До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найнезвичніших будівель Захи Гадід

У день народження зірки сучасної архітектури Захи Гадід Vogue.ua розповідає про її найвідоміші твори, а також про те, як працює бюро Zaha Hadid Architects після її смерті.

Ірвінг Пенн для американського Vogue, березень 2004 року (фото Vogue.com)

Заха Гадід народилася в Багдаді, навчалася в Бейруті і Лондоні, і стала жінкою-архітекторкою номер один у світі. Її називали "королевою ліній": вона зробила архітектуру вільнішою, а за допомогою кривих ліній і гострих кутів надавала своїм будівлям динаміки та імпульсу. 2004 року Заха Гадід стала першою в історії жінкою, яка отримала Прітцкерівську премію, аналог Нобелівської премії серед архітекторів. Її найвідоміші проєкти розміщені по всьому світу, від Баку до Абу-Дабі, і схожі на космічні об'єкти: центр Гейдара Алієва в Баку, міст Шейха Зайда в Абу-Дабі, Оперний театр в Гуанчжоу, Центр водних видів спорту в Лондоні.

Реклама
Колекція Zaha Hadid для бренду Rosenthal

Заха Гадід померла у віці 65 років 2016-го від серцевого нападу. У бюро Zaha Hadid Architects того часу в роботі було сорок проєктів по світу, і після смерті Захи команда продовжила роботу. Під її ім'ям випускають меблі та посуд, роблять колаборації з іншими брендами, наприклад, Georg Jensen; а в її лондонській галереї проходять виставки. Триває і будівництво проєктів, запущених ще при Засі. Одне з найвідоміших "довгобудівництв" – ультрасучасний стадіон Аль-Вакра в Катарі, який відкрили в травні цього року і який 2022 року прийматиме Чемпіонат світу з футболу. Проєкт розробила Заха, а закінчували її співробітники: у нього розсувний дах і мобільна конструкція, тому кількість місць змінюється від 40 до 20 тисяч. Натхненням для проєкту стали традиційні арабські судна "дау" – вітрильники з тикового дерева.

Стадіон Аль-Вакра в Катарі

Ще один проєкт, який закінчили вже після смерті Захи Гадід, – Port House в Антверпені, будівля адміністрації порту. Місцеві жителі називають її "діамантом" – і "скошена" будівля дійсно нагадує цей дорогоцінний камінь. Проєкт з перетворення старої пожежної станції на сучасну будівлю розпочали ще 2009 року, а закінчили 2016-го. Оригінальну історичну будівлю зберегли, а зверху помістили нову – вона нагадує корабель у русі. Будівля виконана зі скла і справляє незабутнє враження.

Port House в Антверпені

У галереї можна поглянути на найцікавіші творіння великої Захи Гадід:

<b>Заха Хадиди 10 зданий</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.