До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не можете заснути в спеку? Ось 8 порад у поміч

Колись ми думали, що надміру нагріта спальня – найгірший ворог здорового сну. Сьогодні ми знаємо, що це далеко не так... Проте, як би там не було, але оптимальна температура для відпочинку коливається між 16 і 21 . Ось 8 порад, які допоможуть впоратися зі спекою, якщо вікна відчинено навстіж, а зайвий одяг і так уже давно знято.

Модель лежит на скамейке в красном длинном платье с салфетками в руках.Photo: © John Rawlings / Conde Nast via Getty Images
Зачиніть вікна

Так, ви все правильно зрозуміли. Це оманлива маніпуляція — тримати вікна відчиненими впродовж дня, сподіваючись свіжого повітря та прохолоди. Насправді радше зачинені вікна й штори допоможуть зберегти свіже повітря й комфортну температуру в кімнаті.

Реклама
Постіль з холодильника і натуральні тканини

Якщо ви ладні вже на все заради здорового сну, покладіть постільну білизну в холодильник або морозильну камеру за 10 хвилин до сну. Цей трюк допоможе ефективно знизити температуру й допоможе заснути швидше. Якщо в холодильнику мало місця, тоді обмежтеся наволочкою.

Не шкодуйте коштів на якісну постільну білизну з бавовни. Повітря вільно циркулюватиме натуральною тканиною, зберігаючи потрібну вночі прохолоду. Те ж саме стосується й вибору літньої піжами: що більше бавовни входить до складу тканини, то легше буде пережити нічну спеку.

Яркая полосатая пижама из хлопка.
Холодний душ

Зниження температури тіла — це головний крок, який сприяє відпочинку й глибокому сну. Є кілька варіантів. Найпростіший — холодний душ перед сном. Якщо ви не звикли до холодної води, тоді обливайтеся теплою, вона все одно допоможе знизити температуру тіла.

Оскільки одними з основних регуляторів температури тіла людини є руки й ноги, охолодження їх сприяє загальному зниженню температури. Можна поставити біля ліжка відро з прохолодною водою й опустити в нього ноги. Щойно почуватиметеся в прохолоді, відразу захочеться подрімати.

Ще один спосіб полягає в прикладанні холоду до зап’ястків і шиї. Поки біля пульсу буде щось холодне, мозок думатиме, що ви перебуваєте в прохолоді.

Відмовтеся від алкоголю й білкової їжі

Алкоголь на ніч призводить до зневоднення організму, і в спеку — це не найкраща перспектива. Експерт зі сну з Великої Британії Нейл Робінсон радить випивати незадовго до сну пів літра води, щоб не вставати вночі.

Також не їжте занадто багато білкових продуктів, бо вони пришвидшують метаболізм, що може сприяти підвищенню температури тіла.

Спати самому

Спати з кимось поруч завжди тепліше, але влітку це не так комфортно, як взимку. Самотній сон у літні спекотні ночі — набагато надійніший спосіб виспатися.

Модель лежит на кровати по диагонали в ярком комбинезоне и белых босоножках с перемычками.Photo: © Helmut Newton
Матрац і вкривало

Ви знали, що матрац впливає на температуру тіла вночі, а пухові ковдри можуть утримувати або знижувати температуру? Робінсон радить вибирати матраци, виготовлені з розумних волокон, як Purotex і Tencel, що мають охолоджувальні властивості. Вибираючи пухову ковдру, так само звертайте увагу на її теплові показники. Наприклад, зимові пухові ковдри призначені для втримання тепла, тоді як літні сприяють зниженню температури. "Важливо мати різні ковдри, щоб допомагати своєму тілу адаптуватися до різних пір року", — говорить Робінсон.

Без вечірнього тренування

Заняття спортом увечері підвищують температуру тіла, ускладнюючи сон у спекотну погоду. Робінсон радить робити вправи вранці, щоб активізувати обмін речовин і стимулювати бажання відпочити ввечері.

Режим сну

Під час спеки ми почуваємося менш енергійними (бо наші тіла витрачають більше енергії, щоб знизити температуру), тому частіше хочемо прилягти й трохи відпочити вдень. Попри очевидну приємність такого літнього ритуалу, вночі заснути буде набагато складніше.

Не важко помітити й іншу літню пастку: коли ніч за вікном настає не раніше ніж о десятій вечора, складно боротися зі спокусою лягти спати на кілька годин пізніше. Та ліпше таки дотримувати режиму, щоб не тільки прохолода сприяла сну, але й організм розумів, що пора відпочивати.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.