До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде екранізація "Ворошиловграда"

У Луганській області, в невеличкому місті Старобільськ, оспіваному Миколою Гоголем, Николаем Гоголем, Ільфом і Петровим та Сергієм Жаданом, почалися зйомки фільму "Ворошиловград". Про те, якою буде стрічка, Vogue.ua розпитав режисера Ярослава Лодигіна та виконавицю головної жіночої ролі, учасницю гурту Dakh daughters Руслану Хазіпову.

Ярослав Лодигін та Руслана Хазіпова в Старобільську

"В Старобільську зараз збирають урожай. Місцевий народ дуже зайнятий, але зйомки прийняв натхненно. По-перше, нам усе намагаються щось продати. По-друге, всі хочуть зніматися в кіно. Ми навіть кастинг там провели – в Старобільську є дивожижні особи". Ярослав Лодигін, співзасновник Радіо Аристократи і режисер декількох короткометражок, говорить з Vogue.ua по телефону, поки автобус везе його по вибоїнах у місто. Лодигін прямісінько в телефонну слухавку описує те, що бачить за вікном: "Не повіриш, але тут, на Луганщині, просто тосканські пейзажі!" Повірити легко: Старобільськ – місто хоч і невелике (сьогодні тут живе близько 20 тисяч осіб), та з багатою літературною історією: про нього, наприклад, писали Гоголь та Ільф і Петров (називаючи його Старгород). У 1974 тут народився Сергій Жадан, який через 36 років, в 2010 році, написав роман "Ворошиловград", зробивши основним місцем його дії саме рідний Старобільськ, описавши його природу, пейзажі та людей. У 2014 році "Ворошиловград" став книгою десятиріччя ВВС, а в 2017 році режисер Ярослав Лодигін узявся за його екранізацію.

Реклама
Ярослав Лодигін на зйомках "Ворошиловграда"

"Я вирішив, що повинен екранізувати "Ворошиловград", вже на п'ятій сторінці роману. Занадто багато особистих для мене речей в ньому було. Наприклад, головний герой, Герман, навчався на тому ж факультеті в Харківському університеті, що і я. На початку роману, коли він приїжджає додому, до Харкова, то проїжджає мій будинок, де я виріс..." Шлях від "вирішив знімати" до старту зйомок зайняв у Лодигіна шість років. У підсумку фільм знімають у копродукції України і Швейцарії. Навколо "Ворошиловграда" зібралася dream team: оператор – знаменитий Сергій Михальчук, який працював над стрічками "Поводир" Олеся Саніна і "Над електричними хмарами" Олексія Германа-молодшого, продюсер – Володимир Яценко, сценарій написали Лодигін, Жадан і драматург Наталія Ворожбит.

Виконавці головних ролей – Олег Москаленко і Руслана Хазіпова

"Ворошиловград" – роман про Донбас, а фільм, обіцяє Лодигін, буде справжньою пригодницької картинкою, таким собі українським "істерном". "Коли ми їздили в Європу і представляли проект потенційним партнерам, то всі дуже дивувалися: в Європі думали, що Донбас – це випалена пустеля, а я їм говорив, що це неймовірно красива земля. Одна з цілей цього фільму – щоби люди стали ближче до Донбасу. Люди і в Україні, і поза нею".

Руслана Хазіпова

Шість тисяч акторів "перепробував" вимогливий режисер Лодигін, поки обрав виконавців головних ролей. Про те, чому кастинг був таким довгим і виснажливим, Ярик говорить строго і прямолінійно, але без пафосу: мовляв, середнє покоління українських акторів формувалося на зйомках в не дуже якісних серіалах, і актори розслабилися, звикнувши працювати за схемою "вивчив текст-відчеканив-відзнявся". У підсумку, після декількох місяців кастингу, команда зібралася відмінна: Германа грає актор Молодого театру Олег Москаленко, головну жіночу роль, бухгалтера Ольгу – учасниця Dakh daughters Руслана Хазіпова, Кочу – Володимир Ямненко, пастора – Олексій Горбунов. Епізодичну роль зіграє і Сергій Жадан.

Більшість з них – досвідчені актори, але ось для Руслани Хазіпова це дебют в кіно. Більшу частину року дівчина перебуває на гастролях з Dakh daughters і в тому, що її серпнева відпустка збіглася з датами зйомок, бачить особливий знак. Хазіпова – досвідчена театральна актриса, яка пройшла школу режисера Влада Троїцького: 13 років вона працює в центрі сучасного мистецтва "ДАХ", а останні чотири – підкорює світ в складі групи Dakh daughters. Пристрасна, чесна, чуттєва, сексуальна, грайлива – така Руслана Хазіпова, одна з кращих українських актрис. Вона чотири рази приходила на проби в "Ворошиловград" – і режисер до останнього вибирав між нею і ще однією претенденткою.

<b>Хазипова-Ворошиловград</b>

Як і для режисера, для Руслани Хазіпової важливо, щоби фільм став, у тому числі, новим поглядом на Донбас. Руслана народилася і виросла в Кривому Розі, й індустріальний Донбас їй дуже близький. "Там земля сильна й болюча водночас. А небо постійно в "дідах". Так говорив мій дідусь: це густі, величезні хмари. Усюди степ – навколо нічого ні праворуч, ні ліворуч, і ти відчуваєш там міць землі, так, як мало де", – задумливо каже Руслана. У книзі образ її героїні Олі – схематичний, але спеціально для Хазіпової Жадан розширив його напередодні зйомок. Оля – бухгалтер, на якій тримається бензиновий бізнес Германа. Вона відповідальна, але вільна: їздить на мопеді в легкому ситцевому платті і не любить носити білизну. Хазіпова для зйомок в "Ворошиловграді" зробила біозавивку, відмовилася від ідеї стригти волосся і пройшла кілька курсів скульптувального масажу – її чекають оголені сцени. Робота на майданчику Руслані, яка півроку проводить в літаках і поїздах на гастролях, подобається: і проживання в гуртожитку місцевого медучилища, і черга до душу вранці. У вересні, після завершення зйомок "Ворошиловграда", Хазіпова разом з Dakh daughters з головою порине в ще один проект: зйомки фільму-мюзиклу "Гуцулка Ксеня" Олени Дем'яненко.

У кінці серпня з Старобільську команда відправиться до Києва, де дозніме решту сцен. Над музикою, що особливо важлива для Лодигіна, буде працювати композитор Єфім Чупахін та дирижер Кирило Карабиць –найвідоміший молодий український дирижер у світі. Прем'єра "Ворошиловграда" відбудеться восени 2018 року. До цього, імовірно, фільм візьме участь у Берлінському та Каннському кінофестивалях.

Фото: Павло Шевчук

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.