До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар-2018: найкращі фільми іноземною мовою

В очікуванні ювілейної церемонії Оскар Vogue.ua розповідає про іноземні фільми, які змагаються за головну нагороду. В цьому році за статуетку Американської кіноакадемії поборються фільми зі Швеції, Росії, Угорщини, Чилі та Лівану. Деякі з них вже відзначили нагородами на Берлінале, кінофестивалі в Каннах і Венеції.​

"Квадрат"

За останній рік шведська комедія Рубен Естлунд "Квадрат" зібрала чимало нагород на різних кінофестивалях. Фільм отримав спеціальний приз журі в Каннах і здобув перемогу відразу в шести номінаціях від Європейської кіноакадемії.

Реклама

Це дотепна, інтелектуальна картина про недосконале європейське суспільство, подана крізь призму сучасного мистецтва. Крістіан – куратор музею сучасного мистецтва в Стокгольмі – готує нову експозицію. Її головний експонат – інсталяція "квадрат", всередині якого за задумом художника будь-хто може розраховувати на допомогу і взаєморозуміння. Арт-об'єкт стає метафорою всього фільму. Те, до чого квадрат покликаний підштовхувати людей, в реальному житті не доводиться спостерігати дуже часто. Естлунд чергує сцени зі світських вечірок і званих вечерь з кадрами бездомних, які просять милостиню. Він показує світ взаємної байдужості, де кожен зайнятий самим собою. У фільмі чимало кумедних курйозів, які насміхаються і над сучасним мистецтвом. Прибиральник випадково викидає до смітника частину інсталяції, інтерв'ю з художником перебивають непристойними вигуками із залу, гості музею поспішають на фуршет, забувши про всяку пристойність.

"Нелюбов"

Головні герої сімейної драми Звягінцева Женя і Борис розлучаються. Поки вони шукають покупців для своєї квартири і з'ясовують відносини, їхній дванадцятирічний син, чуючи сварки батьків, вирішує втекти з дому. Дорослі занадто зайняті своїм особистим життям – у Бориса вагітна коханка, у Жені роман із забезпеченим чоловіком, а ще робота, новини, соцмережі – щоб помітити, що їхній син зник. Назва стрічки говорить сама за себе. Фільм дійсно про нелюбов – подружню і батьківську. Взаємна тут байдужість, взаємні тут ненависть і образа, а в сукупності всі ці почуття ламають життя відразу декільком героям (і в першу чергу ні в чому не винному маленькому хлопчикові Альоші). Можливо, в будь-якому іншому фільмі загальні пошуки сина зблизили би героїв, але у Звягінцева все навпаки: вони лише ще сильніше звинувачують один одного в те, що трапилося, а їхня взаємна ненависть досягає апогею.

Андрій Звягінцев вже не вперше опиняється в списку номінантів на Оскар. У 2015-му його фільм "Левіафан" також претендував на головну кінопремію, але тоді перемогу в номінації здобула польська драма "Іда".

Тіло і душа"

Для режисера цієї угорської картини Ільдіко Еньеді – це перший повнометражний фільм за останні вісімнадцять років. Однак її неабияка історія кохання поцілила прямо в яблучко, отримавши "Золотого ведмедя" на Берлінському кінофестивалі.

Герої фільму працюють на бійні в околицях Будапешта. Чи не найромантичніше місце для лавсторі, однак і самі герої не дуже звичайні. Марія – інспектор з якості м'яса, нетовариська, замкнута і дуже прискіплива в роботі, Ендре – керівник фінансами, самотній і теж не дуже говіркий. Як виявляється пізніше, вони бачать однакові сни, де в образі оленів зустрічаються в засніженому лісі. Герої дуже невміло і незграбно будують відносини, що надає картині комізму. Їм доводиться долати власні комплекси і страхи. Режисер не намагається згладжувати неврози головних героїв, але в той же час витримує баланс між гумором і драмою.

"Фантастична жінка"

Режисер стрічки Себастьян Леліо не відразу відкриває всі карти про історію своєї головної героїні – вона дівчина-трансгендер. Марина – офіціантка, у якої помирає коханий Орландо. Вона страждає не тільки від болю втрати, але і від нападів всієї його сім'ї. Крім того, поліція має підозри в її причетності до смерті чоловіка.

Цей фільм більше, ніж просто соціальна драма про проблеми трансгендерів в суспільстві. Вона про силу людського духу, про жорстокість, яку люди раз у раз вихлюпують один на одного, про необхідність бути стійким за будь-яких обставин. Однією з метафор фільму є сцена, де Марина йде проти сильного вітру. Вона вперто протистоїть стихії, так само, як щодня бореться з життєвими обставинами, ворожістю оточуючих і їхніми їдкими глузуваннями. Дійсно, фантастична жінка.

Образа

Як побутова сварка може перерости в судовий розгляд загальнонаціонального масштабу – знає режисер з Лівану Зіяд Дуейра. Його фільм "Образа" – соціальна драма, сюжет якої розгортається навколо конфлікту ліванського християнина Тоні і палестинського мусульманина Ясіра. Здається, ці люди ненавиділи один одного ще до того, як зустрілися, через свої релігійні і політичні переконання. Незабаром сварка приводить обох в зал суду.

Двоє упертих чоловіків насправді мають багато спільного. Їм обом доводиться важко працювати, щоб забезпечувати сім'ю, обидва – люблячі зразкові чоловіки, але героїв більше турбують їх відмінності. Принципи і гординя виявляються важливішими за людські почуття. До того ж, не останню роль в цьому конфлікті зіграли медіа: протистояння між Ліваном і палестинцями досягають загальнонаціонального масштабу. Стрічку презентували торік на Венеціанському кінофестивалі.

Читайте також:

5 головних фільмів лютого

Що потрібно знати про акторку Марго Роббі

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.