До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як зупинити випадання волосся: особистий досвід

Як зупинити випадання волосся? Олександра Литвин пройшла свій шлях і відростила волосся

Напевно, кожна з нас не раз чула, що норма щоденного випадання — близько 50-100 волосин. Проте якоїсь миті я зрозуміла, що після миття почала збирати волосся по всій ванній кімнаті. Точно можу сказати — його вистачило б на нову перуку.

Реклама

Саме тоді я почала замислюватися про візит до трихолога. До цього підштовхував стан організму, а саме його виснаження. Шкода, що у мене тоді не було свого класного перукаря, який помітив би зміни у стані волосся раніше.

Отже, першим кроком до вирішення проблеми мала стати консультація та діагностика у трихолога. Але я завжди знала, волосся — індикатор внутрішнього стану організму, тому перед візитом до лікаря я вирушила в лабораторію здавати аналізи: на визначення рівня мікроелементів, вітамінів і таке інше.

Що саме впливає на стан волосся? Передусім, феритин білок, клітинне депо для заліза, а також кортизол, вітамін D, магній, рівень жіночих і чоловічих статевих гормонів. Відхилення показників від норми сигналізує про стани організму, наслідком яких є випадання волосся.

Трихолога я вибрала за рекомендаціями. Зупинилася на клініці "Farmoza" і вирушила на прийом до головної лікарки, трихолога-дерматолога Наталії Бондар. Уже 19 років вона займається лікуванням складних захворювань волосся і шкіри. Переглядаючи результати моїх аналізів, Наталя відразу помітила виснаження організму, анемію на тлі низького рівня гемоглобіну і феритину в крові. До того ж, у мене був високий рівень кортизолу, що свідчив про стрес і впливав на випадіння волосся. Відтоді я щодня приймала вітаміни і продовжую досі. Моїм щоденним ритуалом став прийом заліза, біотину, омега-3, магнію, вітаміну Д в комплексі з К2. В жодному разі не варто самостійно призначати собі вітамінні комплекси і їхнє дозування: важливо звернутися по допомогу до лікаря.

Мені призначили плазмотерапію. Це найшвидший спосіб з можливих для того, щоб відновити ріст волосся з допомогою ін'єкцій. Спочатку у пацієнта беруть кров, потім поміщають її в центрифугу, отримують чисту плазму, багату на тромбоцити. Саме вони є факторами росту і сприяють швидкому загоєнню ран. Далі цю плазму вводять у проблемні зони на шкірі голови. Процедура болюча, особливо в скроневих і тім'яній зонах, але швидка: триває близько п'яти хвилин. Кількість процедур визначає лікар, і перші результати можна побачити вже після 4-5 сеансів. Зараз я пройшла повний курс плазмотерапіі 12 процедур. Не можу натішитися своїми "антенками" baby hair, які з'являються на голові щодня.

Самою плазмотерапією я не обмежилася. Вирішила знайти трихолога, який би мав досвід лікування випадання волосся не ін'єкційним способом, а завдяки процедурам з догляду. Мені пощастило: за моє волосся взялася трихолог Юлія Седлецька. Здається, вона реанімувала волосся всім знаменитостям України.

В основі її методу використання масок для волосся, шампунів і пілінгів для шкіри голови на рослинній основі. Саме рослинні компоненти і формули з природними антиоксидантами є основою всіх комплексів догляду за волоссям та шкірою голови Orising. Вона ж мені порадила використовувати якісні домашні засоби в залежності від стану і потреб волосся.

Мої полиці у ванній кімнаті нагадують салон краси: Orising, Nashi Argan, Zielinski and Rozhen, Redken, Oribe, Leonor Greyl мої бренди-лідери для домашнього вжитку. Обираю шампуні, маски і кондиціонери, призначені для відновлення, росту волосся і якісного очищення шкіри голови. Саме останній пункт є основою якості волосся, адже себум, пил з навколишнього середовища, засоби для укладання безпосередньо впливають на швидкість росту і якість волосся.

На чотири місяці я звела до мінімуму гарячі укладання, укладальні засоби для прикореневого об'єму і сухі шампуні. Це не означає, що я стала боятися маніпуляцій з волоссям: просто вирішила, що все має бути в міру. Саме тому на увесь період лікування я не відмовилася від тонування волосся.

Найважливішою і складною складовою "запуску" зростання нового волосся є режим дня і раціон харчування. Хаотичний прийом вуглеводів і сон по 4 години це не про здорове волосся. Мені довелося відкоригувати свій розпорядок дня, додати у свою схему харчування більше продуктів, що містять залізо: червоне м'ясо, печінка, гречка, сочевиця, яблука і шпинат. Здається, що це неможливо з сучасним ритмом життя: дедлайнами, постійними корками і сніданками в таксі. Але в цьому режимі я вже понад 4 місяці і сміливо можу сказати: все можливо.

Тепер я вибираю для себе повноцінний сон, збалансований режим дня і здорове харчування. Перший результат своїх зусиль я побачила вже через 4-5 тижнів: волосся стало випадати набагато менше, скроневі і потиличні зони стали густішими. І, нарешті, з'явився виразний об'єм. У комплексі з процедурами з догляду менше, ніж за півроку, я відростила 10 сантиметрів здорового і густого волосся. А головне, я навчилася розуміти сигнали організму і тепер зможу вчасно реагувати на них.

Наразі не залишилося жодних ознак внутрішнього дисбалансу організму. І я розумію, яке щастя мати гарне волосся. Міцне, блискуче, і справді здорове.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.