До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 музичних байопіків, які варто подивитися прямо зараз

Перетворення Кейт Бланшетт на Боба Ділана, "оскароносний" вихід Різ Візерспун у ролі Джун Картер і Даяна Росс у ролі Біллі Голідей — Vogue.ua зібрав 10 блискучих музичних байопіків. Подивіться один з них прямо сьогодні ввечері.

"Леді співає блюз", 1972

Фільм про те, як психологічна травма Біллі Голідей сформувала її мистецтво

Реклама
Даяна Росс у фільмі "Леді співає блюз"

У цьому фільмі режисерки Сідні Ф’юрі одна музична ікона грає іншу легенду зі світу музики. "Леді співає блюз" — дебют на екрані джазової співачки Даяни Росс. Вона чарівна в ролі юної Біллі Голідей: ми бачимо, що спочатку співачка була прибиральницею в борделі, після зґвалтування стала повією, а згодом почала співати в нічному клубі. Вона виступає в гарних бальних залах у сукнях з вишивкою й квітками у волоссі, але глядач знає, що її найкращі пісні створені під впливом життєвої трагедії, яку вона пережила. Цей фільм — делікатне дослідження характеру, який напевно залишить вас із розбитим серцем.

"Дочка шахтаря", 1980

Шлях кантрі-співачки Лоретти Лінн до слави

Кадр із фільму "Дочка шахтаря"

Як бідна мати чотирьох дітей з Кентуккі пройшла шлях від виступів у місцевих барах до лідера американських хіт-парадів? Рішуче, впевнений режисер Майкл Ептед, який інсценував автобіографію Лоретти Лінн "Дочка шахтаря". Співачку у фільмі зіграла чарівна актриса Сісі Спейсек, тоді як Томмі Лі Джонс перевтілився на її чоловіка, який завжди підтримував її — і, до речі, купив їй першу гітару.

"На що здатна любов", 1993

Про боротьбу Тіни Тернер за незалежність

Кадр із фільму"На що здатна любов"

Анжела Бассетт і Лоуренс Фішберн грають Тіну й Айка Тернерів у фільмі про бурхливий дует і кар’єру великих музикантів. Вони знайомляться в 50-ті в Сент-Луїсі й Анні Мей Балок, яка пізніше стала світовою зіркою — Тіною Тернер, стає вокалісткою гурту Айка "The Kings of Rhythm". Пізніше вони співають дуетом, але коли її слава затьмарює його, пара починає сваритися й у підсумку розлучається. Айк опиняється у в’язниці, а Тіна Тернер перетвориться не тільки на легенду музики, а й символ боротьби й упевненості в собі — усупереч усьому.

"Рей", 2004

Як Рей Чарльз переміг

Кадр із фільму "Рей"

Він виріс на плантації у Флориді за часів расової сегрегації, втратив зір у сім років після того, як побачив, як його брат тоне. Його врятувала любов до музики: він починає грати в групі в одному нічному клубі, а інше — вже історія. "Рей" — фільм про життя великого піаніста Рея Чарльза в байопіку режисера Тейлора Гекфорда. Джеймі Фокс грає головну роль, надзвичайно талановито переймаючи манери й звички співака, а також передаючи його харизму, дотепність і силу волі.

"Переступити межу", 2005

Як Джонні Кеш повернувся з того світу

"Переступити межу"

Гірка, але водночас прекрасна драма Джеймса Мангольда про зірку кантрі-музики Джонні Кеша, якого грає Хоакін Фенікс. Музикант страждає через смерть улюбленого брата й спрямовує всі свої страждання в написання сумних балад. Вирушивши в турне, він зустрічає чарівну Джун Картер (її грає Різ Візерспун і ця роль принесла їй "Оскар"). Їх роман рятує його й тримає на плаву, навіть коли він стає наркоманом. Фільм знятий дуже деталізовано і з любов’ю до 60-х, починаючи від старовинних туристичних автобусів до гардероба Джун Картер.

"Життя в рожевому кольорі", 2007

Magnum opus Едіт Піаф

"Життя в рожевому кольорі"

Тонкі брови, помада вишневого відтінку й розкудланий боб — такою ми бачимо Маріон Котіяр у ролі геніальної Едіт Піаф. Фільм "Життя в рожевому кольорі" створений як серія нелінійних спогадів. Ми бачимо Едіт Піаф дитиною, що співає за копійки на вулицях Парижа, поки власник нічного клубу не запропонує дівчинці роботу. Потім до неї приходить успіх, але він пронизаний трагедією: вбивством наставника, втраченим коханням і проблемами зі здоров’ям. Попри все це, її музика чарівна, як ніколи.

"Мене там немає", 2007

Багатоликий Боб Ділан

Кейт Бланшетт у фільмі "Мене там немає"

Режисер Тодд Гейнс перевертає традиційну структуру байопіку з ніг на голову. У фільмі "Мене там немає" шість акторів виступають у ролі різних версій живої легенди Боба Ділана: Кейт Бланшетт, Бен Вішоу, Крістіан Бейл, Гіт Леджер, Річард Гір і Маркус Карл Франклін. У підсумку перед нами запаморочливої сили фільм, який проливає світло на генія, який все ще перебуває на піку своїх здібностей.

"Контроль", 2007

Як любов рве на частини фронтмена Joy Division Ієна Кертіса

Кадр із фільму "Контроль"

Дебют у повнометражному кіно відомого фотографа й кліпмейкера Антона Корбейна. Він зняв стильну стрічку про групу Joy Division і її вокаліста Ієна Кертіса, якого зіграв Сем Райлі. Чорно-біле меланхолійне кіно показує перевтілення Кертіса з довготелесого школяра на зірку, а потім і його самогубство в 1980 році. Він страждає від нападів епілепсії й паралельно намагається вибрати між двома жінками, його дружиною (Саманта Мортон) і журналісткою (Олександра Марія Лара). Але з огляду на те, що Корбейн — великий візуал, на перший план у фільмі виступає не біографія й трагедія героя, а естетика.

"Голос вулиць", 2015

Як піонери гіп-гопу підкорили світ

"Голос вулиць"

Три батьки-засновники гангстерського репу — Eazy-E (Джейсон Мітчелл), Dr. Dre (Корі Гокінс) і Ice Cube (О'Ши Джексон-молодший, який грає свого власного батька) — перебувають у центрі цієї стрічки Ф. Гері Грея. У ній оповідається про розвиток гіп-гопу групи NWA у 80-х роках, що популяризувала гангстерський реп своїми відвертими текстами про насилля й жорстокість поліції. На тлі сьогоднішніх безладів цей фільм про опір особливо актуальний.

"Рокетмен", 2019

Сюрреалістична розповідь про піднесення Елтона Джона

Тарон Еджертон у ролі Елтона Джона

Фентезійний мюзикл Декстера Флетчера — вільна адаптація історії життя британської суперзірки Елтона Джона. Його віртуозно грає Тарон Еджертон. Ми бачимо ідеалістичну молоду людину, вундеркінда, який шукає себе. Знайомство з поетом Берні Топіном (Джеймі Белл) стає знаковим для Елтона Джона й виливається в низку яскравих спільних робіт. Неймовірний, оптимістичний фільм із чудовими вокальними роботами самого Тарона Еджертона.

Текст: Radhika Seth

Фото: Courtesy Everet collection, Shutterstock

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.