До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про фільм "Аннетт" з Маріон Котіяр і Адамом Драйвером

9 вересня в український прокат виходить мюзикл "Аннетт" — один з найяскравіших фільмів цьогорічного Каннського кінофестивалю. Розповідаємо, чому не можна проґавити новий гіт режисера Леоса Каракса.

"Аннетт" цікавий мюзикл, що його створили французький режисер, enfant terrible сучасного кіно Леос Каракс і культовий американський рок-гурт Sparks. Це історія зіркової пари, коміка (Адам Драйвер) і оперної співачки (Маріон Котіяр), життя яких змінилося з появою доньки, яка має чудовий дар. Перед тим, як читати цю статтю (увага! будуть спойлери) радимо подивитися трейлер стрічки і переконатися, що це один з найнезвичайніших фільмів, які вам коли-небудь доводилося бачити.

Реклама

"Аннетт" незвичайний, але, можливо, найдоступніший фільм Каракса. Це перша стрічка Каракса майже за десять років (і його перший англомовний повнометражний фільм) після "Святих моторів", однієї з найдивніших картин в історії кіно. "Аннетт" порівнюють з картинами "Зірка народилася", "Піноккіо" та "Красуня і чудовисько". Цього разу на екрані не відбувається нічого приголомшливого, як це буває у фільмах режисера. Ну, крім деяких речей. До прикладу, у фільмі є сцена сексу, під час якої герой Адама Драйвера співає. "Якщо ви збираєтеся знімати мюзикл, ви маєте показати всі більш-менш табуйовані речі", сказав Каракс в інтервю. "Люди кохаються і роблять інші речі, яких з якоїсь причини не побачиш у мюзиклах".

До слова, співати акторам доводилося наживо. "У більшості класичних мюзиклів ви заздалегідь записуєте свої пісні, а потім відтворюєте їх на знімальному майданчику", каже Маріон Котіяр. "Та Леос хотів, щоб усе було повністю живим. Це ускладнило знімальний процес: ми зясували, що співаємо в дуже складних позиціях, наприклад імітуючи секс це акробатичні позиції, які технічно в будь-якому випадку змінюють ваш спів. Але це був той ефект, якого домагався Леос: він хотів, щоб голоси були змінені самою реальністю".

95% усього часу в картині співають, і це роблять самі актори, причому жоден з них не є співаком з класичною освітою. До слова, Маріон Котіяр чудово співала в оскароносному фільмі 2007 року "Життя в рожевому", а Адам Драйвер здивував публіку в "Шлюбній історії" своїм вокалом в одній памятній сцені.

Оригінальні пісні Sparks у мюзиклі зачіпають за живе. "Я помітив, що увесь час наспівую мелодії через кілька днів після перегляду фільму. Музика така інтимна річ, каже режисер Леос Каракс. — У мюзиклах зазвичай 10 або 20 пісень, часто деякі з них нудні. Але нам потрібно було написати для „Аннетт" 40 пісень... Коли у вас так багато пісень, хоч які вони прекрасні, є ризик, що фільм перетвориться на обридлий пиріг, ну, або музичний автомат, який грає занадто голосно й занадто довго, що вбило б увесь дослід..."

Маріон Котіяр і Адам Драйвер на Каннському кінофестивалі

Головний плюс фільму в тому, що це чудове свято мистецтва кіно. Четверту стіну між глядачем і акторами зламано з першої миті, і закадровий голос звертається безпосередньо до авдиторії: "Тепер ми просимо вашої повної уваги. Якщо ви хочете співати, сміятися, плескати в долоні, плакати, позіхати, шуміти, будь ласка, робіть це подумки, тільки в голові. Переконливе прохання мовчати й затамувати дух до самого кінця шоу. Дихання під час нашого фільму неприпустиме. Тож, будь ласка, зробіть останній глибокий вдих просто зараз". Потім починається пролог, де ми бачимо гурт Sparks у студії. Вони й далі співають, виходячи зі студії на вулиці Лос-Анджелеса в нічну пору, де до них приєднуються основний склад, бек-вокалісти та дитячий хор. Гурт прощається з провідними акторами, і фільм починається.

У деяких українських кінотеатрах "Аннетт" покажуть з 9 вересня. Список кінотеатрів шукайте за посиланням.

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.