До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про серіал "Академія „Амбрелла""

На Netflix вийшов другий сезон серіалу "Академія „Амбрелла"" — і миттєво очолив список найпопулярніших серіалів платформи цього місяця. Чому всі в захваті від цього серіалу про супергероїв, знає vogue.ua.

"Академія „Амбрелла""

Якщо ви з тих, хто говорить "не люблю коміксів про супергероїв", не поспішайте відмовлятися від перегляду цього серіалу. По-перше, "Академія „Амбрелла"" — нетиповий комікс, і супергерої тут нетипові: вони не рятують планету, а передусім намагаються розібратися із собою. По-друге, це серіал не про супергероїв, а радше зворушлива й дуже смішна драма про сім’ю, друзів, самоту й любов, просто драма ця розгортається між людьми, які мають супергеройські здібності. Перший сезон серіалу, що вийшов у лютому 2019 року, подивилося майже 50 мільйонів осіб — це щось таки важить.

Реклама
"Академія „Амбрелла""

У першому сезоні ми познайомилися з головними героями — ексцентричними Харгрівзами. У минулому вони — випускники Академії "Амбрелла", школи для дітей з надприродними здібностями, яку заснував мільярдер Реджинальд Харгрівз. Після закінчення школи супергерої розійшлися світом, але смерть батька змусила їх повернутися в академію, де вони постають перед труднощами й випадково влаштовують кінець світу. Звісно, після апокаліпсису виживають тільки вони. На початку другого сезону ми бачимо, що герої потрапили в минуле, кожен у свій період між 1960 і 1963 роками. Фаворит багатьох глядачів, Клаус, у минулому алкоголік і прихильник тусні, очолив секту й ходить Далласом у білосніжних ковбойських черевиках і плащі на голе тіло. Актриса Еліссон, яка вміє маніпулювати людьми за допомогою брехні, вийшла заміж і очолила боротьбу за права темношкірих. Скрипалька Ваня, яка вміє перетворювати звук на руйнівну енергію, втратила пам’ять, а, прокинувшись, закохалася в добру домогосподарку, яка живе із жорстоким чоловіком і дитиною. Колись борець зі злочинністю, Дієго, потрапивши в 1963 рік, щосили намагався запобігти замаху на президента Джона Кеннеді, а внаслідок потрапив до психлікарні. Кремез Лютер, який раніше був астронавтом, тепер бере участь у боях без правил. А П’ятий спершу потрапив у 1963 рік і побачив альтернативну реальність — у світі розпочалася Третя світова війна, під час якої Радянський Союз застосовує ядерну зброю, а потім повернувся на 10 днів раніше цих подій, щоб врятувати всіх. Тепер він має зібрати друзів і запобігти ядерній катастрофі.

Автор цього коміксу заслуговує на окрему згадку. Це Джордж Вей, американський рокер, лідер групи My Chemical Romance. Паралельно з музикою Джордж завжди малював, зокрема й комікси для Marvel і DC, а потім загорівся ідеєю намалювати альтернативний комікс. Його "Академія „Амбрелла"" вийшла у 2007 році в незалежному видавництві Dark Horse і відразу привернула до себе увагу неподібністю до жодного іншого у світі. Не дивно, що за його екранне втілення взялися Netflix, які за останні кілька років заявили про себе як творці якісно нових телевізійних проєктів. Виконавчий продюсер "Академії „Амбрелла"" — теж непересічна особистість: це Стів Блекмен, творець серіалу "Фарго".

"Академія „Амбрелла""

"Академія „Амбрелла"" блискуче знятий серіал, що стилістично скидається то на "Сімейку Тененбаумів" Веса Андерсона, то на культовий фільм Роберта Земекіса "Назад у майбутнє", то й зовсім на "Сімейку Адамсів". Тут проглядається і ретро-футуризм, і еклектика, а в першому сезоні навіть готика. Над декораціями працювали художник Марк Вортінгтон і декоратор Джим Лембі, який створював декорації для фільмів Дені Вільнева. Їхній головний принцип — хоч коли відбуваються події, не використовувати нічого сучасного (ані телевізорів з пласким екраном, ані мобільних телефонів). Вивіски кафе, машини, меблі й, звісно, костюми — все занурює глядача в 1960-ті. Працюючи над костюмами героїв, художник Крістофер Гаргадон надихався передусім журналами й світлинами 1960-х. Герої носять ефектні аксесуари — у жінок це нитки перлів на шиї, стильні сумки з вінілу, капелюшки, великі окуляри. Наймодніша героїня сезону — розкішна кураторка Комісії Гендлер (це організація, яка захищає рами часу та простору), а референсом для її образу стала Жаклін Кеннеді, головна модна героїня свого часу. І, здається, Гвен Стефані.

"Академія „Амбрелла""
"Академія „Амбрелла""
"Академія „Амбрелла""

"Академія „Амбрелла"" приваблює й тим, що, попри досить легковажний сюжет і велику кількість жартів, порушує вкрай актуальні соціальні теми. Це і права темношкірих людей, що цього літа стали темою номер один у медіа в усьому світі, і гендерна рівність, і фемінізм. Водночас одна з головних ліній серіалу — як герой, не схожий на інших людей, вчиться приймати себе, любити себе й поважати свою ідентичність — у сьогоднішньому світі також є болючою і злободенною. "Академія „Амбрелла"" показує це в дуже жартівливій і яскравій манері — і в такий спосіб має шанс достукатися до широкої аудиторії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.