До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Страви, які зігрівають у холодну зиму

У морозну зиму холоднеча буквально пронизує. Але це не привід збільшувати порції вдвічі або зловживати десертом, – вважає консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько. Зігрівати можуть будь-які страви: сніданок, обід, основна на вечерю, пиріг з хороших інгредієнтів. Головне, не забути про дієві прянощі: куркуму, корицю, кардамон, гострі перці.

Овочевий карі

Цілком обідній гарнір або заміна супу. Або хороша самостійна вечеря. В овочеве карі сміливо можна додати морепродукти або тофу. На обід можна додати до карі бурий, червоний рис або рис-жасмин.

Реклама

Складові:

1 морква (½ батата або 2 чашки м'якоті гарбуза)

зелений горошок (можна заморожений)

1 баклажан або цукіні

1 помідор

2-3 зубчики часнику

1 цибулина шалот або ½ солодкої білої головки

жменя стручкової квасолі або кілька пагонів броколі, цвітної капусти

3-4 ст.л. рибного соусу

400 мл кокосового молока

2 ст.л. тайської пасти карі (готової жовтої або зеленої; якщо хочеться, її можна зробити самостійно, але це близько 15 інгредієнтів, які в європейських широтах буває важко знайти)

оливкова або кокосова олія

Приготування:

У каструлі з товстим дном розігріти олію, але не доводити до задимлення. Висипати порізані цибулю і часник. Додати овочі, нарізані невеликими кубиками. Швидко обсмажити овочі, скропити рибним соусом, заправити пастою карі. Перемішати. Влити кокосове молоко. Довести до кипіння, зменшити вогонь. Карі буде готовий через 8-10 хвилин.

Буйабес

Трохи Провансу в холодні вечори. Для рибного супу марсельких рибалок важлива різноманітність: мікс риби на кістках і морепродуктів. І, на мій погляд, ароматні помідори в поєднанні з шафраном. Взимку можна використовувати пасату або консервовані без шкірки у власному соці.

Складові:

оливкова олія

1 цибулина шалот або солодка

1 корінь фенхеля, порізати на шматочки

4 зубчики часнику, розчавити

1 ст. л. порубаної петрушки

1 лавровий лист

1 л води

600 мл води

500 г помідорів, порізати

1/2 ч.л. суміші провансальських трав (порубати на великі шматки чебрець, шавлію, петрушку, розмарин, базилік, естрагон, лавр – хоча б 3 види)

цедра ½ апельсина

1/4 ч.л. насіння фенхелю

3 картоплини, нарізати шматочками

500 г рибного асорті, філе і дрібні на кістки, наприклад барабулька

500 г асорті морепродуктів

щіпка шафрану

морська сіль і мелений чорний перець

Приготування:

Нагріти оливкову олію у великій каструлі. Додати порізану цибулину, фенхель, часник, петрушку, лавровий лист та іншу зелень. Пасерувати 5 хвилин.

Влити воду, помідори, додати цедру і насіння фенхелю, картоплю. Довести до кипіння і томити на невеликому вогні 10 хвилин. Додати рибу, морепродукти, шафран, сіль, перець. Накрити кришкою і готувати 10-15 хвилин, поки риба не стане непрозорою.

Шакшука

Ізраїльська класика сніданку. Насправді, ще й ідеальна вечеря. Багато овочів, повноцінного білка, хороших жирів з оливок. Не забудьте чилі!

Складові:

4 яйця (3-5 шт., залежить від кількості порцій)

1 невелика цибулина шалот або шніт-цибуля

2 великі помідори

1 солодкий перець

оливкова олія + трохи вершкового масла

зелень (шпинат, кейл, петрушка, мангольд, тархун – 2-3 види або все разом)

молодий крихкий сир, наприклад, козяча бринза

оливки

каперси

½ перцю чилі

Приготування:

Нарізати цибулю півкільцями, помідори і перець – дрібними кубиками. У сковороді розтопити вершкове масло в оливковій олії, поставити на середній вогонь. Додати нарізані овочі з насінням чилі, тушити 1 хвилину. Додати овочі і готувати від 2-3 хвилин до 10, чим довше – тим м'якшими і більш схожими на соус вони будуть. Додати сіль, перець, зелень. Разом готувати ще 1-2 хвилини.

На овочі вилити яйця. Акуратно, щоб не зачіпити жовток, піднімати нижній шар, щоб білок зміг затекти всередину овочів. Залишити на середньому вогні до готовності (близько 4-5 хвилин). Тим, хто любить рідкий жовток, готувати без кришки. На фінальному етапі додати оливки без кісточок і каперси. За бажанням, м'який сир.

​Пиріг грін кічен зі шпинатом і фетою

Рецепт з блогу. Справедливо може називатись Green Kitchen. Всі інгредієнти – цільні, їжа – функціональна, добавки – найздоровіші.

Складові:

1/2 чашки вівсяного борошна (чашка стандартна – 250 мл). Вівсяне борошно можна отримати, якщо подрібнити кашу у блендері до стану порошку

1/3 чашки мигдалевого борошна (до такого ж стану змолоти мигдаль)

2 ст.л. крохмалю

1/2 ч.л. солі

3 ст.л. оливкової, кокосової олії або гхі

3 ст.л. холодної води

Для начинки:

3 яйця

150 г сиру фета

1 ч.л. сухого орегано

щіпка пластівців або порошку чилі

щіпка меленого мускатного горіха

2 ст.л. оливкової олії

2 гілочки зеленої цибулі

1 зубчик часнику

150 г шпинату

сіль і перець

Приготування:

Духовку розігріти до 180°С. У мисці змішати вівсяне, мигдалеве борошно і крохмаль. Приправити сіллю і перцем. Додати олію, холодну воду і ретельно все перемішати. З тіста сформувати кулю, загорнути в харчову плівку і відправити на 30 хвилин в холодильник. Руками або качалкою розкачати для форми діаметром 20 см, з урахуванням невеликого бортика. Викласти в форму, трохи наколоти тісто виделкою в різних місцях і запікати 10 хвилин.

В окремій мисці збити яйця. Додати крихту фети, орегано, чилі, мускатний горіх, приправити сіллю і перцем. На оливковій олії підрум'янити подрібнений часник і цибулю. Додати половину шпинату. Готувати 1-2 хвилини. Змішати з сирною заправкою, додати шпинат і ретельно перемішати. Влити в форму з запеченим тістом. Запікати в духовці близько 30 хвилин. Готовому пирогу дати охолонути.

Мітболи з індички, фаршировані моцарелою

Дуже простий рецепт. Нейтральний соус взимку сміливо витримає столову ложку кориці, мускатного горіха, міксу перців.

Складові:

500 г індичого фаршу

1 велику кулю моцарели (125 г)

жменю листя розмарину (можна сухий – 1/2 ч.л.)

2-3 зубчики часнику

2 ст.л. лляного або мигдального борошна (можна брати пшеничне, кукурудзяний крохмаль або хлібні крихти)

2 ст.л. вершків або молока (замінюємо водою або альтернативною)

1 велике яйце

сіль і перець

Приготування:

Фарш змішати з дрібно порізаним часником, розмарином, лляним борошном, вершками, сіллю і перцем. Ретельно перемішати. Моцарелу порізати на 10-14 шматочків. У руці сформувати фрикадельки: ретельно обгорнути сир фаршем. Викласти на деко. Запікати при 200°С (я включаю режим гриль, щоб підрум'янити зверху) 10 хвилин без соусу і 10 хвилин з підливою – пасатою або соусом маринара.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.