До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що приготувати на Великдень: модне здорове меню

У сучасному ритмі, з дотриманням здорового раціону, ми не часто їмо свіжу солодку випічку і олійно-яєчні соуси. А якщо і їмо, то в дуже маленькій кількості. У Великодня є індульгенція – традиції. І тільки в наших руках можливість зробити свою їжу базовою чи приголомшливою, – вважає Анастасія Голобородько.

Взагалі трапеза, навіть не святкова, – це дуже важлива процедура. У XXI столітті їжа релакс і медитація. Якщо ще при цьому не заглядати в телефон, то концентрація на стравах, ароматах, оформленні послугує потужним фактором зарядки. Що ми їмо, наскільки це смачно, якісно, з якого посуду, стільки в їжі складників і відтінків, наскільки добре вони поєднуються одне з одним, все це джерела вражень. А якщо вже мова про свято, то це додатковий привід побачити "своїх" людей, а для своїх завжди хочеться готувати ще краще і ще смачніше.

Яйця з айолі і трюфелем

Інгредієнти:

Реклама

Зварені яйця

2 зубчики часнику

1 жовток

1 ч.л. гірчиці

Сіль

Чорний перець

275 мл оливкової олії

Сік 1/2 лимона

Трюфель свіжий, заморожений або трюфельна паста

Приготування:

У блендері змішати сік лимона, часник, гірчицю і жовток. Включивши середню швидкість, вливати оливкову олію дуже тонкою цівкою з невеликими паузами, даючи масі можливість загуснути. Готовий айолі посолити, поперчити і зберігати в холодильнику до 6 днів. Відварених яєць до Великодня буде більш ніж достатньо. Подавати з тонким шаром айолі і трюфелем.

Спаржа з хамоном

Інгредієнти:

Пучок спаржі

Вершкове масло

2 зубчика часнику

Сіль

Хамон

Приготування:

Спаржу акуратно помити і зрізати тверду частину біля основи. У сковороді розтопити вершкове масло і викласти спаржу так, щоб ніжні верхівки не смажилися, а стирчали зі сковороди. 2-3 хвилини, акуратно помішуючи, готувати тільки "низ" і ще 60 секунд разом з верхівками. Вимкнути вогонь. Посолити спаржу і видавити часник. При необхідності трохи промокнути паперовими рушниками, обгорнути спаржу ½ скибочки хамона і викласти на блюдо.

Зелений салат з фетою

Інгредієнти:

1 невелика броколі

1 авокадо

Фета (найкраще з овечого молока)

Зелений горошок (можна морожений): 1 стакан

Мікс темно-зеленого листя для салату

1 лимон

Оливкова олія

Насіння соняшника, кунжут і кедровий горіх

Приготування:

Броколі відварити або приготувати на пару до стану аль денте. Розділити не невеликі суцвіття. Змішати з листям, горошком. Змішати сік ½ лимона з ½ чашки оливкової олії, щіпкою солі і заправити салат. Покришити фету, викласти нарізаний авокадо і посипати гарбузовим насінням, кедровим горіхом і кунжутом.

Запечена птиця

Інгредієнти:

25 мл оливкової олії

Щіпка свіжомолотого чорного перцю

100 г томатного соуса або хорошого кетчупу

50 мл кленового сиропа

2 ч.л. соуса табаско

1/2 ч.л. порошку чилі

2-3 ст.л. вустерського соуса

50-75 мл портвейна

1 грушка

1 головка часника

1 невелика птиця

Приготування:

За допомогою 50-мл чарки відміряти інгредієнти і змішати в невеликій мисці. Грушку нарізати скибочками, часник почистити на головки і розчавити їх тильною стороною ножа. Птицю зсередині (курча, невелику качку, перепілку або пернату дичину на кшталт куріпок) натерти сумішшю, посолити, нафарширувати грушею і часником, і грубо зашити нитками. Змастити сумішшю для маринаду і залишити, накривши плівкою на годину. Духовку розігріти до 180С. Ще раз змастити маринадом і поставити в духовку на 35-70 хвилин, залежно від розміру птиці. Для середньої курки достятньо 45-50 хвилин. Кожні 10 хвилин відкривати духовку і змащувати пензлем всю курку. Якщо починає пригорати, накрити пергаментом або фольгою, але продовжувати допікати і змащувати.

Яблучний чатні

Інгредієнти:

50 г топленого вершкового масла

Римський кмин – 1 ч.л.

1 зелений гострий або свіжий чилі (порізати тонкими колечками)

Імбир свіжий (подрібнити) – 2 ч.л.

Куркума – 1 ч.л.

5 великих темно-червоних яблок (почистити, забрати серцевину и порізати ломтиками)

Вода – 60 мл

Кориця мелена – 1 ч.л.

Горіх мускатний мелений – 1/2 ч.л.

Цукор – ½ стакана

Приготування:

Розігріти масло в дволітровій каструлі з товстим дном на середньому вогні. Пасерувати насіння кмину в гарячому маслі до появи інтенсивного запаху. Додати зелений чилі і подрібнений імбир, пасерувати ще 1 хв. Потім додати куркуму і нарізані яблука. Обсмажувати, помішуючи, 2-3 хв.

Зменшити вогонь до слабкого, і додати воду, корицю і мускатний горіх. Готувати, зрідка помішуючи, близько 15-20 хв, поки яблука не стануть м'якими. Всипати цукор і продовжувати варити, поки чатні не стане консистенцією схожою до джему. Зберігати до місяця в холодильнику в закритій банці. Смачно подавати з птицею, запеченою за рецептом вище, або до закусок з сиром.

Паска

Інгредієнти:

Для опари

150 г муки

250 мл теплого молока

11 г сухих швидкодіючих дріжджів

1 ст.л. цукру

Для тіста

ще 400 г муки

3 яйця

200 г цукру

100 г вершкового масла

Цедра 1 лимона або апельсина

Щітка солі

1 чашка суміші горіхів, ізюму і др. сухофруктів

1/4 ч.л. ваніліну або насіння стручка ванілі

Людям зазвичай здається, що великодня випічка своїми руками – це трудомісткий процес, що вимагає багато часу. Частково, так і є, але це, приблизно, так само втомлююче, як спекти птицю. Секрет – в якості продуктів. Важливо вибрати борошно, молоко, яйця і вершкове масло найкращої якості з доступних, горіхи і сухофрукти – найсвіжіші та різноманітні. Для суміші горіхів і сухофруктів можна купити великі чорні родзинки, сушені вишні, журавлину, інжир, кедрові горіхи, подріблений мигдаль, улюблені цукати.

Приготування:

Змішати 150 г борошна з швидкими сухими дріжджами, молоком і цукром. Залишити на годину, накривши плівкою. Все повинно добре піднятися.

Яйця розділити на 2 яйця + 1 жовток. Білок, що залишився, відкласти для змазування.

Натерти на дрібній тертці цедру, перемішати з опарою, цукром, розм'якшеним маслом, яйцями і ваніллю. Дуже якісно перемішати.

Борошно змішати з сіллю, виложити гіркою на стіл, зробити посередині дірочку, туди поступово вливати опару і почати вимішувати – повільно і акуратно, все займе близько 10 хвилин. Тісто має віддати клейковину, стати дуже еластичним, і тягнутися.

Також поступово додати горіхи і сухофрукти, щоб вони рівномірно розмістилися по тісту. Сформувати з тіста кулю, покласти її в миску, накрити харчовою плівкою і залишити в теплому місці на 1,5 години. Тісто збільшиться майже вдвічі.

Форму для випікання змастити маслом. Обережно викласти всередину тісто, трохи придавити. Накрити і залишити ще на 1 годину.

Збити білок з 1 ст.л. води, змастити паску, поставити в розігріту до 180С духовку на 1 годину. Через 30 хвилин потрібно накрити верхівку, щоб не згоріла. Коли паска буде готовою, перед тим як її дістати, дати трохи охолонути. Тим, хто розділив тісто на декілька форм, треба скоротити час випікання до 35 хв.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.