До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Доросла дівчинка: Сірша Ронан про рідну Ірландію, сім'ю та популярність

За 10 років актриса Сірша Ронан пройшла шлях від складного підлітка в "Спокусі" до королеви в "Марії – королеві Шотландії", і продовжує заново відкривати себе з кожною роллю.

Текст: Саллі Руні

Реклама

На початку інтерв'ю Сірша Ронан згадує, що саме вона відчувала після закінчення перших зйомок 15 років тому: "Кілька тижнів я не виходила зі стану меланхолії, – розповідає актриса. – Тому що раптово зрозуміла: це ніколи не повториться. Компанія людей, які зібралися на майданчику і стали один одному рідними, розпалася назавжди. І знімальній групі більше не судилося зібратися в цьому складі. Ніколи". Йшлося про ірландський серіал "Клініка", в якому Ронан знімалася в 9 років.

Шерстяне пальто, плаття з сатину і мережива, все – CALVIN KLEIN 205W39NYC

Зараз їй 24, ми гуляємо по маленькому ірландському містечку в околицях Дубліна, де живуть батьки Сірші. "Ірландія менша Англії, за що я і люблю її. – Вона показує на море і берег, що втікає за обрій. – Мені цього не вистачало". Деякий час актриса жила в Дубліні, але виросла в графстві Карлоу, на південному сході Ірландії, в селі. "Тут я почуваюся як вдома, – розповідає вона, коли ми йдемо до набережної. – Хоча Лондон мені подобається, – додає вона. – Там можна розчинитися в потоці людей".

Але не тут. Перехожий зупиняє нас і просить мене сфотографувати його з Ронан. Дивно, її впізнали: обличчя Сірші приховують сонцезахисні окуляри, і вона здається набагато меншою, ніж на екрані. Коли ми сідаємо на лавку з видом на море, вона зізнається: "До сих пір дивуюся, коли хтось мене впізнає. Я справді не вважаю себе знаменитою. – Вона робить паузу. – Ось Селена Гомес – знаменитість".

На вулиці світить яскраве сонце. Ірландія застигла в очікуванні референдуму про легалізацію абортів – місто обвішане похмурими плакатами із зображеннями ембріонів. Ронан ця тема не чужа: вона знялася в соціальній рекламі на підтримку кампанії по захисту репродуктивних прав. Чи не боялася вона зіткнутися з негативною реакцією? "Для себе я вирішила, що це не має значення, – говорить Сірша. – Я особисто знайома з людьми, яким довелося їхати в іншу країну, щоб зробити аборт, тому я не могла більше мовчати".

"До сих пір дивуюся, коли хтось мене впізнає. Я справді не вважаю себе знаменитою"

У 13 Сіршу вперше номінували на "Оскара" – за разюче дорослу гру в драмі Джо Райта "Спокута" за однойменним романом Ієна Мак'юена. 2015 року вона зіграла головну роль у фільмі Джона Краулі "Бруклін" за романом Колма Тойбін – і знову номінація на "Оскара", а роль в трагікомедії "Леді Берд" Грети Гервіг принесла їй цього року "Золотого глобуса". І нехай "Оскар" за цю роль їй не дістався, її блідо-рожева сукня-футляр Calvin Klein в той вечір викликала фурор (Разом з Люпітою Ніонго Сірша є обличчям парфуму Women, першого аромату Рафа Сімонса для модного будинку).

Її останні роботи – роль юної нареченої в драмі Домініка Кука "На березі" (ще одна екранізація Мак'юена) і Ніни Зарічної в кіноверсії "Чайки". "Хороший сценарій – це головне", – розповідає Сірша. Саме такий – в основі історичної драми режисера Джозі Рурк "Марія – королева Шотландії", де Сіршу в головній ролі можна буде побачити на екранах з 13 вересня.

Вітер поступово посилюється, горизонт затягується білою пеленою хмар. Ронан пропонує повернутися додому. Поки її мати Моніка пригощає нас чаєм із солодощами, актриса розповідає, з чого все почалося. Її батько Пол був актором, він зауважив тягу доньки до зйомок і почав підшукувати для неї ролі. На знімальні майданчики юну Сіршу відводили батьки. Одного разу режисер змусив її зніматися в особливо делікатній сцені. "Тут на майданчик увірвалася мама, – згадує Ронан, – і зажадала встановити суворі рамки, інакше зйомкам кінець. Мені дуже пощастило, що у мене був такий захист".

"Ти повинен займатися тим, що любиш по-справжньому. Тоді ти стаєш кращим"

Через тиждень ми зустрічаємося в художній галереї Г'ю Лейна в центрі Дубліна. В одному із залів Сірша зупиняється перед картиною "Опіум" Моріса де Вламінка – кубістичним портретом рудоволосої жінки. "Вона чимось нагадує Марію", – зауважує Ронан. Щоб вжитися в роль Марії Стюарт, актриса, як зазвичай, довірилася інтуїтивному зв'язку, що виник у неї з персонажем. "Між нами стільки спільного, – вважає вона. – І актрисі, і королеві повинні вірити".

Уже на виході з галереї я питаю, чи вважає Сірша, що їй пощастило мати в житті покликання. "Так, – відповідає вона. – Ти повинен займатися тим, що любиш по-справжньому. Тоді ти стаєш кращим. Добрішим".

Фото: Jamie Hawkesworth

Стиль: Camilla Nickerson

Зачіска: Damien Boissinot

Макіяж: Dick Page

Модель: Saoirse Ronan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.