До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книжкових новинок зі світу нон-фікшн, що потребують уваги

Від автобіографії Мей Маск до обговорення нейронних зв'язків у головному мозку ось головні книжкові новинки нехудожньої літератури, які потрібно встигнути прочитати в цьому році.

"Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві", Ганна Улюра

Ганна Улюра, українська літературознавиця і літературний критик, створила книгу про письменниць. Але не просто книгу. Це досить об'ємний посібник майже на 500 сторінок, де Улюра зібрала 113 мікро-біографій письменниць, які залишили свій слід у світовій історії літератури. Список вийшов досить неочевидним, хоча в ньому і є добре знайомі імена як, наприклад, Леся Українка, Джейн Остін і Агата Крісті. Кожній письменниці присвячено не більше п'яти-семи сторінок, тому читати їхні історії легко і не нудно. І, так, ця книга — вагомий крок у світі, де голоси жінок чутно дедалі голосніше.

Реклама
"Жінка, яка має план", Мей Маск

Мей Маск — успішна модель, мати трьох дітей і дієтолог. У 2015 році вона підписала контракт з однією з найуспішніших модельних агенцій IMG Models, а тепер, відсвяткувавши 72-річчя, випустила свою першу книгу. Коли дивишся на Мей Маск, надихаєшся її граційністю і впевненістю; коли слухаєш її думки, надихаєшся мудрістю. У книзі Мей Маск розповідає, як вона продовжує любити життя з кожним роком все більше, як навчилася приймати себе і поєднувати кар'єру з вихованням дітей. Мабуть, це актуальна інформація для сучасних дівчат і жінок.

"Обійми мене міцніше", Сью Джонсон

Сью Джонсон, клінічна психологиня з Канади, є засновницею емоційно-фокусної терапії, яка, власне, і стала "серцевиною" книги. На прикладі семи реальних історій Джонсон розбирає різні "проблемні" кейси між романтичними партнерами, використовуючи в роботі основи емоційно-фокусної терапії. З огляду на те, що книга спрямована на пошук визначення поняття любові і з'ясування сильних якостей цього почуття, на її сторінках є цінні поради і слова, які можуть бути корисними і для чоловіків, і для жінок. Уперше книга була опублікована в 2008 році.

"Углиб за морським коником. Книжка про пам’ять, яка запам’ятається", Гільде й Ульва Эстбю

Книга від двох сестер — письменниці Гільде Естбю і нейропсихологині Ульви Естбю — присвячена темі людської пам'яті і можливості її контролювати. Сестри намагаються знайти відповіді на запитання, якими переймався кожен з нас: чи є сенс у спогадах? Наскільки спотворюється пам'ять з плином часу? Чи можливо контролювати і відмовлятися від спогадів? Крім наведення суто наукових фактів, сестри Естбю також беруть інтерв'ю у абсолютно різних людей — від архітектора і блогера до потерпілого в теракті і колишнього слідчого. Отже, авторки книги намагаються знайти відповіді, наважуючись на експерименти і відкриваючи страшну особисту історію з життя їхньої сестри Тоньє. Все це потрібно для того, щоб знайти ключ до особливостей своєї пам'яті і взяти її під контроль.

"Про що ми говоримо, коли говоримо про книжки: Історія та майбутнє читання", Лія Прайс

Авторка книги Лія Прайс занурилася у вивчення історії книг і різних досліджень на тему читання, щоб зрозуміти, чи є майбутнє у друкованих книг (і процесу читання в принципі) в епоху соціальних мереж, онлайн-інформації та інтернету. Звісно, особливо корисно почитати цю роботу людям з суміжних галузей, але й звичайна людина, яка любить провести за книгою годину-другу, знайде у ній для себе щось корисне.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.