До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Міфи і правда про кетодієту: розповідає дієтолог

Продовжуємо серію мат еріалів, у яких про плюси і мінуси модних дієт розповідають фахівці. Слово лікарці-терапевтці, дієтологині Вірі Хорунжій. Розповідаємо про кетодієту*.

Суть кетогенної дієти — в тому, щоб максимально виключити вуглеводи (а це не просто випічка, паста, цукор і його замінники, але ще і мед, фрукти, коренеплоди, каші і рис у будь-якому вигляді). У раціоні допускається 5% квота вуглеводів з ягід, зелені і деяких овочів. Для порівняння: в стандартній піраміді харчування, регламентованій ВООЗ, як основа збалансованого раціону, частина вуглеводів може становити до 60%.

Реклама

Якщо сидіти на білках теж недобре для здоров'я, то звідки тоді черпати енергію? Відповідь — із жирів. Їх не варто боятися; холестеринові жахи, якими лякали людей все ХХ століття, в ХХI-му розцінюють як підступи зацікавлених фармкомпаній. Тут важливо зробити ремарку: йдеться про правильні жири, багаті на поліненасичені жирні кислоти, а не про соковитий шашлик, маргарин і трансжири, які є згубними для здоров'я.

У кетодієти досить серйозна наукова база; вона показала відмінні результати у дітей і дорослих з епілепсією — аж до зникнення судомного синдрому на тлі скасування протисудомних препаратів. Така дієта ефективна для людей з деякими аутоімунними захворюваннями і хворобою Альцгеймера, а також для людей з онкологічними хворобами. Тут суть у тому, що пухлинні клітини "харчуються" глюкозою, а згідно з дослідженнями, перехід на практично безвуглеводний, але високожировий режим харчування призводить до регресії пухлинного процесу.

Спостереження за пацієнтами, які дотримуються такої моделі харчування, показали, що людина починає відчувати прилив сил, активність мозку підвищується, а настрій поліпшується. Фокус — у біохімічних процесах: організм переходить на нові джерела енергії — кетони, які утворюються при розпаді жиру.

Першими популяризаторами кетодієти були біохакери із Кремнієвої долини, які бажали дожити до глибокої старості здоровими і активними. До них приєдналися знаменитості, а тоді божевілля щодо кетодієти охопило весь світ. Прибрати зайвий жир за допомогою вживання жирів — можливо, просто для цього доведеться постаратися.

Призначати кетодієту повинен тільки досвідчений лікар-дієтолог. Не дієт-консультант, не інстафудблогер, не нутриціолог чи кетоадепт. До цієї системи харчування є певні протипоказання, наприклад, діабет, хронічний панкреатит, холецистит, сімейна гіперліпідемія тощо. До того ж на початку дієти, при переході на інші джерела енергії, поширений так званий кетогрип. І в цей момент потрібен супровід лікаря, який призначить потрібні мікроелементи, що рятують від побічних ефектів кетозу, і допоможе правильно розрахувати норму білків, жирів і вуглеводів.

*Будь-які дієти і режими харчування слід узгоджувати зі своїм лікарем.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.