До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як вибирати парфуми на літо: поради парфумерів

Vogue.ua розпитав парфумерів і ольфактологів, як правильно вибирати парфуми на літо.

Вибирати аромати для спекотного літа можна за двома принципами: перший — "подібне — з подібним" (тобто палкі запахи — у спеку). Цей спосіб — для ольфакторних гедоністів, які бережуть свої "орієнталі" для спеки. Східний Shalimar Guerlain густо пахне ваніллю, ладаном і шкірою, сандалом, пачулями й мускусом. Він фантастично розкривається в спеку.

Вологість убиває красу мускусів і смол, на які, зокрема, багатий Shalimar, але все ж головний секрет орієнталів — дозування. Коли спека за 30 °C, досить однієї краплі. Це не просто повага до чужого ольфакторного простору, але ще й уміння гарно носити дорогу річ, віддаючи належне талантові творця-парфумера. Якщо хочеться улюблених нот, але для них все ж занадто волого або вони можуть звучати занадто гучно, краще вибрати парфумовану олійку для тіла. Вона додасть сяйва і сповнить простір м’яким звучанням знайомої композиції.

Baccarat Rouge 540, Maison Francis Kurkdjian

Другий спосіб вибрати літній аромат — набагато поширеніший: люди застосовують його інтуїтивно, коли хочеться охолодитися в спеку. За парфумерні мохіто, лимонади й сорбети слугують прохолодні холодливі аромати з нотами цитрусових, лаванди, ветивера й модних синтетичних інгредієнтів. "У них часто немає загадок і таємниць, — пояснює парфумер Богдан Зубченко, — але вони чудово сконструйовані й гарантують свіжість. Її можна асоціювати і з водою, і з озоном, і із запахом окиснюваних металевих деталей".

Ocean di Gioia, Giorgio Armani, з нотами груш, зелені, водяного жасмину, конвалії, цитрусів і солі
Green Tea Pear Blossom, Elizabeth Arden, з нотами квітів і листя груші, зеленим чаєм і білими квітами

Сьогодні одеколони в парфумерії вважають ознакою гарного смаку. Часто їх вибирають ті, хто вже пройшов всі стадії захопленості ароматами й спробував найекзотичніші, найвишуканіші й найдорогоцінніші. "Одеколон — основа основ, — вважає Зубченко. — Це як класицизм в архітектурі: у ньому все просто, ясно й зрозуміло, трохи нудно, але завжди прекрасно".

L'eau froide з колекції Les eaux de politesse, Serge Lutens, з нотами м’яти, морської води й ладану

Елегантні й по-європейськи витончені одеколони асоціюються із чистотою, бадьорістю й світлом; вони прекрасно калібрують нюх. "Часто люди, купуючи аромат, хочуть зробити вигідне вкладення й шукають те, що пахне гучно і довго, — констатує парфумер. — З одеколоном такий номер не вийде: його аромат зникає за кілька годин, хоч і поліпшує настрій і доречний завжди".

Loewe 001 Woman, Loewe, з нотами бергамота, танжерина, сандала й ванілі

Крім цитрусових, є ще два традиційно літні парфумерні інгредієнти: лаванда й ветивер. "Вони особливо гарні для подорожей: одночасно бадьорять і заспокоюють, — каже Богдан Зубченко. — Це класичні компоненти-бестселери, які постійно повертаються в парфумерію".

Vetiver Moloko, Ex Nihilo, з нотами ветивера

Хоч як відповідає нагоді аромат, носити його на яскравому сонці, а на пляжі й поготів, не варто: парфуми підсилюють фоточутливість, і на шкірі можуть з’явитися сонячні опіки й пігментні плями, розвинутися алергія. До того ж парфуми миттєво змиваються водою, змішуються із запахом сонцезахисних засобів і можуть розкритися непередбачувано. Якщо шкода розлучатися з коханою туалетною водою, можна нанести її на одяг або аксесуари — сумку, текстиль. Ще один варіант — безспиртові парфуми, які зазвичай позначають alcohol free. Такі мають не всі марки, зате їх можна використовувати навіть дітям: вони на зволожувальній основі.

Дымка для волос Miss Dior, Dior
Серпанок для волосся Miss Dior, Dior

Чудовий літній засіб — серпанок для волосся. Він передає аромат, але не шкодить шкірі й ідеальний для будь-яких ситуацій.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.