До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 модних виставок, які не можна проґавити у 2021 році

Від виставки, присвяченій 100-річчю фотографа Гельмута Ньютона, до кураторського дебюту Клаудії Шиффер — vogue.ua вибрав 10 модних виставок, які не можна проґавити у 2021 році. І якщо обмеження на подорожі через пандемію не скасують, ви завжди можете подивитися їх віртуально, з дому.

Alice: Curiouser and Curiouser

У музеї Вікторії й Альберта, Лондон, з 27 березня

Реклама
Viktor&Rolf Haute Couture Autumn/Winter 2016, фото Peter Stigter

Довгоочікуваний масштабний проєкт, присвячений впливу книги Льюїса Керролла "Аліса у Дивокраї" та ілюстрацій художника Джона Теннієла на сучасну моду й культуру. Серед найяскравіших експонатів виставки — костюми й концептарт з екранізації Тіма Бертона 2010 року, календар Pirelli авторства фотографа Тіма Вокера і, звісно, найхимерніші зразки сучасної моди, від Iris van Herpen до Viktor & Rolf.

Рут Е. Картер: афрофутуризм у дизайні костюмів

SCAD FASH Museum of Fashion + Film, Атланта, з 12 вересня

Courtesy of Disney

Рут Картер — оскароносна дизайнерка костюмів, відповідальна за стиль визначальних фільмів епохи від "Роби як треба" (1989) до "Чорної пантери" (2018). Картер — прихильниця досліджень у своїй роботі. Книги, музеї, історичний текстиль і артефакти — усе це часто стає основою її ідей і винаходів (сама дизайнерка часто порівнює свою роль у кіно з роботою скульптора). На виставці покажуть шістдесят костюмів, ескізів і прикрас, які створила Рут Картер за останні 40 років у кіно. Оформив виставку художник Брендон Седлер, який працював над декораціями до "Чорної пантери".

"Клаудія Шкода. Dressed to Thrill"

Kulturforum, Берлін, з 11 лютого по 24 травня

Фото: © Ulrike Ottinger

У 1975 році дизайнерка трикотажних виробів Клаудія Шкода з друзями орендувала порожню фабрику в берлінському Кройцбергу. Назвали місце Fabrikneu — і воно стала магнітом для художників, музикантів і режисерів, як свого часу Фабрика Енді Воргола в Нью-Йорку. У 1977 році художник Мартін Кіппенбергер зробив 1000 світлин Fabrikneu і встановив їх як подіум для демонстрації сміливих в’язаних виробів Skoda. За порадою друга, Девіда Бові, Шкода відкрила свою першу крамницю в Нью-Йорку 1982 року, а відтак повернулася до Берліна, де відкрила крамницю на вулиці Кудамм. Ця виставка — свято дизайну Skoda і всіх творчих людей, які зробили свій внесок у розвиток андеграундної сцени Західного Берліна 1970-х і 1980-х.

Fashion Photography From The 1990s. Кураторська виставка Клаудії Шиффер

Kunstpalast, Дюссельдорф, осінь 2021

Ellen von Unwerth, Claudia Schiffer, Guess Kampagme 1990, фото Ellen von Unwerth

1990-ті були ерою супермоделей — це був час Наомі Кемпбелл, Кейт Мосс, Лінди Євангелісти, Гелени Крістенсен, Клаудії Шиффер. Тож хто краще може провести нас через десятиліття, ніж Клаудія Шиффер? Торік моделі й актрисі виповнилося 50 років, і вона дебютує в артсвіті, опікуючись роботами тих, хто допоміг їй стати всесвітньо відомою. Серед них — Еллен фон Уверт, Юрген Теллер і навіть Карл Лагерфельд. Її виставка являє собою особистий погляд на модне десятиліття і містить світлини та пам’ятні речі з власного архіву, а також музику й відео для передання тієї атмосфери.

"Алая і Баленсіага: скульптори форми"

У музеї Баленсіаги, Гетарія (Іспанія), з 29 квітня по осінь 2021

Понад сорок років Аззедін Алая збирав роботи модних дизайнерів, яких шанував. Його пристрастю були сукні 1930—1950 років, а з-поміж дизайнерів тієї епохи він найбільше цінував Крістобаля Баленсіагу. На цій виставці, якою опікується Олів’є Саяр, представлені 120 творів двох дизайнерів, усі з власної колекції Alaïa.

Reinvention and Restlessness: 1990s Fashion

У Музеї моди й текстилю, Нью-Йорк, восени 2021 року

Viktor&Rolf Haute Couture Autumn/Winter 2016, фото Peter Stigter

1990-ті — це десятиліття, яке подарувало нам гранж, деконструкцію, популяризувало "робочі" тканини, ефектні модні шоу й відродило доми високої моди. Саме 1990-ті зробили відомим Тома Форда, Джона Гальяно, Олександра Макквіна, Марка Джейкобса і стали свідками злету Йоджі Ямамото і Рея Кавакубо. На цій виставці показано, як бачення цих дизайнерів інтерпретували у власних творах знамениті фотографи Корін Дей, Inez & Vinoodh і Стівен Майзель. У березні також виходить однойменний фотоальбом.

Сара Мун

Fotografiska Stockholm, з 5 березня по 30 травня

Issey Miyake, 1995, фото Сара Мун

У 2021 році легендарній Сарі Мун — фотографині й режисерці, мисткині модної та документальної фотографії — виповнюється 80, і музей Fotografiska в Стокгольмі відзначає цю дату великою виставкою. Чи то знімання кампаній Comme des Garçons і Issey Miyake в 1980-х і 1990-х, чи портрети друзів або краєвиди Парижа — усі зображення Мун просякнуті сюрреалізмом і нагадують нам про стару фотографію. На виставці будуть представлені роботи для фотокниг Circuss і L'Effraie, натхнені розповідями Ганса Християна Андерсена.

Oceanista — Fashion & The Sea

M/S Maritime Museum of Denmark, шукайте дати на сайті

Philip Treacy

Смужки, взуття для яхтингу, круїзні колекції, тільники — морська тема залишається в моді ось уже не одне десятиліття. Як осмислюють її дизайнери — на це питання відповість виставка в Морському музеї Данії. На виставці покажуть образи Жан-Поля Готьє, Chanel, Balenciaga, Maison Margiela, Off-White і знамениті блискучі водні сукні Ірис ван Герпен.

З Парижа до Голлівуда: стиль і вплив Веронік Пассані та Грегорі Пека

Denver Art Museum, Колорадо, з 14 березня по 20 червня

Веронік Пассані та Грегорі Пек, 1967

Веронік Пассані була 20-річною журналісткою видання France Soir, коли її відрядили взяти інтерв’ю в кінозірки Грегорі Пека на зніманні фільму "Римські канікули" (1953). Це стало початком роману, який тривав до смерті Грегорі Пека у 2003 році. Веронік привнесла в Голлівуд паризький шик і стала справжнім авторитетом у моді: носила Givenchy і вбрання Іва Сен-Лорана та представляла футуристичні твори Андре Куррежа в США. "Вони зробили стиль невимушеним, — сказала дочка пари Сесілія Пек. — Гадаю, їхня таємниця в тому, що вони вміли веселитися". На виставці представлено сімейні фото й образи haute couture з особистих архівів Веронік.

Виставка до 100-річчя Гельмута Ньютона

Helmut Newton Foundation, Берлін, з 3 червня по 23 січня

Alice Springs, Helmut Newton, Monte Carlo 1982 copyright Helmut Newton Estate

У жовтні 2020 року світ відзначав 100-річчя з дня народження легендарного модного фотографа Гельмута Ньютона. Через карантинні обмеження його берлінський фонд переніс масштабну виставку на 2021 рік. У підсумку виставка до 100-річчя Ньютона пройде двічі — влітку 2021 року в Берліні, а потім вирушить до міланського Palazzo Reale. На ній покажуть зібрання 300 світлин авторства Ньютона, включно з портретами й знімками для модних журналів.

Текст: Hettie Judah

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.