До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

52 роки тому було знайдено Скіфську пектораль — головний археологічний скарб України

21 червня 1971 року, рівно 52 роки тому, археолог Борис Мозолевський віднайшов у кургані Товста Могила в Дніпропетровській області золоту пектораль, яку сьогодні називають не тільки головним скарбом України, а й однією з найважливіших знахідок XX століття.

Золота пектораль — прикраса скіфського аристократа, яку було поховано разом з ним у IV ст. до н. е. На сьогодні це одна з візитівок України у світі, зазначають у Скарбниці Національного музею історії України, де зберігається експонат. У 1971 році розкопки тривали більш як чотири місяці й були ускладнені загрозою руйнування насипу. Їхнім головним досягненням стало віднайдення пекторалі. Це неймовірної краси та вишуканості прикраса із золота 958-ї проби, що має дуже оригінальний, насичений жовто-золотий колір. Пектораль важить 1148 грамів і має 30 сантиметрів у діаметрі. ЇЇ оздоблення вражає багатством та витонченістю деталей.

Реклама

Ось як писав про пектораль сам Борис Мозолевський у своєму щоденнику 21 червня 1971 року. "... Наприкінці дромоса тут же біля південної його стіни був знайдений великий круглий золотий предмет, який виявився пектораллю. Це сталося о 14.30... Всі відразу зойкнули та почали цілуватися... Річ настільки дивовижна, що опис її займе багато сторінок, тому сьогодні годі й мріяти про це". (Б. Мозолевський, "Польовий щоденник").

Розкопки у вхідній камері гробниці. Курган Товста Могила. Фото з наукового архіву Інституту археології НАН України.

Цікаво, що пектораль виготовлена в дуже складній ювелірній техніці, яка поєднує в собі гравіювання, філігрань, паяння та інкрустацію коштовним камінням. Витвір належить авторству грецьких ювелірів та слугує взірцем елліно-скіфського мистецтва. Пектораль зберігається в Скарбниці Національного музею історії України. Сцени, зображені на пекторалі, символізують рух життя — від народження до смерті.

Борис Мозолевський

Нещодавно музей оголосив 21 червня Днем пекторалі, який щорічно відзначатиме культурними подіями. Так, у 2021 році в музеї відбулася виставка "Пектораль. Знахідка століття", де вперше з 2014 року кожен міг побачити на власні очі коштовність та інші унікальні артефакти з кургану Товста Могила.

Фото: Скарбниця Національного музею історії України

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.