До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як допомогти планеті вже зараз: новий тренд — екосоломинки для напоїв

Бути sustainable — беззастережний світовий тренд. Ми носимо штучне хутро, вибираємо екологічні предмети інтер’єру, давно відмовилися від паперових стаканчиків для кави й пластикових пакетів у супермаркетах. Маленькі щоденні кроки допомагають домогтися неабияких результатів — хоч як ми хочемо взяти й змінити світ відразу. Цю думку яскраво демонструє досвід українського бренду Yes Straws, який випускає трубочки для напоїв зі стебел очерету й жита. Як екосоломинки можуть зменшити негативний вплив на природу, де росте сировина для трубочок і в яких українських кафе й ресторанах можна випити кави й коктейлю зі стильними й екологічними соломинками з очерету, — знає Vogue.ua.

Із чого все починалося

Два роки тому, у 2018 році, у Києві народився бренд Yes Straws. Соломинки виробляють в Україні, вони не містять домішок і повністю біорозкладні. Спочатку творці Yes Straws працювали на західний ринок і продавали соломинки через Amazon, але тепер більша частина їхніх клієнтів — український ресторанний бізнес. Для його співзасновниці, експертки у сфері екології Олесі Вершигори Yes Straws і його принципи — місія і спосіб життя водночас.

Реклама

"Неможливо починати розв’язувати проблему світового масштабу, коли вона не є однією з проблем твого життя, — каже Олеся. — Спершу жартуєш про пакет з пакетами, потім, щоб мінімізувати накопичення вдома, відмовляєшся від пластикового пакета в крамниці. У моєму випадку п’ять років тому тригером до екологічного способу життя стали ті самі пластикові пакети, а в моїх колег, з якими ми разом заснували стартап, — пластикові соломинки. Два роки тому ми почали виробництво Yes Straws і вже допомогли замінити понад три мільйони пластикових соломинок на екологічні".

Made in Ukraine

Виробництво соломинок — процес непростий. Найбільшим викликом для команди було його налагодити. Аналогів такому виробництву ані в Україні, ані у світі у 2018 році не було. Воно складається з багатоетапного процесу оброблення сировини. Соломинки дезінфікують високотемпературною парою й додатково промивають за допомогою спеціального обладнання, відтак висушують в автоматичних інфрачервоних шафах, що на 100% стерилізує готовий продукт. Після трубочки перевіряють на відповідність якості й фасують.

Уся сировина виробляється в Україні. "Наша компанія не тільки made in Ukraine, ми повністю український продукт, — каже Олеся Вершигора. — Наприклад, маємо повний цикл виробництва соломинок зі стебла жита. Це означає, що ми самостійно вирощуємо жито для соломинок. Збираємо так, щоб не пошкодити стебло, адже це основна частина рослини, яку використовуємо. З очеретом дещо інша історія, працюємо вже з готовою сертифікованою сировиною, яку закуповуємо в постачальників в Україні, основним ринком для яких є країни ЄС".

Як зробити ресторанний бізнес більш sustainable вже тепер

Універсального чек-аркуша з покроковою інструкцією немає, каже Олеся Вершигора. Але вихід є: можна сформувати невеликий список базових пунктів, які можуть впроваджувати як маленькі, так і великі заклади. Почніть з найменшого, радить експертка: вибирайте місцеві продукти для приготування страв. Друга універсальна порада для всіх — раціональне використання ресурсів: електрика, вода. Наприклад, можна встановити змішувачі з низькою витратою води на кухні й у ванних кімнатах. Альтернативою миттю підлоги й килимів гарячою водою за допомогою агресивних хімікатів може стати парове чищення. "Зменшуючи використання води, заклад не тільки платить менше комунальних платежів, а й долучається до раціонального використання природних ресурсів, — розповідає Олеся. — Так, нам територіально пощастило — ми маємо необмежений доступ до водних ресурсів, але це не означає, що можемо необмежено їх використовувати".

Ще один простий спосіб для ресторанів: замінювати пластикові витратні матеріали на альтернативні. Наприклад, пластикові соломинки — органічними з очерету, а одноразовий посуд — посудом з кукурудзяного крохмалю. "В Україні поки немає закону, що забороняє використання одноразових пластикових предметів, на відміну від інших країн світу. Тепер ми бачимо, що багато закладів в Україні роблять це на власне бажання, що дуже круто".

Чимала проблема — харчові відходи. Як відомо, харчові продукти під час розкладання виділяють метан, який впливає на проблему зміни клімату. Як заклади можуть розв’язати проблему з харчовими відходами? "Роздавати їх бездомним, або компостувати, — відповідає Олеся. — Є такі застосунки, як Too Good To Go (застосовують у 12 країнах світу) або Olio (Лондон), що дають змогу ресторанам і крамницям швидко продати або безоплатно віддати на благодійність нерозпродані продукти й страви із терміном придатності, що закінчується".

Маленькі кроки — великі результати

Рідко хто з нас замислюється про те, що всі великі справи починаються з маленьких кроків. Споживаючи улюблені напої без пластикових трубочок, ви не тільки зменшуєте кількість пластику, але й обсяги виробництва нафти. Вражає, чи не так?

За даними агентства 24/7 Wall Street, Україна виробляє понад 474 мільйони тонн сміття за рік. На одного українця припадає 10,6 тонни сміття за рік. "Тільки 3,2% відходів — переробляють, решта — йде на звалище або в довкілля, — розповідає Олеся. — Щорічно в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластику, зокрема через річки. Саме так утворюються великі сміттєві плями в океанах. І найбільша проблема такого матеріалу в тому, що він розкладається сотні років... на мікропластик".

Знищити або переробити 100% пластикових відходів поки неможливо. Що робити вже тепер? Перерозподілити ресурси й боротися з тими джерелами пластику, які завдають найбільшої шкоди. "HoReCa бізнес загалом і кожна установа окремо відповідальні за колосальний обсяг сміття, яке генерує велике місто. Це і є точка впливу, над якою працюємо. Заміна навіть такого незначного одноразового предмета, як соломинка для пиття, на екологічну альтернативу, дає змогу зменшити обсяг пластикового сміття на 1—3%, тільки уявіть!"

Добровільна відмова від пластику — це, безумовно, добре, але тільки цим не обійтися. Щоб подолати кризу забруднення довкілля, потрібна участь впливовців міста. Бізнес — незалежно від розміру та індустрії — вже сьогодні може скоротити споживання одноразового паковання, застосовувати матеріали зі вторсировини, замінювати одноразові предмети на багаторазові або екологічні, використовувати натуральні компоненти в косметиці й мийних засобах. Разом ми можемо багато чого змінити — у своєму домі, у своєму щоденному житті, на вулицях свого міста, а отже — й у всьому світі.

Скуштувати напій з використанням екосоломинки Yes Straws рекомендуємо в таких закладах:

<b>Yes Straws_ресто</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.