До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Біохакінг для шкіри: звід правил

Біохакінг – широке поняття: від технологій створення постлюдини майбутнього до використання знань біології для поліпшення якості життя. У проєкції на дерматологію біохакінгом можуть бути всі превентивні і лайфстайл-принципи, які допоможуть якомога довше зберігати здоров'я і красу шкіри. Що слід взяти на озброєння, а що ні, знає професор Тетяна Святенко, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів.

Фото: Fernando Gomez
Скін-чеки, чекапи та інші чеки

Контроль власних біоданих – один з головних принципів біохакінгу. І це хороший ритуал. Чекапи всього організму варто проводити не рідше ніж раз на рік, в тому числі і скін-чеки – перевірки родимок, папілом та інших новоутворень на шкірі на предмет патологічних змін. Слушна нагода для цієї процедури: кінець літа – початок осені. Після кількох місяців активного сонця на шкірі може з'явитися підозріла пігментація, а кількість і якість родимок і папілом – змінитися не в кращу сторону. Якщо помітили зміну форми, кольору, товщини шкіри, звертайтеся до лікаря без зволікань. Головний помічник дерматолога в вивченні шкірних змін – дерматоскоп – прилад, що збільшує будь-які утворення в 10-20 разів, що дає змогу вивчити структуру і характер найменших плям і новоутворень. Щоб відстежувати динаміку змін, варто час від часу фотографувати підозрілі родимки – ті, які сильно відрізняються від інших. Тоді skin-check процедура інформативнішою.

Реклама
Фото: Fernando Gomez
Фармнавантаження мінус

Адепти біохакінга приймають різні добавки, активатори, стимулятори та інші розумні таблетки. Сучасна медицина дійшла висновку: без рекомендацій лікаря ні вітаміни, ні БАДи приймати не варто, навіть якщо надворі зима, і з продуктів "випарувалися" всі вітаміни. Будь-які капсули, таблетки і порошки – це фармацевтичне/алергічне навантаження на організм. Найчастіше – непотрібне.

Фото: Fernando Gomez

Окремий ажіотаж сьогодні навколо теми дефіциту вітаміну D3: зима, ми одягнені, на обличчі сонцезахисний крем – як організму синтезувати цей важливий мікроелемент? – Тільки приймати всередину. Насправді, проблеми дефіциту вітаміну D3 у нашій кліматичній зоні немає. Це не умови Крайньої Півночі, де сонце не з'являється по пів року.

Фото: Fernando Gomez

Для синтезу в організмі цього вітаміну достатньо десятихвилинної прогулянки в сонячний день, плюс ми отримуємо його з їжею. Зрештою, якщо зовсім вже втомили підозри, можна здати аналіз крові на одну з неактивних форм вітаміну D – 25-гідроксікальціферол або 25 (ОН) D, щоб підтвердити або спростувати дефіцит. В цілому рекомендую відпочивати, висипатися і збалансовано харчуватися – і життя, включно з кількістю вітаміну D3, налагодиться.

Фото: Fernando Gomez
Правила догляду

Біохакінг для шкіри – це ще й правильні звички, індивідуально підібраний лаконічний догляд. Три ключові слова тут: очищення, зволоження та живлення без перевантаження і захоплення новинками і екзотикою. SPF-захист від сонця – обов'язкове правило, але не в режимі нон-стоп, а залежно від рівня UF-випромінювання. Достатньо завантажити додаток для його контролю: якщо індекс інсоляції не перевищує позначку 1-2, захист не потрібен. Включати в догляд сонцезахисні креми є сенс від показника 3 і вище. У будь-якому випадку з квітня-травня вже точно пора захищатися, особливо, якщо врахувати, що перші активні сонячні промені – найагресивніші.

Фото: Fernando Gomez
Лікар сон

Можливо, це прозвучить банально, але цілком реально до якогось часу обходитися без багатьох дорогих омолоджувальних процедур, якщо взяти собі за правило регулярно, як слід, висипатися. Всі відновлювальні процеси в організмі, включно з регенерацією клітин шкіри, відбуваються саме під час сну: синтезується безліч необхідних гормонів, молекул, у разі пошкоджень відновлюється ДНК, міцніє імунітет, а обличчя і шкіра повертають відпочилий і здоровий вигляд. Кілька правил сну: засинати в той же день, що й прокидатися; лягати спати і прокидатися – в один і той же час. Люфт між щоденним пробудженням і часом засинання повинен бути не більше години, в ідеалі – 30 хвилин. Для якісного сну потрібна абсолютна темрява, мінімальний рівень шуму, свіже і зволожене повітря в спальні: правильна атмосфера захистить шкіру від сухості і тьмяності. Працювати, читати книжки, дивитися телевізор у ліжку – табу. І ще перед сном варто думати про хороше: в якому настрої заснули – в такому і прокинетеся.

Фото: Fernando Gomez
Тарілка краси

Будь-який біохакер ретельно стежить за своїм харчуванням – і правильно робить: від того, що, скільки і як ми їмо, залежать і здоров'я, і краса. Нутрігенетика давно розсекретила список продуктів, що стимулюють розвиток хвороб і онкопроцесу: це їжа з високим глікемічним індексом. Продукти, що містять приховані цукри і рафіновані швидкі вуглеводи (м'ясні напівфабрикати, білий хліб, картопля фрі, пластівці, сухі сніданки, соки з пакетів, солодкі газовані напої, крекери) склеюють білки і руйнують колаген. Негативний слід в організмі і відбиток на ДНК клітин залишають алкоголь, червоне м'ясо, фабричні молочні десерти. Головні правила дієти проти зморшок такі:

1. Не доїдати свою добову норму.

2. Регулярно включати в меню: кукурудзу, помідори, бобові, авокадо, чорнослив, яблука, чорницю, часник, баклажани.

3. Поєднувати у кожному прийомі їжі жири, вуглеводи і білки – такий склад тарілки допомагає обмежити викиди цукру в кров, тобто запобігти руйнуванню колагену.

Фото: Fernando Gomez
Повітря і рух

Чим більше ми рухаємося, тим краще вентилюються легені, циркулює кров, поліпшується обмін речовин, синтезуються гормони, виводяться токсини. Аеробні навантаження покращують дихання і оновлення клітин, а означає, шкіра має молодший, свіжіший, здоровіший вигляд. Щоденна фізична активність, прогулянки і спорт у цій справі – найкращі помічники. І, як сказав хтось із фітнес-гуру: "У будь-якій незрозумілій ситуації – присідайте".

Фото: Fernando Gomez
Все буде добре

Варто навчитися сприймати життя з любов'ю, не дозволяти обставинам і людям виводити себе з рівноваги. Наша реакція на проблеми або завдання безпосередньо пов'язана з гормональним фоном та імунітетом. Викид адреналіну, як короткий імпульс стресу, в невеликих кількостях корисний для тонусу організму, але кортизол – гормон, що виробляється у відповідь на тривалий і виснажливий стрес, – руйнує людину на фізичному та емоційному рівнях. Що важливо: бути соціально активними (регулярне спілкування з друзями і колегами важливе для нашого самопочуття, самоідентифікації і внутрішнього тонусу), фокусуватися на щасливих дрібницях, згадувати перед сном все хороше, що сталося за день. І усміхатися. Ніщо так не омолоджує і не прикрашає зовнішність, як усмішка і гарне почуття гумору.

Фото: Fernando Gomez


Фото: Fernando Gomez
Макіяж: Susana Sanchez for Dior makeup
Зачіски: Susana Sanchez for She Uemura art of hair
Асистент візажиста: Nika Ambrozic
Манікюр: Rosa Matilla for OPI Spain Модель: Carlotta Bras at UNO models

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.