До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 книжки Вірджинії Вульф, які потрібно прочитати

"У кожної жінки, якщо вона збирається писати, мають бути кошти і власна кімната". 25 січня виповнюється 142 роки з дня народження авторки цієї фрази – великої Вірджинії Вульф. Феміністка, неповторна письменниця, учасниця легендарного гуртка Блумсбері, що вплинула на безліч авторів нашого часу, від Маргарет Етвуд до Майкла Каннінгема – складно уявити собі цей світ без Вірджинії Вульф. У день її народження vogue.ua розповідає про три книжки Вульф, які слід прочитати кожному.

Вірджинія Вульф, 1927

"Місіс Делловей"

"Місіс Делловей сказала, що сама купить квіти", – початок найвідомішого роману Вірджинії Вульф назавжди врізається в пам'ять кожного, хто його прочитав. Це не тільки її найзнаменитіша книжка, а й найбільш вдала для того, щоб почати знайомство з Вульф, якщо ви ще не знайомі з її творчістю – яскравий приклад оповіді в жанрі "потоку свідомості". Книжку опублікували 1925 року, вона зосереджена на одному дні з життя вигаданої героїні Кларисси Делловей, яка готує світський вечір. Цікаво, що сучасники Вульф звинувачували роман у відсутності сюжетності та подієвості, тоді як саме ці елементи – зосередженість на емоціях, переживаннях і потоці свідомості героїні – згодом зробили роман великим, і "Місіс Делловей" увійшов до списку 100 найкращих англомовних романів за версією The Times. 2002 року режисер Стівен Долдрі зняв фільм "Години", одна з ліній якого показує Вірджинію Вульф (її грає Ніколь Кідман) у момент написання роману "Місіс Делловей".

Реклама

"На маяк"

Преса часто пише про депресії, біль і психологічні розлади, які турбували Вірджинію Вульф, але до всього письменниця була неймовірним трудоголіком. Разом із чоловіком Леонардо Вульфом 1917 року вони заснували видавництво Hogarth Press, де самі і писали, і редагували, і друкували книжки, оскільки не мали фінансової можливості найняти співробітників. Паралельно з цим, періодично закриваючись від усіх у своїй кімнаті, через два роки після "Місіс Делловей" Вулф випустила роман "На маяк". Це два дні з життя сім'ї Ремзі, яка збирається поїхати на маяк. Як і "Місіс Делловей", "На маяк" – потік думок героїв. Книжка відсилає до модерністських текстів Пруста і Джойса; читається складно, але приносить величезне естетичне задоволення.

"Орландо"

"Вплив Віти Секвілл-Вест на Вірджинію висвітлений у романі "Орландо", який є найдовшим і надзвичайно чарівним любовним листом у літературі. У ньому вона досліджує Віту, вплітає її в ціле століття, кидає її з однієї статі в іншу, грається з нею, одягає її в хутра, мережива і смарагди, дражнить її, заграє з нею і створює краплі туману навколо неї. Після того, як їхній роман закінчився, вони приятелювали аж до смерті Вірджинії Вульф 1941 року".

1922 року Вірджинія Вульф познайомилася з письменницею Вітою Секвілл-Вест, з якою надалі в неї були романтичні стосунки (цьому роману присвячений фільм "Віта і Вірджинія" 2018 року). Віта багато в чому допомогла письменниці, зокрема, впоратися з депресіями і повірити в себе, а Вульф увічнила її образ у своєму найбільш експериментальному романі "Орландо". Книжку опублікували 1928 року. Це перший в історії роман, присвячений гендерним проблемам. Сюжет охоплює період у 350 років. Першу половину цього терміну головний герой Орландо проживає чоловіком, а другу – жінкою. 2019 року у Віденській опері поставили "Орландо", а костюми до вистави створила Рей Кавакубо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.