До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових кінострічок з Робіном Вільямсом

Робін Вільямс залишив після себе багату кінематографічну спадщину, про яку говоритимуть і яку переглядатимуть ще не одне десятиліття. Актор, чия багаторічна кар'єра принесла йому премію "Оскар" і кілька "Золотих глобусів", залишається однією з улюблених фігур Голлівуду. У день народження містера Вільямса vogue.ua згадує п'ять культових фільмів з його участю.

"Доброго ранку, В'єтнам", 1987
Робін Вільямс у фільмі "Доброго ранку, В'єтнам", 1987

Кінострічку "Доброго ранку, В'єтнам" часто розглядають як проривну роль Робіна Вільямса, зокрема тому, що це перший фільм, який приніс йому номінацію на "Оскара", а ще тому, що стрічка стала справжнім хітом. Роль радіо-діджея Едріана Кронауера, чий навіжений стиль ведення програм у час В'єтнамської війни шокує всіх навколо, стала вітриною для імпровізаційного стилю актора. Ця роль також є раннім прикладом знакових перформансів Вільямса – ролей людей, які викликають сміх на тлі великих трагедій.

Реклама
"Спілка мертвих поетів", 1989
Робін Вільямс у фільмі "Спілка мертвих поетів", 1989

"Спілка мертвих поетів" – один з небагатьох фільмів, що слід подивитися, а не обговорювати. У цій стрічці Робін Вільямс грає вчителя Джона Кітінга, що викладає в старомодній школі для хлопчиків 1950-х років. Він змушує своїх учнів рвати підручники, вилазити на парти, вчить любити поезію і "ловити момент". Хоча не всім подобається підхід містера Кітінга до вивчення серйозної літератури, але якщо уявити себе ж підлітком, що тільки починає закохуватися в книги, фільму буде неможливо опиратися. Без сумніву, у нього є душа, серце і характер, які здебільшого помітні завдяки надзвичайній харизмі головного актора.

"Король-рибалка", 1991
Робін Вільямс і Джефф Бріджес у фільмі "Король-рибалка", 1991

Велика частина робіт актора – і комічних, і серйозних – здавалося, була зосереджена на персонажах, які стримували темряву (внутрішню чи зовнішню). У кінострічці "Король-рибалка" Вільямс виконує роль божевільного безхатька, який колись був академіком, але втратив глузд після жорстокого вбивства його дружини. У поєднанні з дотепністю і далекоглядністю режисера Террі Гілліама, ще однієї людини, чия робота танцює з жахами світу, Вільямс демонструє один з найбільш еталонних виступів у своїй кар'єрі.

"Клітка для пташок", 1996
Робін Вільямс у фільмі "Клітка для пташок", 1991

"Клітка для пташок" – римейк французької стрічки "Клітка для диваків", що оповідає про власника нічного клубу для геїв (Вільямс) і його партнера (Натана Лейна), яким потрібно прикидатися натуралами, коли їхній син заручається з донькою консервативного політика. Спочатку ви думаєте, що це буде (потенційно образливий) фільм, який перестарається з яскравістю і насмішками над діями геїв. Але якщо поглянути на гру Вільямса, точно зрозуміло одне: концепція "справжнього чоловіка" – така ж гра, як і все інше.

"Розумник Вілл Гантінґ", 1997
Робін Вільямс і Метт Деймон у фільмі "Розумник Вілл Гантінґ", 1997

Фільм за оригінальним сценарієм Бена Аффлека і Метта Деймона розповідає історію про молодого хлопця на ім'я Вілл Гантінґ (його зіграв сам Деймон). Він – прибиральник у Массачусетському технологічному інституті, з неймовірним талантом до математики, але щоб правильно використовувати свій потенціал і впоратися з внутрішніми проблемами, йому потрібна допомога психіатра. Вільямс виграв свого першого і єдиного "Оскара" за роль лікаря, який намагається зрозуміти суть болю і люті, які турбують персонажа Метта Деймона. З тих пір роль лікаря Шона Магуайра стала ще одним прикладом великодушності актора і пронизливого стилю його гри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.