До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Ґрета Тунберґ і чому про неї всі говорять

"Ви вкрали моє дитинство", – так емоційно розпочала свою промову на засіданні ООН з питань клімату в Нью-Йорку 16-річна шведська активістка Ґрета Тунберґ. У вересні 2019-го Ґрета буквально влаштувала прочухан світовим лідерам, які, на її думку, не роблять нічого задля порятунку довкілля. А через кілька місяців вона стала "Людиною року" за версією впливового американського видання Time. У цьому матеріалі vogue.ua розповідає, хто така Ґрета, чому її обговорює весь світ, і як вона стала впливовішою за Дональда Трампа, Марка Цукерберга і голову КНР, Сі Цзіньпіна. 3 січня їй виповнюється 20 років.

Ви напевно бачили фотографії Ґрети Тунберґ в інтернеті. Все почалося влітку 2018-го року, коли дівчинка з двома косичками сама-одна вийшла на пікет біля будівлі парламенту Швеції. У неї в руках був саморобний плакат з написом "Шкільний страйк за клімат". Ґрета заявила, що не піде на заняття, поки шведський парламент не зверне увагу на посуху і лісові пожежі в Швеції і не почне виконувати Паризьку угоду про клімат. Ґрета закликала приєднатися до свого страйку школярів зі всього світу. Через кілька місяців на шкільні страйки за клімат щоп'ятниці виходили півтора мільйона осіб, а пости про них в "Інстаграм" розлетілися з гештегом #fridayforfuture. За рік Ґрета взяла участь у Давоському форумі, зустрічі з Європейським парламентом у Страсбурзі, засіданні ООН, її номінували на Нобелівську премію миру, вона стала жінкою року в Швеції, людиною року за версією Time і GQ, а також однією з найвідоміших дівчат на планеті.

Реклама

За що бореться Ґрета? Вона хоче, щоб уряди ключових країн світу припинили "висловлювати занепокоєння", а почали діяти. Перш за все, юна активістка апелює до Паризької угоди 2015 року: згідно з нею уряди всіх країн повинні скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу. Це історичний документ: його підписали 195 країн світу. Виконання Паризької угоди допоможе утримати зростання температури на землі в межах 2˚С – в іншому випадку, б'ють на сполох вчені, нас чекає глобальна екологічна криза. Ґрета вважає, що старше покоління політиків не впоралося зі своїм завданням щодо захисту клімату, тому справу повинні взяти в руки молоді люди. Так, у квітні 2019 року, під час виступу у Страсбурзі, дівчина розкритикувала Європейський парламент за "три термінові саміти через Брексіт і нуль самітів через глобальну екологічну кризу". Жорстку позицію Ґрети підтримують сильні світу цього – наприклад, Барак Обама, а генеральний секретар ООН Антоніо Гуттеріш зізнається, що йому зрозуміла агресивна позиція Ґрети. "Моє покоління не впоралося зі змінами клімату. Молодь відчуває це. Не дивно, що вони розлючені".

Ґрета Тунберґ і Барак Обама

Ґрета жорстка й іронічна 16-річна дівчина. Всі промови вона пише сама, а її виступи часто категоричні і дуже емоційні. Так, на саміті в Нью-Йорку 23 вересня шведка розплакалася, коли говорила, що політики вкрали у неї дитинство. "Ось мій меседж – ми стежитимемо за вами. Це неправильно, я не повинна бути тут, я маю бути в школі по інший бік океану. Але ви звертаєтеся до нас, до молоді, по допомогу. Як ви смієте? Ви вкрали моє дитинство своїми порожніми обіцянками, а тепер просите про підтримку. Люди помирають, світ руйнується. Ми на межі вимирання, і все, про що ви можете говорити, – це гроші і розповіді про економічне зростання. Як ви смієте?". Користувачі в інтернеті докоряють Ґреті зайвою експресивністю, а деякі політики мають підозру, що Ґрета Тунберґ – продуманий маркетинговий проєкт, в який вкладають гроші (зокрема, про це говорила канцлер Німеччини, Ангела Меркель, за що пізніше публічно попросила вибачення).

Ґрета Тунберґ справді дуже категорична, але цьому є пояснення. У 10 років їй діагностували синдром Аспергера – психічний розлад, для якого характерні труднощі в соціалізації та селективний мутизм, – це означає, що в особливих стресових ситуаціях людина не здатна розмовляти. Сама дівчина зізнається, що психологічні проблеми дають їй можливість довго концентруватися на одному питанні – цим для неї і став клімат. "Я дізналася про екологічні проблеми, коли мені було вісім. У школі постійно показували страшні фільми про пластик в океані або про те, як вимирають полярні ведмеді. Я плакала, коли бачила це, – і зрозуміла, що більше не можу жити, як раніше", – каже Ґрета.

Батьки Ґрети – відомі в Швеції артисти. Вони підтримують доньку в усіх ініціативах і під її впливом стали веганами, відмовилися від пластику, почали вирощувати овочі у власному саду, а на даху будинку поставили сонячні батареї. Сама Ґрета не подорожує літаками через вуглецевий слід, який вони залишають. Так, на засідання ООН у Нью-Йорку дівчина дісталася на яхті, оснащеній сонячними батареями, – разом з батьком і професійними спортсменами. Не користується літаками і її мати, відома в Швеції співачка.

І поки деякі політики скептично ставляться до Ґрети Тунберґ, її називають найвпливовішим підлітком на світі (з 14 мільйонами читачів в "Інстаграмі"), а GQ і Time присвячують їй свої обкладинки. З них на світ докірливо дивиться серйозна Ґрета: ставитися до неї можна по-різному, але ігнорувати не вдасться.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.