 138 тварин, переважно котів і собак. Але на цьому ми не зупиняємося!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.