До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке біорегенерація шкіри й чим вона добра в боротьбі з акне, зморшками й розтяжками

Як ін’єкції колагену допомагають вилікувати акне, рубці й розтяжки, а також запобігають старінню шкіри, у партнерському матеріалі з DMK розповідає Олена Піша, лікарка, сертифікована косметологиня DMK Ukraine.

Олена Піша

Природна краса — головний б’юті-тренд сучасності. Чи правда, що дівчата тепер прагнуть домогтися не об’єму й підтягнення, а здорової, сяйливої шкіри з гарною текстурою й рівним тоном?

Реклама

Правильно, нині пацієнтки націлені на натуральну красу, якісну гарну шкіру без додаткових об’ємів. Тому в керуванні віком я використовую не один метод, а кілька: професійні космецевтичні процедури, ін’єкції й у разі потреби — апаратні методики.

У косметології важливий холістичний підхід, взаємозв’язок шкіри та інших систем. Тому, крім зовнішньої терапії, я призначаю внутрішню: детокс, амінокислоти, жирні есенціальні кислоти типу Омега 3 та інші мікроелементи. Також рекомендую консультацію в суміжних фахівців: гінеколога, ендокринолога, гастроентеролога.

Нерідко раджу пацієнтам ін’єкції колагену. Колаген — це один з найважливіших білків для шкіри. Він допомагає будувати нову сполучну тканину, пружну й еластичну. Із цього білка складається 75% нашої шкіри. Упродовж життя колаген виробляється й розпадається в організмі. Після 30 розпад починає переважати над синтезом, і кількість колагену в шкірі поступово знижується, від чого вона втрачає еластичність, стає обвислою, в’ялою й тонкою. Погіршується колір обличчя й можуть з’явитися плями. Але можна посприяти утворенню нового колагену — для цього потрібно стимулювати фібробласти. Приємно, що колаген з ін’єкцій не робить шкіру натягненою й восковою: він у природний спосіб розгладжує зморшки, наповнюючи тканини, вирівнює текстуру й тон шкіри. Я використовую Linerase — препарат, який сертифіковано СE і схвалено FDA; йому довіряють косметологи в усьому світі. Це і є біорегенерація шкіри.

Який курс біорегенерації потрібно пройти, щоб досягти видимого результату?

Пацієнтам віком від 35 до 50 років я рекомендую чотири процедури з інтервалом у два тижні. Після закінчення курсу його потрібно повторювати раз на пів року або підтримувати ефект щодва місяці.

Покращення шкіри помітні вже після першої процедури, а яскраво виражений результат пацієнти бачать по закінченні повноцінного курсу біорегенерації.

Скільки триває відновлювальний період?

Препарат Linerase не викликає ускладнень і набряклості. Легке почервоніння, невеликі перлинки-папули зберігаються буквально впродовж години, а потім зникають без сліду. Іноді, наприклад, у початковій стадії розацеа або перед менструацією, коли ламкість капілярів підвищена, можуть з’явитися мікроцяткові синці. Але загалом процедура дуже комфортна: вранці зробили, ввечері — свіжий вигляд.

Чи не спричинює колаген алергії?

Вага молекули, здатної спровокувати алергічну реакцію, має перевищувати 10 кДа. У складі Linerase трипептиди колагену набагато легші, 3-6 кДа. Крім того, у складі Linerase немає потенційних алергенів, так званих С і N термінальних доменів. Отже, препарат аналергенний.

Колаген можна використовувати тільки для обличчя?

Іноді помітний контраст обличчя й шиї з іншими зонами шкіри, схильними до вікових змін. Адже показник віку — це не тільки обличчя, але й шия, зона декольте, кисті. З віком тургор шкіри і її еластичність спадає в зонах, відкритих сонцю, а також у зоні ліктів, колін, внутрішньої поверхні плечей. У такому разі я призначаю курс із 3—4 ін’єкцій гетерологічного колагену з інтервалом у два тижні.

У разі надлишку підшкірно-жирового шару спочатку ефективніше колоти ліполітики: вони допомагають втратити по кілька сантиметрів у зонах локальних жирових відкладень і вивести зайву рідину. Потім ми стимулюємо біорегенерацію шкіри й робимо її пружною за допомогою Linerase.

Чи можна використовувати Linerase в разі ушкодженої шкіри, посттравматичних і постхірургічних рубців, шрамів постакне?

Колаген активізує регенерацію шкіри, збільшуючи щільність фібробластів. Він також пришвидшує формування клітинних оболонок. Тому Linerase такий ефективний у разі атрофічних змін шкіри. Вже після першої процедури помітно, що рубець стає пласкішим і матовішим.

Нещодавно я працювала з рубцем, який залишився в пацієнтки після ниткового ліфтингу: тоді нитка без насічки в нижній третині обличчя трішки опустилася й травмувала шкіру, кінчик контурувався й спровокував гематому. 4 процедури Linerase в поєднанні з плазмоліфтингом дали змогу повністю відновити шкіру.

Чи ефективний колаген у разі розтяжок?

Так, особливо гарних результатів можна досягти в роботі зі свіжими розтяжками червоного кольору, які залишаються після різких коливань ваги — наприклад, під час вагітності. У шкірі за руйнування колагену відповідає фермент металопротеїнази. Linerase в разі активації розпадається на трипептиди й амінокислоти. Трипептиди блокують металопротеїназу — і в такий спосіб бережуть колаген. А сам трипептид — це комбінація з трьох амінокислот, серед яких гідроксипролін, потрібний для вироблення колагену у фібробластах.

Якщо розтяжки багаторічні, то ін’єкції поліпшать вигляд шкіри: зникає синява, шкіра стає щільнішою, і розтяжки стають менш помітними. Чудово працюють ін’єкції в поєднанні з лазером СО2.

Як Linerase допомагає лікувати постакне?

Атрофічні постакне-рубці виникають від дефіциту колагену. У клініці Niagara під час роботи з постакне ми застосовуємо плазмоліфтинг, лазер СО2 в поєднанні з колагеном для вироблення нових фібробластів і поліпшення якості шкіри. Нові волокна колагену утворюються активніше, і внаслідок наповнення тканини дно постакне зменшується в розмірах, зникає почервоніння чи синява.

Відомо, що ін’єкції працюють краще, якщо їх уводять у здорову шкіру. Чи поєднуються ін’єкції й космецевтика?

Перед уколами краси я завжди призначаю консультацію, а в разі потреби — лікування шкіри в лікаря-косметолога. Адже для того, щоб ефект від ін’єкцій був стійким, треба спочатку поліпшити якість шкіри за допомогою салонних процедур і домашнього догляду, вживання домішок і вітамінів. Ін’єкції — це завершальний етап терапії, коли гострий період уже позаду.

Навіщо гетерологічний колаген використовують у стоматології?

Linerase схвалений FDA і вже 30 років широко застосовується в медицині — у дерматології, стоматології та хірургії. У стоматології, наприклад, — у разі рецесії ясен, коли оголюється корінь зуба, "підстрибують", запалюються й кровоточать ясна. Утворюється патологічна кишеня, де скупчуються мікроорганізми й бактерії, які виділяють кислоту й руйнують зв’язку зуба й роблять його рухомим. Перший етап лікування полягає в професійному чищенні зубів і домашньому догляді: пасти, еліксири, ополіскувачі. Це дає змогу позбутися шкідливих мікроорганізмів і вивести патологію з гострого періоду.

Потім ми призначаємо ін’єкції Linerase. Препарат вводимо з лідокаїном, тож болю боятися не потрібно. Тут гетерологічний колаген впливає не на слизову чи кісткову структури. Він стимулює новий колаген у яснах, що дає їм змогу зарости, а остеокластам запрацювати на всі 100%. Адже кісткова тканина складається з органічних і неорганічних елементів, а 30—40% її складу — це колаген. Результати колосальні: оголення кореня зникає, кишеня повністю відновлюється.

Поєднання методик косметології та стоматології — це популярно, і ми нерідко поєднуємо ін’єкції колагену в кріслі стоматолога й косметолога в один день.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.