До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 кіношедеврів режисера Романа Поланскі

Мало хто з режисерів мав більший вплив на сучасні фільми страхіть або артхаусні трилери, ніж Роман Поланскі. Теми його фільмів постійно варіюються, але майже всі вони зберігають один і той самий роздроблений світогляд, одне й те саме похмуро-абсурдистське почуття гумору з тим самим опертям на сильну гру. Фільми Поланскі одержимо досліджують теми божевілля, жаху й параної, можливо, у спробі вигнати власних демонів. Всі його роботи пронизують дух епохи гострим і тонким поглядом. Найкращі з його картин згадуємо в цьому матеріалі.

"Відраза", 1965
Катрин Денев в фильме Катрін Денев у фільмі "Відраза", 1965

Картина "Відраза" — це свого роду екскурс у психічне "розкладання" головної героїні Керол (Катрін Денев), викликаного внутрішнім презирством до всього живого, особливо чоловіків. Ця стрічка стала першою частиною "квартирної трилогії" — серії приголомшливих фільмів про глибини людської психіки. Показове й перевтілення Денев, яка за рік після ролі невинної Женев’єви в "Шербурзьких парасольках" постає як божевільна Керол. Мабуть, можна сміливо сказати, що тандем режисера й актриси перетворився на першокласний психологічний жах.

Реклама
"Дитина Розмарі", 1968
Миа Фэрроу в фильме Міа Ферроу у фільмі "Дитина Розмарі", 1968

"Дитина Розмарі" — фільм, з якого зародився сучасний горор. Геніальність стрічки починається з одного з найхитріших кастингів у кар’єрі Поланскі: дивовижна Міа Ферроу в ролі хворої, переляканої матері, Рут Гордон у ролі милої сатанинської сусідки й незалежної режисерки, а також Джон Кассаветіс як людина, що продає свою душу. Цей фільм — одна з найкраще втілених постанов Поланскі. Глядач ніби відчуває параною Розмарі, але водночас запитує себе, наскільки можна довіряти побаченому.

"Китайський квартал", 1974
Джек Николсон Джек Ніколсон у фільмі "Китайський квартал", 1974

Шедевр Романа Поланскі "Китайський квартал" став однією з наймістичніших картин в історії кіно. Джек Ніколсон грає приватного детектива Джейка Гіттеса, який за дорученням заможної жінки розслідує таємний роман її чоловіка-інженера. Незабаром він опиняється в епіцентрі скандалу, вплутаний у таємні схеми й махінації. Надзвичайно похмурий за сюжетом фільм "Китайський квартал" — один з найзахопливіших трилерів усіх часів.

"Мешканець", 1976
Роман Поланскі у фільмі "Мешканець", 1976

Тривожний фільм про стрімке падіння в глибини особистого пекла, з домішкою задушливої, параноїдальної атмосфери. Сором’язливий і стриманий головний герой, що працює в архіві, опиняється у квартирі, де чути нечіткі, моторошні звуки. З’являється відчуття того, що за вами спостерігають небагатослівні, нелюдські сусіди, і дедалі глибше почуття самотності, туги й безумства персонажа поступово охоплює й глядача, аж до кульмінації в останній сцені. Фільм "Мешканець", безсумнівно, можна вважати одним з найкращих у його жанрі.

"Піаніст", 2002
Эдриен Броуди в фильме Едрієн Броуді у фільмі "Піаніст", 2002

Заснований на спогадах Владислава Шпільмана, що пережив Голокост, цей фільм оповідає про становище польських євреїв, коли нацисти вдерлися в їхню країну. Історії Голокосту завжди несамовиті, і "Піаніст" — один з тих фільмів, яким вдалося вловити й передати атмосферу цих трагічних подій. Також стрічка запам’яталася феноменальною грою Едрієна Броуді в ролі Шпільмана, за яку він отримав премію "Оскар".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.