До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Етикет: як поводитись у літаку

Що робити, якщо дитина в сусідньому кріслі кричить без упину, а батьки навіть не намагаються її заспокоїти, як доцільно одягтися в літак, і чи потрібно аплодувати під час посадки, – розповідає Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування. ​

Чи потрібно вітатися з сусідами та підтримувати спілкування?

Літак – це, мабуть, єдине визначене наперед сусідство з непередбаченим спілкуванням. Привітання при розсадженні, слова прощання і побажання всього найкращого після посадки – максимум ввічливості та щирості й мінімум непотрібного спілкування.

Чи варто продумувати свій гардероб, щоб відповідати правилам безпеки?

А хіба доречний зовнішній вигляд – не одне з правил особистої безпеки? Адже це самозахист, самопрезентація і повага до оточення. Спрямовані на вас погляди – це не завжди погляди захоплення. Яскравість і помітність більше вітається на маскараді. Громадський транспорт – це поєднання культур і думок. Тому мій улюблений і найбезпечніший варіант ключиці-лікті-коліна закриті – підходить всім конфесіям та віковим групам.

Чи доречно робити зауваження батькам занадто галасливих дітей, якщо вони не намагаються їх заспокоїти?

О, це болюче запитання! Доречно, тільки непомітно, попросити про це головного стюарда або відповідального за обслуговування в кабіні. За комфорт і зручність відповідальні саме вони. Професіонал ніколи не вкаже на пасажира, який звернувся з проханням.

Чи потрібно запитувати дозволу перш ніж відкинути спинку крісла?

Звичайно! Адже це ще одна складова самопрезентації. Ввічливості не буває забагато. Ввічливості, перш за все, до себе.

Якщо хочеш вийти до вбиральні, чи потрібно чекати поки сусід прокинеться, якщо сидиш біля вікна?

Доцільно подбати про це заздалегідь і передбачити ситуацію. Потурбувати сусіда, який спить – це ваше право. Сусідство ж вимушене! Салон – не приватна спальня. І навіть не приватна вітальня. Пояснювати і вимовляти слово "туалет" не обов'язково. Досить попросити дозволу вийти. Якщо молода жінка-сусідка або молодий гедоніст-мандрівник в навушниках пропускають, зсунувши коліна, ви в праві попросити її або його встати. У будь-якому випадку, завжди є кнопка виклику стюарда.

Як поводитись, якщо твій сусід активно випиває або хропе?

Усе залежить від ситуації. Хропіння – захворювання, про всяк випадок є затички. Можна попросити персонал пересадити вас, оскільки обидві названі причини – поважні.

При посадці, якщо перед тобою людина зупинилась у проході і розміщує ручний поклад, чи потрібно швидко протискатись, чи зачекати, утворюючи за собою "хвіст"?

Швидка організація розсадження – завдання провідників, але завжди можна попросити дозволу пройти. Я часто літаю до Київа, і читачі могли помітити, що в літаку я прохаю тих, хто забарився або навмисно привертає увагу пасажирів, дозволити мені пройти. Не протискаюсь, а саме прошу пропустити, з усміхненими очима напоготові. Важливі речі вимовляю тихим голосом. Слова і фрази ввічливості, такі невластиві вродженим східно-європейцям, особливо важливі в міжнаціональних форматах. Це і початок фрази, і візитівка людини. Я завжди допомагаю людям похилого віку і пасажирам невисокого зросту розмістити їхній багаж. Багато, на відміну від мене, бояться літати і перебувають під час посадки у нервовому стані.

Чи потрібно аплодувати при посадці?

Ні. Це faux pas, але це не означає, що пілот не заслуговує заохочення та розуміння в складних ситуаціях.

Сервірування їжі

Правила застільного етикету поширюються не лише на ресторани і бари, а й на салон літака, ба навіть на найекономніший клас. Уміння розташувати тацю з їжею і їжу на тарілці, володіння приладдям, вміння тримати келих і, головне, скласти серветку на таці з їжею після завершення – закривши тим самим тацю – все це для вашої користі! Передати тацю пасажиру, що сидить біля вікна, готовність допомогти – основи взаємної ввічливості. І знання рідкісних іноземних мов тут не потрібні. Як і сентиментальні правила гендерності. Мою улюблену фразу, що все найкраще, і перш за все, увагу – літнім людям, а не дітям, ви вже знаєте!

Реклама
Знайомі незнайомі

При зустрічі знайомої людини в салоні привітання поглядом цілком досить. Якщо ви проходите повз медійну або відому людини – зупинятися, озиратися і обертатися не потрібно. Все сусідство на борту літака – вимушене. Правила приватної зони і особистого простору ніхто не скасовував.

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування, @tatyanapolyakova_etiquette.​

Читайте также:

Корисні і надихаючі книги про етикет

Справа смаку: 10 правил етикету за столом

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.