До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Тіма Бертона

Похмурий, химерний стиль, який Тім Бертон виробив за свою кар’єру, упізнаваний одразу. Те, що Бертон може перетворити невинну дитячу історію на страшний фільм, який обожнюють люди різного віку, робить його одним із найвидатніших режисерів і продюсерів свого часу. Кілька з найкращих робіт згадуємо в його 65-й день народження.

"Велика пригода Пі-Ві", 1985

Пол Рубенс в фильме Пол Рубенс у фільмі "Велика пригода Пі-Ві", 1985

Фільм "Велика пригода Пі-Ві" — незвична робота Бертона. Ця стрічка знаменує собою дебют режисера в художньому кіно, коли в нього ще не було повної свободи вибирати проєкти, які йому подобаються, і коли ніхто не знав, що таке типовий фільм Тіма Бертона. Проте ця картина — прекрасна демонстрація винахідливого творення світу, яким уславився кінематографіст. Бертон зосередився на персонажі актора-коміка Пола Рубенса, неперевершеному чоловікові-дитині Пі-Ві Германі. І попри всі суперечності, що супроводжували створення стрічки, Бертонові вдалося зняти картину, яка через десятиліття є однією з улюблених його робіт для багатьох шанувальників кіно.

Реклама

"Бітлджус", 1988

Майкл Китон и Вайнона Райдер в фильме Майкл Кітон і Вайнона Райдер у фільмі "Бітлджус", 1988

Другий повнометражний фільм Бертона в його послужному списку. Із цією стрічкою режисер вперше зміг дозволити своєму внутрішньому фантазеру прорватися на великий екран. По суті, це найпекельніша історія про привидів з коли-небудь розказаних, з Алеком Болдвіном і Джиною Девіс у ролях недавно померлої пари, яка ніжно переслідує сім’ю, яка переїхала в їхній колишній будинок, і Майклом Кітоном в образі примари шоумена-людожера на прізвисько Бітлджус. Хоча ця комедія зі спецефектами далеко не найглибша робота Бертона, вона все ж слугує свідченням божевілля його уяви.

"Бетмен", 1989

Майкл Китон и Джек Николсон в фильме Майкл Кітон і Джек Ніколсон у фільмі "Бетмен", 1989

Перший сучасний фільм про супергероїв, який створив шаблон того, як Голлівуд зніматиме блокбастери за мотивами коміксів. Неймовірна партитура композитора Денні Ельфмана і пам’ятні пісні Принца, готичний дизайн Антона Ферста й пихате виконання Джека Ніколсона — цей "Бетмен" сміливий і запаморочливий проєкт. Фільми про супергероїв у кінцевому підсумку завоювали Голлівуд, але небагато які з них видаються такими епохальними й важливими, як цей. Сиквел фільму "Бетмен повертається" (1992) багато хто вважає одним із найкращих у кар’єрі Бертона.

"Едвард Руки-ножиці", 1990

Джонни Депп в фильме Джонні Депп у фільмі "Едвард Руки-ножиці", 1990

Стрічка "Едвард Руки-ножиці" ознаменував собою початок прекрасної дружби між Бертоном і Джонні Деппом, з яким він за свою кар’єру зняв вісім фільмів. Депп грає глибоко ушкодженого потойбічного хлопчика з блідим обличчям, укритим шрамами, неохайним і скуйовдженим волоссям, у шкіряному вбранні з пряжками та набором ножиць замість долонь і пальців. Депп проєктує поетичну якість втрати й роз’єднаності. І все ж Едвард — не просто делікатний кошикар — він скульптор, який перетворює свою ненормальність на святе, зухвале мистецтво. "Едвард руки-ножиці" — сентиментальна і їдка, солодка й пам’ятка казка в стилі панк.

"Ед Вуд", 1994

Джонни Депп в фильме Джонні Депп у фільмі "Ед Вуд", 1994

Це найвидатніший фільм Бертона з багатьох причин, але передусім тому, що "Ед Вуд", безумовно, його дуже особиста робота. Це первісна історія кіновиробництва з усіма його дивами й бездоганною логістикою. Стрічка також славиться натхненним виступом Джонні Деппа в ролі Едварда Девіса Вуда-молодшого, якого називають найгіршим режисером усіх часів. У чорно-білому блиску режисерського стилю Бертона головний герой через простоту своєї некомпетентності показаний як один із найпалкіших режисерів усіх часів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.