До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найкращих фільмів 2021 року

2021 рік був багатий на яскраві прем’єри й резонансні фільми — від таких режисерів-мастодонтів, як Вес Андерсон, Стівен Спілберг, Паоло Соррентіно та інших. Саме час підбити підсумки і представити вам 10 найкращих фільмів 2021 року за версією Vogue.

"Французький вісник"

Події фільму Веса Андерсона відбуваються в редакції американської газети "Французький вісник. Додаток до газети „Ліберті. Канзас івнінг сан"" у вигаданому французькому місті XX століття. Акторський склад фільму найразючіший з усіх, що їх Андерсон коли-небудь збирав. Володарі "Оскара" Френсіс МакДорманд, Тільда Свінтон, Бенісіо Дель Торо і Едрієн Броуді — серед лідерів. Поруч із ними улюблені актори Андерсона Білл Мюррей, Овен Вілсон, Леа Сейду і Матьє Амальрік, а також новачки — Тімоті Шаламе, Джеффрі Райт, Ліна Худрі і Стівен Парк. Є версія, що фільм натхнений любов’ю Андерсона до видання The New Yorker і багато сцен створено на основі знаменитих статей журналу.

Реклама
"Острів Бергмана"

Одна з найяскравіших стрічок цьогорічного Каннського кінофестивалю із зірковим акторським складом — у головних ролях Міа Васіковська, Тім Рот і Вікі Кріпс. Останні грають кіношну пару, яка вирушила на острів Форе в Балтійському морі, щоб надихнутися місцями, де жив і творив Інгмар Бергман, який зняв тут багато культових фільмів. "Острів Бергмана" досліджує, що означає бути натхненним, і чому створювати мистецтво означає водночас досліджувати минуле, сьогодення, фантазію і реальність.

"CODA: Дитина глухих батьків"

На початку 2021 року чарівна драма про дитину, яка росте в сім’ї глухих дорослих, стала на Санденсі першою стрічкою, що здобула всі головні призи фестивалю. Зворушливу сагу режисерки Сіан Гедер про дорослішання й підлітка, що розривається між сімейними обов’язками й власними амбіціями, зустріли із захватом. Картина цілком може поборотися за "Оскара" в категорії "найкращий фільм" (наприклад, з такими гігантами, як "Дюна").

"Легенда про Зеленого лицаря"

Знімання "Легенди про Зеленого лицаря", у якій Дев Патель грає лицаря Круглого столу сера Гавейна, відклали через пандемію більш як на рік, унаслідок — режисер Девід Лоурі мав кілька місяців, щоб переосмислити й відредагувати свою двогодинну фантазію, що ґрунтується на епічній поемі XIV століття. Те, що в результаті вийшло, — безумовно, видатний фільм. Це стрічка, яка заграє із сучасними образами з фільмів жаху, але зовсім не страшна й водночас зосереджена на великих, гуманістичних темах: спокусі, честі й неминучості смерті.

"Рука Бога"

Цей фільм розповідає історію повноліття Паоло Соррентіно. Події розгортаються в Неаполі 1980-х. Ще це данина шани чарівній ексцентричності класичного італійського кіновиробництва й південному місту, що саме по собі — яскравий персонаж. Назва стрічки апелює до легендарного аргентинського футболіста Дієго Марадони, для якого Неаполь став другим домом — після того, як він почав грати за місто в 1984 році. У фільмі "Рука Бога" простежуються легкі сюрреалістичні мотиви, що вирізняють роботи Соррентіно. Але естетика тут набагато стриманіша, ніж у "Великій красі". Це романтичний, ніжний портрет часу й місця.

"Незнайома дочка"

Рідко які повнометражні дебюти такі ж амбітні, як у Меггі Джилленгол: це екранізація роману культової письменниці Елени Ферранте про матір, яка переживає кризу середнього віку. Головні ролі у фільмі виконують Олівія Колман, Дакота Джонсон і Пол Мескаль. Олівія Колман грає професорку середніх років, на ім’я Леда, яка тішиться відпочинком на грецькому острові, доки її ідилії не руйнує галаслива американська родина, що оселилася на курорті. Увагу професорки привертає молода мати — Дакота Джонсон, чарівна й нещасна, — яка ловить погляд Леди і нагадує їй про власний вибір, який та зробила багато років тому. "Незнайома дочка" — це демонстрація сили акторської майстерності, а також дослідження жіночих бажань, занепокоєння й гніву.

"Паралельні матері"

Новий фільм 72-річного Педро Альмодовара досліджує "неідеальне материнство". Головні героїні — дві жінки, Джаніс і Ана, які знайомляться в лікарняній палаті в пологовому відділі. Джаніс 40 років, вона успішна фотографка й живе для себе (її грає Пенелопа Крус). Вона не планувала дітей, але випадково завагітніла від свого коханця, успішного археолога. Ана, друга героїня, молодша за неї на 20 років — дівчину зґвалтували на вечірці й вона завагітніла. Дівчата проведуть разом кілька днів у лікарні, говорячи про все на світі — і ця зустріч зрештою змінить їхні життя. У головних ролях — розкішні Пенелопа Крус і дебютантка Мілена Сміт.

"Макбет"

Фільм Джоела Коена об’єднує прекрасних акторів Дензела Вашингтона і Френсіс Макдорманд. Вони грають лорда Макбета і леді Макбет, двох найнеоднозначніших персонажів Шекспіра. (Нагадуємо, що п’єса розповідає про криваву узурпацію шотландського престолу в руках Макбета — за підтримки й намовляння його дружини, після того, як три відьми напророкували йому корону). Яскрава гра Вашингтона, Макдорманд і Кетрін Гантер (у ролі відьом) у поєднанні з неймовірно гарною кінематографією Бруно Делбоннеля роблять цей фільм однією з головних кінематографічних подій року.

"Дім Ґуччі"

Можливо, "Дім Ґуччі" викликав неоднозначну реакцію критиків, але обійти його увагою просто неможливо. Бурхлива історія кохання, величезний скандал, секрети, гроші й убивство: фільм "Дім Ґуччі" розповідає сумнозвісну історію Патриції Реджіані, італійської спадкоємиці, ім’я якої потрапило на шпальти газет у 1995 році за причетність до вбивства свого чоловіка Мауріціо Ґуччі. Цей фільм заслуговує на оплески щонайменше за яскраву гру Леді Ґаґи й талановиту роботу художниці костюмів Джанті Єйтс.

"У руках пса"

"У руках пса" — довгоочікувана драма оскароносної режисерки Джейн Кемпіон із зірковим акторським складом. Події фільму відбуваються на ранчо в Монтані й оповідають про двох братів, Філа (Бенедикт Камбербетч) і Джорджа Бербенка (Джессі Племонс). Джордж одружується з удовою Роуз (Кірстен Данст), а Філ, охоплений ревнощами, починає війну проти жінки. Цього року фільм "У руках пса" взяв Срібного лева на фестивалі у Венеції, і вважається одним з головних претендентів на премію "Оскар".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.