До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

3 цікаві факти про Михайла Баришникова

27 січня 74 роки виповнюється зірці світового балету Михайлу Баришникову. У день народження танцівника vogue.ua розповідає цікаві факти з його біографії.

Михайло Баришников
Баришников/Бродський

Михайло Баришников був одним з найкращих приятелів російського класика Йосипа Бродського. Вони познайомилися в Нью-Йорку в 1970-х роках. Поет присвятив танцівникові чимало віршів, серед яких – "Классический балет есть замок красоты…" і "Раньше мы поливали газон из лейки…". Уже в 1980-х вони разом з літературознавцем Романом Капланом відкрили на Манхеттені ресторан "Російський самовар". Каплан згадував: "Не було грошей. Повна розруха, все було жахливо. Я не спав ночами. Включив радіо: о шостій ранку оголосили, що Бродський став лауреатом Нобелівської премії. Тоді я і подзвонив Йосипу, кажу: "Ти тепер багатий...". Боявся, що якщо позичити у нього, то віддати не зможу. Запропонував партнерство. Бродський зв'язався з Мішею Баришниковим. Так ми всі і стали співвласниками". Баришников вклав у ресторан накопичені від виступів гроші.

Реклама
Йосип Бродський і Михайло Баришников
Мистецтво

Згодом "Російський самовар" став не просто рестораном, а одним з головних центрів російськомовної культури в США. Це місце поєднувало в собі клуб, музей і виставковий простір.

Михайло Баришников та Джессіка Ленґ

Не дивно, що місце з часом набуло такого культурного значення, адже Баришников – відомий колекціонер живопису, до того ж він і сам – фотограф зі стажем. Виставки його робіт проводили різні музеї.

Михайло Баришников

2005 року Михайло відкрив Центр мистецтв Баришникова (Baryshnikov Arts Center) у Нью-Йорку. Це фонд і художній комплекс, який надає простір і виробничі приміщення для танців, музики, театру, кіно і образотворчого мистецтва.

Кіно
Сара Джессіка Паркер і Михайло Баришников у серіалі "Секс і місто"

За свою кар'єру Баришников регулярно з'являвся як на телебаченні, так і на великому екрані. Його дебют у кіно, який відбувся 1978 року в стрічці "Поворотний пункт", одразу приніс танцівникові номінації на премії "Оскар" і "Золотий глобус" у категорії "Найкраща чоловіча роль другого плану". Михайло – багаторазовий лауреат премії "Еммі", яку він отримав за участь у телепередачах і за фільм "Баришников на Бродвеї", де знявся з Лайзою Міннеллі. Одним з найвідоміших проєктів, в якому з'явився Михайло, був культовий серіал "Секс і місто" (6 сезон). Він виконав роль художника Александра Петровського, з яким зав'язалися романтичні стосунки у головної героїні Керрі Бредшоу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.