До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Роберта Земекіса

Американський кінорежисер, продюсер і сценарист, якого вважають новатором у царині візуальних ефектів, Роберт Земекіс є автором кількох найвідоміших фільмів усіх часів. Але його кінострічки – не просто візуально видовищні. Земекіс віртуозно інтегрує свої технічні можливості в різноманітні сюжети, так створює все: від ексцентричних комедій до блокбастерів і драм, при цьому завжди змішує звичайне з фантастичним. У день народження режисера Vogue UA згадує його найвідоміші роботи.

Трилогія "Назад у майбутнє"
Кадр з фільму "Назад у майбутнє", 1985

Історія, яка почалася з запитання: "Чи подружився б я зі своїм батьком, якби ми разом ходили до школи?", – розповідає про пригоди підлітка Марті Макфлая і ексцентричного вченого Емметта Брауна. Вони використовують машину часу і подорожують у континуумі. Перша частина стала найкасовішим фільмом 1985 року й міжнародним феноменом, що привело до появи другої і третьої частин кінострічки, представлених у 1989 і 1990 роках. Хоча сиквели не були настільки ж успішними в прокаті, як перший фільм, трилогія залишається надзвичайно популярною навіть через стільки років.

Реклама
"Хто підставив кролика Роджера", 1988
Кадр з фільму "Хто підставив кролика Роджера", 1988

Цей анімаційний комедійний фільм оснований на романі Гері Вульфа Who Censored Roger Rabbit?. Події стрічки відбуваються в Голлівуді наприкінці 1940-х років, де співіснують персонажі мультфільмів і люди. Сюжет розповідає про Едді Валіанта, приватного детектива, який повинен виправдати мультяжного кролика Роджера, якого звинувачують у вбивстві багатого бізнесмена. Цей специфічний блокбастер добре сприйняли критики, він став комерційно успішним проектом. Фільм удостоїли трьох премій "Оскар", а 2016 року Бібліотека Конгресу внесла стрічку в Національний реєстр фільмів США як "культурно, історично або естетично вагому".

"Смерть їй личить", 1992
Кадр з фільму "Смерть їй личить", 1992

Ця ексцентрична комедія оповідає про кількох жінок, які змагаються в амурних справах. Щоб збільшити свої шанси, вони починають вживати чарівне зілля, яке обіцяє вічну молодість. Але куди ж без побічних ефектів? Незвичайний напій робить героїнь живими мерцями. Головні ролі в картині виконали Меріл Стріп, Брюс Вілліс і Голді Хоун. Незважаючи на те, що фільм отримав неоднозначні відгуки критиків, він був комерційно успішним і досить популярним, особливо серед ЛГБТ-спільноти. Стрічка стала "культовою гей-класикою", а головні героїні – фаворитами драґ-квін.

"Форрест Гамп", 1994
Кадр з фільму "Форрест Гамп", 1994

"Run, Forest, run!" – культова фраза, яку кожен використовував хоча б раз у житті. "Форрест Гамп" – найвідоміший і найуспішніший фільм Роберта Замекіса, це комедійно-драматична історія, основана на однойменному романі Вінстона Грума. Сюжет описує кілька десятиліть життя Форреста Гампа (з англ. Forest gump, тобто "лісовий бовдур"), розумово відсталого, але неймовірно доброго хлопця з Алабами, який бере участь у деяких визначальних історичних подіях Сполучених Штатів у ХХ столітті і мимоволі впливає на них.

"Вигнанець", 2000
Кадр з фільму "Вигнанець", 2000

Драматичний пригодницький фільм, що розповідає про сучасного Робінзона Крузо в обличчі Тома Генкса. Головний герой Чак Ноланд, співробітник компанії FedEx, потрапляє на безлюдний острів після того, як літак падає в південній частині Тихого океану. Він намагається вижити на острові, використовуючи залишки вантажу, що був на авіалайнері. Фільм здобув критичний і комерційний успіх, який приніс творцям 429 мільйонів доларів касових зборів, а Тому Генксу номінацію на 73-й церемонії вручення премії Оскар у категорії "Найкраща чоловіча роль".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.