До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

LCHF-дієта: що це таке й із чим її їдять

LCHF — ця абревіатура знайома всім, хто хоч раз намагався скинути вагу й знайти оптимальну систему харчування. Розповідаємо, що це таке, розбираємося в плюсах і мінусах LCHF​​​​​.

Low Carb High Fat (низьковуглеводна, багата на жири) — система харчування, яка передбачає мінімум вуглеводів у раціоні, натомість — більше споживання жирів, білків і клітковини. Часто помиляються, вважаючи кетодієту і LCHF синонімами. Насправді кетодієта — жорсткіший варіант LCHF, який допускає споживання до 60 г вуглеводів на добу (кетодієта допускає максимум 30).

Реклама

"Основний постачальник енергії на LCHF — жири: рослинні й тваринні. Йдеться про правильні жири, багаті на поліненасичені жирні кислоти, а не про соковитий шашлик, маргарин і трансжири, згубні для здоров’я", — зазначає лікарка-терапевт, дієтолог Віра Хорунжа. Популярність дієти прийшла зі Скандинавії. Швеція першою дійшла висновку про те, що крохмаль і цукор набагато шкідливіші за жири. До того ж організм людини століттями не знав ані цукру, ані білого очищеного борошна, ані картоплі (у варіації "фрі" й поготів), ані граноли. Репутація жирів, ґрунтовно зіпсована холестериновими війнами XX століття, потроху поліпшується.

Точно кажучи, LCHF можна вважати не короткочасним планом харчування, а способом життя. Багата на жири низьковуглеводна їжа в парадоксальний спосіб допомагає втрачати вагу без почуття голоду, а також нормалізувати рівень глюкози в крові. "Дієту розробили в 1920 році для лікування епілепсії в дітей і пацієнтів з дефіцитом ферменту піруватдегідрогенази, — пояснюють у клініці GRACE. — Суть її полягає в тому, щоб за допомогою зменшення в раціоні вуглеводів і збільшення жирів до 60% на день (рівень споживання білків є незмінним) увести організм у стан харчового кетозу, який за певних умов може мати низку позитивних ефектів:

  • контроль ваги без фізичного навантаження (знижується апетит і жирові клітини не збільшуються в обсязі);
  • показники метаболічних маркерів поліпшуються (знижується рівень глюкози, загального холестерину, тригліцеридів і ліпопротеїнів низької щільності);
  • нормалізується артеріальний тиск;
  • зменшуються запальні процеси, усуваються аутоімунні захворювання;
  • когнітивні функції й пам’ять поліпшуються;
  • поліпшуються працездатність і фізична активність;
  • зміцнюється імунітет;
  • профілактика в розвитку й прогресуванні онкологічних захворювань.

Однак варто зважати на дані досліджень, які засвідчують: позитивний ефект від LCHF-харчування демонструється в короткострокових призначеннях або в схемах, які призначив лікар. Така система харчування має низку протипоказань (докладніше про них ми писали тут. — Ред.)".

"У LCHF є й зворотний бік — наприклад, брак енергії вуглеводів і дефіцит рідини в організмі, що дається взнаки на роботі печінки, нирок і жовчного міхура, — пояснюють у GRACE. — Треба пам’ятати, що з підвищенням рівня кетонів може з’являтися неприємний запах з рота і неприємний запах поту. Також можуть бути порушення в роботі кишківника — наприклад, здуття живота. Якщо немає фізичних навантажень, у разі такого типу харчування спочатку зменшення маси тіла відбувається унаслідок втрати води й м’язової маси, а вже потім — жирових відкладень".

* Будь-які дієти й режими харчування треба узгоджувати зі своїм лікарем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.