До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Меріл Стріп про фільм "Секретне досьє"

12 січня у прокат виходить фільм Стівена Спілберга "Секретне досьє". Меріл Стріп зіграла в ньому видавця Washington Post Кетрін Грем – жінку, яка змінила хід історії.

"Є історії, які ніяк не виходять у тебе з голови, і це була одна з них, – розповідає Стівен Спілберг. – Ставши першою жінкою – видавцем великої газети, Грем встановила нові стандарти для жінок по всьому світу. Вона перша зі свого покоління показала, що перед обличчям величезної небезпеки не можна залишатися байдужим. Думка, яка актуальна і донині".

Реклама
Мэрил Стрип, Стивен Спилберг и Том Хэнкс на съемках фильма

Грем, з якої ми були знайомі протягом 20 років, завжди любила ризик. За бездоганною зовнішністю, манерами і нарядами від Оскара де ла Ренти ховався невгамовний азарт, який вона успадкувала від батька – Юджина Мейєра. Після закінчення Чиказького університету вона влаштувалася в Сан-Франциско репортером в одну з газет. Висока, незграбна, вічна мішень для критики холодної і егоцентричної матері – ніхто і подумати не міг, що Кетрін чекає велике майбутнє. Коли Філ Грем, бідний, але нескінченно чарівний клерк з Верховного суду, вже на другому побаченні зробив їй пропозицію руки і серця, вона погодилася. Поки Кетрін займалася вихованням чотирьох дітей, чоловік став головою правління газети Washington Post, якою до цього керував його тесть. Через кілька років після смерті чоловіка за кермом газети опинилася сама Кетрін.

Коли Спілберг задумав фільм, він одразу вирішив, що Грем буде грати Меріл Стріп. Ролі впливових особистостей – улюблена справа триразової власниці "Оскара". Маргарет Тетчер в "Залізній леді", знаменита письменниця Джулія Чайлд в "Джулі і Джулії", головний редактор Vogue в "Диявол носить Prada", Еммелін Панкхерст, лідер суфражисток у "Суфражистці" – для Меріл Стріп немає нічого неможливого. До того ж актриса відома своєю активною громадською позицією.

"На жаль, у світі мало що змінилося з 1970-х років, – розмірковує Меріл Стріп. – Ми говоримо про гендерну рівність, але насправді – у політиці і економіці, на керівних посадах – у чоловіків і жінок немає паритету. Я багато говорю про це з молодими дівчатами; це одна з причин, з якої я погодилася на цю роль".

У кінці 1960-х Кетрін Грем запросила на роботу Бена Бредлі – голову вашингтонського відділення Newsweek (у фільмі його грає Том Генкс). Їхній союз став найдинамічнішим і найяскравішим в історії сучасної журналістики. З солідної газети Бредлі зробив культове видання, з яким довелося рахуватися.

Коли у 1971 році Кетрін вирішила всупереч постанові суду опублікувати документи Пентагону, які потрапили їй до рук (в яких серед іншого йшлося про секретні операції уряду США у В'єтнамі), вона опинилася під жорстоким тиском. За збігом обставин, саме на цей тиждень було заплановано розміщення акцій The Washington Post на біржі, і не було ніяких гарантій, що поручителі підтримають Грем в її рішенні піти наперекір волі суду. І все ж Кетрін вирішила ризикнути. Вона розуміла: щоб зберегти дух газети, що належала її сім'ї, їй доведеться поставити на карту все. Саме на цьому конфлікті побудований сюжет фільму Спілберга.

Том Хэнкс и Стивен Спилберг

"Відлуння того вчинку доходить до нас і сьогодні, – вважає Спілберг. – Він багато у чому сформував принципи сучасного журналістського розслідування". Той момент став переломним для Кетрін Грем, її газети і свободи преси в Америці. Верховний суд в кінцевому підсумку підтримав її рішення. Грем відстояла право – і борг – новинних організацій інформувати громадськість про закулісні ігри чиновників.

Меріл Стріп перед зйомками "Секретного досьє" розповіла мені, що тільки закінчила слухати запис мемуарів у виконанні самої Грем. "Я заворожена її енергією, розумом, добротою, гумором і скромністю, – зізналася актриса, – якостями, яких сьогодні нам так не вистачає". Спостерігаючи за Меріл в ролі Кетрін під час зйомок в Брукліні павільйоні, Річард Коен, колишній редактор Грем, був вражений, як точно Стріп вжилася в образ своєї героїні. Йому навіть на мить здалося, ніби він опинився в минулому. "Після зйомки, – згадує Коен, – я підійшов до Меріл і жартома попросив надбавки до платні. "І не мрій", – відрізала вона. Точнісінько, як місіс Грем".

Текст: Кеті Мартон

Фото: Annie Leibovitz

Читайте також:

Пижамная вечеринка: одеться как в кино

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.