До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати: найцікавіші книги червня

Від арт-проекту фотографа Бориса Михайлова до нової збірки поезії Мирослава Лаюка – Vogue.ua обрав найцікавіші книжки червня.

"Троянда". Мирослав Лаюк, Видавництво Старого Лева

"Троянда" – поетична збірка Мирослава Лаюка в обкладинці, від якої вкрай складно відвести погляд. Усередині: чуттєва поезія, призначена наче для повільних читань вголос у стиглі літні ночі. Дизайнерка видання – Альона Соломадіна –фахівчиня, яка працює з арт-книгою, створила сильний графічний образ, де візуальна та словесна лінії вступають у рівноправний діалог. Золоте, рожеве та червоне формує орнаменти, що видозмінюються від однією розгортки до іншої та переплітаються з мереживом проникливих слів про серця та пелюстки.

Реклама

"Троянда" – це книжка, яку проковтуєш миттєво, наче карамельку, якій, між іншим присвячений один із віршів:

"...І карамельку смокче зоряна ніч:

Цілую її – і карамелька знову в мене,

маленький, як сапфір, шматочок, дряпає язик.

Випльовую в долоню,

стискаю,

і більше ніколи не розтискаю".

Suzi et Cetera (Part 2). Борис Михайлов, 89books

Suzi et Cetera (Part 2) Бориса Михайлова – лімітоване видання від молодого італійського видавництва 89books. Сьогодні Борис Михайлов чи не найбільш відомий український фотограф. А такі проекти, як "Історія хвороби" та "Якби я був німцем" входять до світових антологій з історії фотографії.

"Сюзi" – один з ранніх проектів автора, що складається переважно з аматорських фотографій. Усередині – і холодні харківські вулиці, і легендарні вечірки, і зворушливі сімейні історії. Саме те середовище, яке стало відправною точкою для легендарного фотографа. У книжці зібрані знімки, які регулярно експонують на виставках фотографа. Сам автор каже, що "ця серія схожа на капсулу, що містить зародок всіх його наступних робіт і досліджень".

Метеопрогноз. Роман П'ятковка, RED ZET

Роман П'ятковка – яскравий представник української сучасної фотографії та наставник для багатьох молодих українських авторів. У своїх роботах він звертається до теми сексуальності та стосунків між людьми, повсякденності та побутового життя. У 1970-ті роки, коли в країні публічне згадування пов'язаних із сексом тем залишалося табуйованим, П'ятковка створює свою першу серію еротичної фотографії "Внутреннее беспокойство". Саме за закритими дверима квартир, серед радянських інтер'єрів, в оточенні моделей, народжувалися провокативні кадри для його майбутньої книжки.

"Метеопрозноз" – своєрідний щоденник художника, що поєднує особисті фотографії художника, зображення оголених тіл та картинки радянського побуту з "наївними" віршами та коментарями. Окремої уваги заслуговує дизайн арт-буку: його тактильна обкладинка та поясок, оформлений, наче застібка від жіночого бюстгальтера, робить кожний примірник ексклюзивним. Книжку вперше представили в одному екземплярі на фестивалі Offprint у Парижі

Заборонений плід. Лів Стрьомквіст , Видавництво "Видавництво"

"Заборонений плід" – відомий графічний роман з різних причин. І не лише тому, що спричинив скандал в Україні (і не тільки) своїм ніби-то провокативним контентом, що переклали на вісімнадцять мов; що став "Книжкою року 2018" за версіями Observer та Guardian. А ще й тому, що питання, які порушує Лів Стрьомквіст (коміксистка, що видала більше десятка графічних романів) залишаються у багатьох суспільствах все ще табуйованими.

"Заборонений плід" — це збірка нарисів про сексуальність, жіноче тіло та процеси, що з ним відбуваються. Видання у форматі коміксу іронічно та гостро говорить на теми, що замовчують. Про них з острахом говорять публічно, а як вже починають, то лише сміливі не вдаються до вигадливих евфемізмів. Книжка успішно продовжує видавничу стратегію "Видавництва", що працює з болісними темами, вкрай необхідними для широкого публічного висвітлення.

ВУФКУ. Lost&Found, Довженко-Центр

Довженко-Центр є не лише найбільшим кіноархівом України, а й дослідницьким культурним осередком з власною видавничою програмою. Книжка "ВУФКУ. Lost&Found" присвячена найуспішнішому періоду в історії українського кіно ХХ століття – проекту Всеукраїнського фото- та кіноуправління (ВУФКУ), що здобув славу "українського Голлівуду". До видання увійшли тексти, унікальні архівні візуальні матеріали про історію одного з найвизначніших явищ у культурному житті інтенсивних 1920-х років.

Книжка є справжньою знахідкою для кіно- та арт-критиків, а також тих, хто хоче дослідити історію українського кінематографу та зрозуміти, що відбувається з кіно в Україні сьогодні. Книжка здобула Спеціальну відзнаку журі конкурсу "Найкращий книжковий дизайн" на фестивалі Книжковий Арсенал 2019. Видана українською та англійською мовами.

Текст: Оксана Семеник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.