До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про нову екранізацію "Дюни"

16 вересня в український прокат вийшла довгоочікувана "Дюна" Дені Вільнева, екранізація культового роману Френка Герберта. Vogue.ua розповідає все, що треба знати про картину.

Цього року талановитий режисер Дені Вільнев ("Прибуття", "Той, хто біжить по лезу 2049") дасть нове життя великому sci-fi роману Френка Герберта "Дюна". Зробить він це в компанії видатних акторів — Тімоті Шаламе, Шарлотти Ремлінг і Оскара Айзека, і, з огляду на перший кадр, фільм буде щонайменше дуже стильним. "Дюна" — один з найвідоміших науково-фантастичних романів XX століття, опублікований на початку 60-х. Його події відбуваються в загадковій галактиці в далекому майбутньому, де правлять феодальні клани, а головний конфлікт зосереджений навколо особистості молодого аристократа Пола Атрейдеса, який має врятувати планету.

Реклама

Роман уперше опублікований у 1963—1965 роках як серія розділів у журналі "Astounding Science Fiction". "Дюна" принесла своєму авторові премію "Г’юґо" — найпрестижнішу літературну премію у сфері наукової фантастики. Згодом "Дюна" стала цілою книжковою сагою з кількома продовженнями, а також приквелами: сам Герберт встиг написати цикл "Хроніки Дюни", що далі оповідає історію та пояснює багато чого про планету Арракіс. Після смерті письменника його син Браян створив серію приквелів. Нині "Дюна" — це десятки книг, комп’ютерні ігри, кілька екранізацій, серіали — і мільйони відданих фанатів у всьому світі. Вважається, що саме "Дюна" вплинула на низку відомих науково-фантастичних фільмів, які ми знаємо й любимо, — наприклад, на "Зоряні війни".

Кайл Маклаклен у фільмі "Дюна"

Для багатьох режисерів роман Герберта як нав’язлива ідея. Так було в Девіда Лінча: 1984 року він витратив понад 40 мільйонів доларів на екранізацію "Дюни" (заради неї, до речі, відмовився від пропозиції знімати "Зоряні війни"). Фільм не мав успіху ані в прокаті, ані в критиків, але водночас зробив зіркою молодого актора Кайла Маклаклена, який надалі став одним з улюблених артистів Лінча й за кілька років зіграв у його "Твін Піксі". Маклаклену дісталася головна роль — юного й сміливого аристократа Пола Атрейдеса, якому належить змінити життя на Арракісі й очолити священну війну проти імперії.

Тімоті Шаламе й Оскар Айзек у фільмі "Дюна"

Що стосується Дені Вільнева, то він також не виняток — і називає "Дюну" справою всього свого життя. Вільнев — один з найцікавіших режисерів сучасності. Він зняв "Той, хто біжить по лезу 2049" і "Прибуття" — зворушливу історію про те, як людині вдалося потоваришувати з позаземними істотами, яку номінували на вісім премій "Оскар". Він як ніхто тонко відчуває наукову фантастику. В одному з інтерв’ю режисер сказав, що його "Дюна" точно не буде подібна до екранізації Девіда Лінча, якого, зокрема, критикували за надто вільне поводження з романом Френка Герберта. На противагу Лінчу, Вільнев планує не відходити від оригінального роману, а допоможе йому в цьому один з найкращих в Голлівуді сценаристів і фахівець з екранізації "великої" літератури — Ерік Рот, який відповідав за сценарії фільмів "Форрест Гамп", "Загадкова історія Бенджаміна Баттона" і "Моторошно голосно і вкрай близько".

Дені Вільнев на фільмуванні "Дюни"
(фото vanityfair.com)

За синопсисом фільму "сюжет охоплює половину першої книги й розповість про життя Пола Атрейдеса, який має згуртувати плем’я фременів і перемогти у війні за планету Арракіс". Пола грає не хто-небудь, а Тімоті Шаламе — зірка нового покоління, актор, якому до снаги і важкі, сповнені млості любовні гомосексуальні драми ("Називай мене своїм ім’ям"), і велике історичне кіно ("Король", де він зіграв Генріха V). Батька Пола, герцога Лето Атрейдеса, грає Оскар Айзек. Разом з Полом вони приїздять на планету Арракіс, яка дісталася їм у власність, і розуміють, що там готується військовий переворот. Арракіс — пустельна планета, єдине джерело видобутку "прянощів", наркотику, що продовжує життя й підвищує розумові здібності. "Прянощі" також використовують для космічних перельотів. Оскільки цю речовину можна добути тільки на Арракісі, планета стає омріяним об’єктом для інших кланів у Всесвіті.

Фото vanityfair.com

"Дюна" Вільнева в принципі вражає акторським складом: крім Шаламе й Айзека, у кадрі з’являться Хав’єр Бардем, Зендая, Джош Бролін, Джейсон Момоа, Ребека Фергюсон. За кадром також найкращі з найкращих — музику, наприклад, написав композитор Ханс Ціммер, автор музики до фільмів "Людина дощу", "Ангели й демони", "Інтерстеллар". Основні знімання тривали в кам’янистій пустелі Ваді-Рам у Йорданії.

В інтерв’ю Vanity Fair Тімоті Шаламе називає процес фільмування "сюрреалістичним", згадуючи досвітні знімання в каньйонах і печерах у пустелі. А з приводу свого героя каже, що це неймовірний і складний персонаж. "Він не мріє про пригоди. Він чинить опір. Боїться цього. Але доля має інші плани на нього. І виявиться, що він має надздібності, яких навіть його тренери не могли передбачити".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.