До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Девід Лінч про мистецтво, медитацію та задоволення від життя

На прохання Vogue.ua український художник Володимир Манжос aka Waone Interesni Kazki зустрівся в Києві з режисером Девідом Лінчем, щоби поговорити про трансцендентальну медитацію та мистецтво.

Володимир Манжос і Девід Лінч

"Я не люблю графіті", – говорить Лінч відразу після того, як ми знайомимося. "Яким видом мистецтва ти займаєшся?" – уточнює він. Відповідаю, що мураліст, і графіті мені теж не дуже подобається.

Реклама

Мене давно цікавить тема медитації: як розширити свої можливості в творчості, як постійно перебувати в потоці ідей, як стати більш продуктивним і перестати відчувати втому – медитація вчить знаходити відповіді на ці питання, в тому числі і трансцендентальна, яку проповідує Лінч. Щоб пояснити, як це працює, режисер почав малювати схему: "Я роблю цей малюнок щоразу, коли мені потрібно пояснити, що відбувається, коли ви починаєте медитувати. Ось ця лінія – це наше життя. По один її бік знаходиться матеріальний світ, а по інший – свідомість. Одного разу вчені замислилися над тим, що собою являє цей матеріальний світ? І вони знайшли клітини, молекули, атоми, субатомні частинки і так далі, аж до елементарних частинок. У 70-х вони почали говорити про те, що існує якесь єдине поле – єдність всіх частинок і сил. Однак давній ведичній науці завжди було відомо про це. Там це називається чиста свідомість, атман. Трансцендентна медитація – це ментальна техніка, яка дозволяє кожній людині вийти за межі свідомості, і відчути це єдине поле. Це великий скарб!"

Малюнок Лінча

Техніці трансцендентальної медитації кілька десятків років тому Девіда Лінча навчив Махаріші Махеш Йогі – той самий вчитель, від якого зі скандалом втекли "Бітлз". За курс навчання режисер заплатив нечувану суму в один мільйон доларів. З тих пір він медитує двічі на день, протягом 44 років, і ще жодного разу не пропустив практику. "Перед нашою зустріччю я медитував, – говорить Лінч, – Я медитую вранці, потім працюю, дуже багато працюю, медитую ввечері. Завжди можна виділити 20 хвилин на практику. Люди зазвичай втрачають за день набагато більше часу. Потрібно перестати перейматися і думати, а просто взяти і зробити це".

Вихід за межі свідомості живить творчу енергію, вважає Лінч. Для мене завжди було великим питанням: як можна займатися мистецтвом і разом з тим приділяти час цій практиці – аж надто великим є ризик втратити інтерес до повсякденних справ. Режисер стверджує зворотне: медитація дозволяє бути більш зібраним і працює як нескінченне джерело енергії. "Вона ніби живить твою креативність" – стверджує режисер, який крім 11 повнометражних фільмів, 3 серіалів, величезної кількості короткометражних робіт, завжди малював, а в останні роки захопився фотографією.

Трансцендентальну медитацію практикують багато голлівудських знаменитостей: Лів Тайлер, Камерон Діас, Наомі Воттс, Клінт Іствуд та багато інших зірок. Том Генкс, наприклад, медитує сам і допомагає впоратися з пост-травматичним синдромом військовим, котрі побували в Іраку. "Селебріті такі ж люди і вони не хочуть страждати", – пояснив він пізніше популярність медитації серед зірок.

Володимир Манжос і Девід Лінч

"Люди нині постійно відчувають утому, – каже режисер. – Якщо ви працюєте тільки заради грошей і відчуваєте радомті, життя просто проходить повз. Тільки коли ви насолоджуєтеся тим, що робите, ваше життя стає наповнене сенсом". Лінч стверджує, що один із способів досягти стану задоволення від роботи – це медитація. Заради неї не потрібно все кидати, не потрібно вступати в який-небудь клуб, це ніяк не пов'язано з релігією. "Негативні емоції і думки перекривають потік ідей, – пояснює Лінч. – Занурення на більш глибокі рівні інтелекту дає необмежену свободу".

Девід Лінч розглядає подарунок Володимира Манжоса

"Я дуже люблю мистецтво", – коли режисер говорить про арт, помітно окрилюється. Я дарую йому свою графічну роботу на папері, і, здається, вона подобається Девіду, який, уважно розглянувши її, просить віднести в свій сьют. Напередодні інтерв'ю я якраз розглядав спільні роботи Лінча з моїм знайомим художником JR: режисер створює чорно-білі малюнки, а JR робить з них принти.

Фото: Юрій Яцкуліч, Володимир Манжос

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.