До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

11 порад від дерматологів, до яких варто прислухатися

Якщо ви досі не знаєте, як правильно доглядати за шкірою, прислухайтеся до рекомендацій найкращих експертів від індустрії краси. Їхні основні правила догляду за шкірою читайте в матеріалі.

Photo: Richard Burbridge

Будьте послідовними

"Не слід іноді змінювати продукти. Це міф, що шкіра звикає і перестає реагувати на конкретний активний інгредієнт", — каже Мальвіна Каннінгам, консультантка-дерматологиня Skin+Me. "Стабільність дуже важлива, тому намагайтеся дотримуватися регулярного ранкового та вечірнього розпорядку, щоб отримати максимальну користь від догляду за шкірою".

Реклама

Якісне очищення

"Знайдіть відповідний очищувальний засіб", — говорить доктор Жюстін Хекстол, консультант-дерматолог. "Жодний зволожувальний крем не зможе компенсувати надмірно оголений шкірний бар'єр. Якщо після очищення ви відчуваєте стягнутість, вам потрібно підібрати м'який — переважно зволожувальний засіб, який зможе зробити шкіру м'якшою та зволоженішою без застосування крему".

Правильно підбирайте зимовий догляд

"Шкіра, що лущиться, потребує не пілінгу, а зволоження!" — каже докторка-дерматологиня Крістіна Псомадакіс. "Я часто помічаю, що люди надмірно відлущують шкіру обличчя й тіла, думаючи, що це найкраще для позбавлення від мертвих клітин шкіри. Насправді шкірі потрібен адекватний рівень гідратації, щоб наші нормальні процеси лущення працювали належним чином. Неправильне відлущування може призвести до підвищеної чутливості шкіри, що є ознакою ослаблення її бар'єру".

Обережно з активними інгредієнтами

"Знайомство з ретинолом та ретиноїдами починайте поступово", — попереджає докторка Алексіс Граніте, консультантка-дерматологиня у Skinesis Medical. "Нанесіть краплю розміром з горошину на обличчя, а потім використовуйте зволожувальну сироватку або крем. Спочатку використовуйте активний інгредієнт через день, збільшуючи дозу залежно від переносимості".

Зверніть увагу на ефірні олії

"Людям зі схильною до екземи й алергії шкіри я зазвичай раджу не використовувати або, як мінімум, обережно тестувати продукти з ефірними оліями. Проте такі засоби підходять переважній більшості людей, додаючи новий поживний та чуттєвий елемент до повсякденного догляду", — каже лікарка-дерматологиня Тіві Марутхаппу. "Багато було досліджень цих продуктів. Вони також були ретельно протестовані, щоб мінімізувати можливі подразнення шкіри".

Захищайте чутливу шкіру

""Якщо шкіра сильно подразнена й чутлива, проточна вода та шампунь можуть спричинити її почервоніння. У цьому разі перед душем я рекомендую наносити зволожувальний крем на ніжні ділянки шкіри — наприклад, шиї та довкола очей — щоб захиститись від впливу засобів, не призначених для шкіри обличчя", — радить доктор Хекстол. "Після душу використовуйте зволожувальний засіб, щоб видалити залишки мила. Якщо ви плавець, змийте воду з басейну зі своєї шкіри якнайшвидше, щоб зупинити неминуче порушення тонкого, злегка кислого шкірного бар'єру".

Альтернативи ретинолу

Крім ретинолу, є й інші важливі засоби для шкіри, які підійдуть не всім. Наприклад, ніацинамід та гіалуронова кислота", — каже дерматолог із Нью-Йорка доктор Ентоні Россі. "Ніацинамід є потужним антиоксидантом та протизапальним засобом, який допомагає при різних ознаках старіння та при подразненні шкіри. Гіалуронова кислота під час місцевого застосування чудово зволожує та допомагає покращити шкірний бар'єр. Дерматологи навіть використовують пероральний нікотинамід та ніацинамід, щоб зменшити ракові ураження, а також при таких станах, як акне та розацеа".

Використовуйте достатню кількість продукту

"Я рекомендую використовувати техніку "13 точок" завжди, коли ви хочете рівномірно покрити шкіру доглядовим засобом", — говорить доктор Сем Бантінг, дерматолог та засновник Dr. Sam's Skincare. Це стосується всього, від сонцезахисного крему до ретиноїдів. І особливо корисно, якщо ви намагаєтеся виділити достатню кількість SPF — ¼ чайної ложки крему на обличчя".

Давайте засобам шанс

"Я вже не знаю, скільки разів мені говорили, що засіб або лікування не працює, а після мого запитання про те, насеільки довго його використовували, виявлялося, що два-три тижні", — каже докторка Жюстін Клюк, дерматологиня-консультантка та наукова едвайзерка Renude . "Коли ми призначаємо лікування у клініці, то перевіряємо реакцію через два-три місяці, бо саме стільки часу потрібно, щоб оцінити різницю та зрозуміти загальну тенденцію. Тобто ситуація поліпшується, погіршується чи стабілізується? За винятком зволожувального крему, який може швидко позбавити від сухості, ефективність більшості доглядових засобів не миттєва і успіх слід вимірювати місяцями, а не днями".

SPF — наше все

"Ніколи не забувайте використовувати захист від UV-випромінювання", — говорить докторка дерматолог-консультантка Емма Крейторн. "Вам потрібен SPF 50 для захисту від UVB та UVA променів, які провокують старіння та пігментацію. Також важливо враховувати інфрачервону енергію й видиме світло, використовуючи місцевий антиоксидант — зазвичай у вигляді вітаміну С або D або, в ідеалі, разом. Це найкращий спосіб запобігти старінню й погіршенню багатьох станів через надмірну дію ультрафіолету".

Завжди прагніть до безперервності

"Знайдіть дерматолога і побудуйте з ним довгострокові взаємини", — радить дерматологиня Анджалі Махто. "Безперервний догляд, підібраний експертом, який контролює стан вашої шкіри і може ним керувати, від призначення засобів до ін'єкцій та процедур — це важливий крок для якісної турботи про шкіру".

Текст: Georgia Day
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.