До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Емоційний голод: що це таке і як з ним впоратися

Святковий період може стати тригером емоційного голоду, але є різні способи, здатні відволікти і спрямувати на шлях істинний.

Кадр із фільму "Щоденник Бріджит Джонс", 2001

Емоційний голод — один з багатьох способів впоратися з важкими ситуаціями. Хтось малює, хтось займається спортом, хтось злиться і плаче, а хтось їсть. Хоча це і звучить як кліше романтичної комедії, але бувають моменти, коли через тугу за домівкою чи близькими людьми єдине бажання, яке виникає, — це їсти.

Реклама

Ви їсте і відразу стає легше, але відомо, що це не допомагає впоратися з сумом (навіть короткочасним) і не вчить боротися з тривогою або застосовувати емоційний інтелект. Їжа радує тільки в конкретний момент, не зачіпаючи корінь проблеми, а тільки маскуючи її на поверхні.

Так звідки ж виникає відчуття, що все буде добре, під час поглинання улюбленої (часто не найкориснішої принаймні) їжі? Згідно з медичними публікаціями Школи медицини Гарвардського університету, є частини мозку, які реагують на "винагороду" у вигляді вживання продуктів з високим вмістом жиру або цукру. Психологічні дослідження показують, що тип поведінки, в якому є місце винагороді, схильний до повторення. Але вживання комфортної їжі у важкі часи, також відоме як емоційний голод, має лише тимчасовий оздоровчий ефект. І хоча є методи відновлення емоційного самоконтролю, для їх застосування спочатку слід визначити причини емоційного голоду.

Причини емоційного голоду

Дослідження Гарвардського університету показує, що емоційний голод і тривожне переїдання можна зупинити, визначивши проблеми, від яких ми ховаємося за допомогою їжі. Запитайте себе: "Це мене заспокоює? Мене це надихає? Це допомагає мені почуватися краще після важкого дня? " Розпізнавання таких стереотипів мислення допомагає зрозуміти, як ставити довгострокові цілі щодо свого здоров'я.

Визначте свої емоційні тригери

З наближенням святкових канікул дедалі яскравішими стають і емоційні тригери, які існують в житті кожного. Від непройдених любовних розривів, горя через втрату близьких людей, втрати роботи — до смутку через неможливість возз'єднатися з близькими через пандемію COVID-19.

Photo: Jason Kibbler

Якщо ви зможете визначити, що спричиняє емоційний голод особисто у вас, тоді вам буде легше його контролювати і спокійно почуватися під час святкувань Різдва і Нового року, коли емоції розпалюються. Один із способів зробити це — вести щоденник харчування, в якому записувати пережиті емоції під час вживання певних продуктів.

Такий щоденник не для відстеження того, що ви їсте і в якій кількості. Він призначений для розпізнавання закономірностей і розроблення стратегії виходу з них. Наприклад, іноді можна з'їсти плитку шоколаду, тому що ви заслужили це після важкого дня. Але також потрібно пам'ятати, що ви заслуговуєте бути здоровою людиною, добре спати і зволожувати своє тіло, випиваючи достатню кількість води упродовж дня.

Photo: seksan Mongkhonkhamsao
Відволікайте себе від емоційного голоду

Якщо ви іноді їсте через стрес, то є способи зменшити стрес за допомогою йоги, медитації та регулярних занять спортом. Не обов'язково робити інтенсивні вправи: просто вийдіть на прогулянку на 5-10 хвилин, і ви зможете відволіктися від емоційного голоду.

Для найкращих занять, що відволікають від емоційного голоду, може знадобитися всього 5 хвилин. Чим більше таких занять ви придумаєте, тим краще! У Гарвардському університеті рекомендують такі способи відволікання:

  • П'ятихвилинна прогулянка.
  • Посидьте трохи на свіжому повітрі біля вашого будинку або на власній терасі.
  • Потанцюйте під улюблену музику кілька хвилин.
  • Зателефонуйте близькому другу і трохи поговоріть.

Якщо ви спробуєте ці способи і вони вам не допоможуть, тоді можна звернутися до фахівця, який буде направляти і супроводжувати вас у ваших тривогах. Так ви навчитеся вести здоровий спосіб життя у всіх сенсах.

Текст: Marión Altamirano Alanís

За матеріалами vogue.mx

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.