До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рольова модель: Анна Різатдінова про повернення в форму і б'юті-секрети

Гімнастка, олімпійська чемпіонка, молода мати, Анна Різатдінова, розповіла Vogue.ua про те, як повернулася в форму після пологів, а також поділилася своїми б'юті-секретами.

@annarizatdinova
Про зміни фігури

На олімпійських іграх в Ріо, і після них, я була в ідеальній формі: мінімальна вага (напевно, найменша за все життя), підтягнуті м'язи. Я не могла натішитися. Але через півроку я завагітніла, і тіло почало змінюватися.

Реклама

У перших двох триместрах вага просто злетіла. До третього я розібралася, що їсти, щоб малюк отримував максимум вітамінів, і не переїдати. Доводилося жорстко себе контролювати: я набирала вагу ледь не від повітря. Намагалася взагалі не їсти солодкого, не пити газованої води, повністю виключити мучне, їсти якомога більше овочів і фруктів. Незважаючи ні на що, набрала 15 кг.

На третій день після пологів, коли мене виписали з лікарні, ваги показали всього мінус 4 кг. Я була нажахана, коли зрозуміла, що решта 11 нікуди не поділися. Ще в пологовому будинку я запитала, коли можна буде знову тренуватися і ходити в зал, на що мені відповіли почекати мінімум три місяці. Я так і зробила. Але зрозуміла, що за попередній рік повністю втратила форму. Елементарно не могла сісти на шпагат навіть з підлоги, хоча гімнастки роблять це і зі стільців, і зі столів. Мені довелося починати з нуля, потроху збільшувати навантаження, і вчитися всього заново: ставати в місток, сідати на шпагат, і так далі. Але через місяць м'язи все згадали. Можливо, я б поверталася в форму повільніше, але вже через чотири місяці після пологів у мене почалися майстер-класи. Виходити на люди в гімнастичному купальнику і показувати свою майстерність треба було гідно.

Про відновлення після пологів

Можливо, мені допомогло те, що я годую дитину грудьми, – багато хто вірить, що з молоком швидше зникає вага. Можливо, вплинуло харчування. Я їм усе найнеобхідніше: намагаюся чергувати рибу і м'ясо, обов'язково овочі, фрукти. Зараз я майже в тій вазі, в якій була до вагітності. М'язи на животі ще не набули початкового вигляду. І хоч я качаю прес кожного дня, до кубиків ще далеко.

У перші три місяці вагітності лікар рекомендував мені ненапружений спосіб життя – це найвідповідальніший період, коли плід ще тільки формується. Вже до початку четвертого місяця я навантажувала себе і плаванням, і йогою, і щоденними прогулянками. Але відчувала, як дихання просто втікає. На контрасті з моєю ідеальною формою до вагітності, це було особливо прикро.

Два головних правила, яких я радила б дотримуватися кожному, – харчуватися в межах розумного, і щодня себе навантажувати, хоча б по мінімуму: плавання, ходьба, йога, стретчінг, танці – кому що подобається. Добре працюють біг і стрибки на скакалці – це вправи, які задіюють абсолютно всі групи м'язів.

Про щоденне навантаження

Поки я професійно займалася гімнастикою, потреби в тренажерах не було. М'язи гойдалися 24/7 в гімнастичному залі. Я навіть не замислювалася, що тіло отримувало щодня величезне навантаження. Але закінчивши гімнастику, почала розуміти, як тілу її не вистачає. Тому я почала ходити в зал, займатися фітнесом, вдома також.

Зараз, коли я в формі, щодня ходжу в зал і роблю пробіжку. Бігати не люблю, але змушую себе: це допомагає скинути вагу. Після – стретчінг: розтягую спину і ноги, – і роблю гімнастичні вправи для гнучкості і розтяжки. До того ж займаюся з дітьми. Мої майстер-класи тривають з 9 ранку і до 7 вечора. Весь цей час м'язи працюють, але тіло мені за це вдячне.

Моє відкриття – резинка, дуже модне зараз фітнес-спорядження, чудова річ. Вправ з нею на Youtube безліч. Я вибрала 6-7, які можна виконувати по 2-3 підходи. Повірте, сідниці і задня поверхня стегна горять вже після першого. Але найзручніше, що з нею можна не ходити в зал. Це неоціненно, особливо для тих, кому немає з ким залишити дитину. До того ж її зручно брати з собою. Супер-знахідка!

Про харчування

Розкрию таємницю: всі гімнастки люблять поїсти – просто тому, що на це заборона. Ми обожнюємо солодке і мучне, просто насолоджуємось цим, але все життя доводиться себе обмежувати.

Зараз я, перш за все, думаю не про себе, а про дитину, – і дуже контролюю раціон. Хоча в Європі, де я народжувала, всі набагато простіше ставляться до харчування мами-годувальниці. Пам'ятаю, вже на наступний день після пологів мені принесли каву і екзотичні фрукти, що за мірками пострадянського простору було чимось екстраординарним. Я спочатку зраділа. Але буквально на другому тижні у дитини почалися висипання. Тому на якийсь час довелося відмовитися від червоних овочів і фруктів, кави з кофеїном, солодощів. Магічним чином все налагодилося. Потім я вже контролювала харчування і задумувалась, що корисною буде їжа для сина.

Я перекушую горіхами – це корисно при лактації. Дуже люблю японську кухню, особливо в "Nobu". Суші, сашимі – моя слабкість: і корисно, і не поправляєшся. Зрідка дозволяю собі італійське меню в улюбленому "Cipriani". Паста, особливо з трюфелями, – це жахливо смачно.

Про проблеми зі здоров'ям

Серена Вільямс якось розповідала в інтерв'ю, що після пологів у неї з'явилося багато проблем зі здоров'ям. Мої слабкі сторони проявилися під час вагітності. Всі травми, які раніше не давали про себе знати, стали відчутними. На четвертому місяці я виявила, що у мене сильно розпухло коліно, дав знати про себе старий забій. Мені кілька разів відкачували накопичену в коліні рідину, але після пологів все нормалізувалось.

Про зміни у фігурі

Звичайно, вони відбулися. Збільшилась талія (я працюю над тим, щоб повернути її в початкову форму, і близька до мети), збільшилися груди (але це навіть приємно). Але якщо не стежити за собою і не виконувати фізичних вправ, то округлена фігура нікуди не зникне.

З целюлітом я не стикалася, і сподіваюся, що не буду. Але думаю, що він може з'явитися у тих, хто любить солодке. Тут допомагають навантаження. І дуже, до речі, вже згадана резинка. Це справжня швидка допомога для попи і стегон.

Про найкорисніші навантаження

Мені здається, що це йога. Здавалося б, ми виконуємо елементарні рухи, просто стоїмо по 15-20 секунд в одній позі. Начебто нічого складного. Але йогу створили справді мудрі люди, які знали, який рух для якої частини тіла призначений. Я особливо люблю гарячу йогу. Раніше я часто ходила в київську студію на Оболоні. Хот-йога дуже виручала після напружених занять в залі, знімала біль у м'язах. Я завжди виходила з гарячого, як сауна, залу, легша на кілограм. Крім втрати ваги, це ще й гарна розтяжка, тому що м'язи розігріті, і можна робити те, чого сам від себе не очікуєш. Головне, займатися усвідомлено.

Про вправи для витонченої фігури

Після олімпійських ігор німецькі колеги попросили мене зняти відеоуроки з моїми тренуваннями. Я знаю своє тіло, розумію, які рухи допомагають, а які не приносять користі (таких безліч). До речі, не всі вправи універсальні – просто тому, що у кожного своє розташування м'язів. На своєму сайті https://annarizatdinova.com/#home я викладаю вправи і російською, і англійською мовами. Є те, що підійде для професійних спортсменів, є і заняття для новачків. Вправи дещо наближені до гімнастики. Але я знаю, що дуже багато дівчат мріють сісти на шпагат або встати в місток. Якраз ці вправи наблизять до цих заповітних бажань.

​Про підбори

Я дуже люблю підбори: це і жіночно, і сексуально. Але у гімнасток поширена професійна проблема – після 17-18 років у великому спорті страждають кісточки на великих пальцях ніг. Тому взуття на високих підборах складно взути, і достатньо побути в ньому годину, – і нігті набрякають, втомлюються. Але пристрасть до краси часто перемагає, і на важливих заходах ми завжди стоїмо, посміхаючись, на своїх каблуках.

Про волосся

У гімнасток волосся постійно зібране – в хвіст або пучок, і так щодня, з 9 ранку і до 7 вечора. Голова від цього втомлюється, але на це не звертаєш уваги. І ось зараз, завершивши кар'єру у великому спорті, я розумію, наскільки волосся ослаблене. Тому я намагаюся йому допомагати: не фарбую, роблю маски з натурального кокосового масла. Воно підходить мені найкраще. Перепробувала я дуже багато засобів і шампунів. Зупинилася на американському Brazilian Keratin Therapy. Добре допомагає мезотерапія, волосся після неї справді змінюється.

Шампунь і бальзам, Brazilian Keratin Therapy
Про улюблені б'юті-засоби

На змаганнях ми робимо жорсткий макіяж, майже грим, щоб він витримував 8 годин змагань. Все це закріплюємо фіксатором. Тому шкіра сильно втомлюється. У звичайному житті я надаю перевагу неяскравому макіяжу. Замість смокі – nude, мінімальна кількість тонального крему, щоб оживити колір обличчя. Влітку – завжди засоби для захисту від сонця.

<b>ризатдинова любимео</b>

​Про спа

Я дуже люблю спа, це моя слабкість. Одне з найкращих – в іспанському Альбірі, SHA Wellness Clinic. Там можна пройти безліч процедур, там прекрасні басейни та сауни. До речі, там розробляють індивідуальні програми харчування. Здаєш аналізи, і дієтолог розписує програму, тому можна схуднути за тиждень.

SHA Wellness Clinic

Instagram: @vogueua_beauty

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.