До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому "Вулкан" – один з найочікуваніших українських фільмів року

4 квітня у прокат представлять фільм "Вулкан" українського режисера Романа Бондарчука. Картина отримала сім премій на міжнародних фестивалях – і порівняння з роботами Девіда Лінча і Еміра Кустуріци від західної преси.

Акторка Христина Дейлик у фільмі "Вулкан"

Сюжет "Вулкана" схожий, з одного боку, на фантазію, з іншого, натхненний реальною живою Україною. Його головний герой – перекладач Лукас, який працює в офісі ОБСЄ і з місією вирушає на південь України. Тут, за класикою жанру, він потрапляє в халепу, втрачає машину і колег, і залишається один в невеликому селі біля Каховського водосховища. Його чекає знайомство з колоритними місцевими жителями, занурення в життя української провінції, дискотеки в гуртожитку, закоханість в кучеряву місцеву дівчину ...

Реклама

Режисер фільму – Роман Бондарчук, арт-директор міжнародного кінофестивалю Docudays. В Україні і за її межами добре знають його документальні фільми "Українські шерифи" і "Діксіленд". "Вулкан" – його повнометражний дебют: прем'єра фільму відбулася минулого року на фестивалі в Карлових Варах, потім стрічка отримала сім премій на світових фестивалях, а Hollywood Reporter назвали український "Вулкан" одним з найбільш очікуваних іноземних фільмів року та порівняли з абсурдистськими роботами Девіда Лінча і Еміра Кустуріци.

Кадр з фільму "Вулкан"

Фільм вдався дуже точним і справжнім. Його знімали в Бериславі – невеликому місті в Херсонській області. Звідси родом родина Дарії Аверченко, продюсера і співсценариста фільму, і деякі герої, наприклад, персонаж Вова – буквально списані з її родини. За словами Романа Бондарчука, фільм починався саме як документальний проект і був спочатку наглядом за дядьком Вовою. У радянські роки Вова завідував рибним господарством, а в дев'яності заповзято, як і багато його друзів, почав невеликий бізнес – наприклад, відкрив у місцевому парку дискотеку. Вова з його характером, колоритом і ставленням до життя став прототипом героя, якого грає актор Віктор Жданов – до речі, що народився в цих же місцях.

Кадр з фільму

Команда проводила кастинг для епізодичних ролей прямо на місці, в Херсонській області: в клубах, на заводах, на вулицях. Так в основі фільму – не тільки реальні типажі, але і історії, якими місцеві щедро ділилися з режисером і сценаристами. Південь України – колоритний регіон, де є багато міфів. Наприклад, місцеві вірять, що на дні Каховського водосховища досі заховане золото, ще з часів козаків – і періодично одягають акваланги і пірнають в каламутні безодні, щоб розбагатіти. Всі ці міфи відображені у фільмі. "Мене в українській реальності цікавить ірреальність, – каже Роман Бондарчук. – Мене цікавлять міфи, які з нами відбуваються. Що проходить крізь весь "Вулкан", так це почуття гумору, з яким люди сприймають, по суті, катастрофічні речі".

Віктор Жданов у ролі Вови

Роман Бондарчук зібрав навколо фільму потужну команду. Так, головну роль Лукаса зіграв Сергій Степанський – найвідоміший в Україні звукооператор, який разом з Мирославом Слабошпицьким працював над фільмом "Плем'я", який отримав кілька призів на Каннському кінофестивалі 2014 року. Для Степанського це акторський дебют. Роль Вови – володар премії "Золота Дзиґа" за фільм "Кіборги" Віктор Жданов. Музику склав відомий український композитор Антон Бабайков. Він написав саундтрек на основі автентичних записів хору села Милове в Херсонській області. Художник-постановник фільму – Кирило Шувалов, який працював з Сергієм Лозницею над картинами "Щастя моє", "В тумані" і "Донбас".

Сергій Степанський у ролі Лукаса
Фото: Дарія Аверченко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.