RU UA

Журнал VOGUE

Підписатися
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Гід по молодому вину: як вибирати та з чим подавати

19 листопада 2020

Щорічно в третій четвер листопада (цього року це 19 листопада) у Франції офіційно представляють вино свіжого врожаю — божоле нуво. Як вибирати молоде вино, що до нього подавати й у яких келихах ліпше дегустувати — про все це читайте у великому спільному гіді Vogue.ua і мережісалонів сучасного сервування TWLV.

Що таке молоде вино

«Найвідоміше у світі молоде вино — це, звісно ж, божоле нуво з Франції, — розповідає Костянтин Відоборенко, бренд-амбасадор компанії Riedel, яка ось уже понад 250 років виробляє найпопулярніші келихи для вина у світі. — Аналогічні вина виробляють і в інших країнах, вказуючи на етикетці, що це молоде вино. Такі вина надходять у продаж невдовзі після збирання врожаю (у середньому за два місяці), їх виробляють за певною технологією: ферментація відбувається безпосередньо в кожній ягоді без доступу кисню, тому вина мають яскравий фруктовий букет і смак. Не варто шукати в них складності й глибини, ці вина виробляють для споживання в найближчі кілька місяців, бажано — до весни наступного року». Вибираючи молоде вино, звертайте увагу на рік врожаю і дату розлиття. Зазвичай розливають у листопаді, тому молоде вино краще купувати до березня-квітня наступного року; пізніше не варто, бо вся його принадність саме в молодості. Ці вина не призначені для тривалої витримки й швидко вмирають навіть у пляшці. Дегустувати миттєво й насолоджуватися життям — ось головна ідея молодого вина!

Як подавати молоде вино: келихи й декантери

«Молоді вина бажано подавати трохи більше охолодженими, порівнюючи з витриманими: наприклад, для червоного молодого вина оптимальна температура подання 10—12 °C, — пояснює Костянтин Відоборенко. — Оптимальним для таких вин буде келих об’ємом 350—400 мл, звужений догори, наприклад, келих для рислінгу з колекції легендарного австрійського бренду Riedel ідеально згодиться».

Також зверніть увагу на келихи німецького бренду Eisch. Їхня особливість у тому, що вони виготовлені з ексклюзивного «повітропроникного кришталю», який розкриває смак вина. Молоде вино матиме ефектний вигляд у вишуканих, на тонкій ніжці келихах LSA. Не завадить такому вину й декантація, яка ще більше розкриє його фруктовий характер і трохи пом’якшить молодий зухвалий смак. Для цього можна використовувати декантери всіляких форм — оптимальним буде декантер класичної форми з великою поверхнею взаємодії вина з повітрям. Великий вибір декантерів, класичних і нестандартних, у Riedel; також зверніть увагу на кришталеві декантери Schott Zwiesel.

Бокалы и декантер Riedel
Бокалы Eisch
Бокалы LSA
Бокалы Rosenthal&Versace
Бокалы и декантер Riedel
Бокалы из коллекции Domain, Hering Berlin
Декантер Riedel
Декантер Riedel
Декантер Riedel
Бокалы Eisch
Декантеры Riedel
Бокалы из коллекции Fatto a mano, Riedel

З чим поєднувати

Молоде вино має кілька ознак. Це яскрава фруктовість, гарна кислотність, м’яка танінність — завдяки цьому вони дуже гастрономічні й легко поєднуються з різноманітними стравами. Чудовими будуть овочеві та м’ясні закуски, паштети, ковбаси на грилі, печеня, копчення, молоді сири. Ножі й дошки для сиру, до речі, можна знайти у Georg Jensen і Lenox. Молоде вино призначене для простої їжі, не варто поєднувати його з вишуканою кухнею, яка потребує оригінальних винних акцентів. Божоле Нуво — ідеальне вино для демократичних веселощів і невимушених домашніх свят.

Форма для запекания сыра Emile Henry
Терка для пармезана Microplane
Нож для сыра WMF
Нож для сыра Georg Jensen, Alfredo
Доска и нож для сыра Georg Jensen

Аксесуари для молодого вина

Щонайменше вам знадобиться штопор і охолоджувач. Все, що потрібно, має французька компанія L’Atelier du Vin, яка ось уже майже 100 років виготовляє винні аксесуари: штопори, корки, аератори, лійки, декантери. Якщо захочеться дізнатися більше про культуру молодого вина, погортайте розкішне видання про 100 найкращих сортів бургундського вина видавництва Assouline.

Книга The 100 Burgundy Exceptional Wines to Build a Dream, Assouline
Книга The Impossible Collection of Wine, Assouline
Набор винных инструментов L`atelier Du Vin
Охладитель для вина L`atelier Du Vin
Штопор L`atelier Du Vin
Охладитель для вина L`atelier Du Vin
Набор винных инструментов L`atelier Du Vin
Книга The Impossible Collection of Wine, Assouline
Штопоры L`atelier Du Vin
Набор винных инструментов L`atelier Du Vin

Для цінителів молодого вина мережа салонів TWLV підготувала подарунок: з 1 по 19 листопада активна знижка до -40% на товари брендів Riedel, Eisch, LSA, Schott, Zwiesel, L'atelier du Vin.

Ще в розділі Lifestyle

Популярне