До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не порно, але переконливо: як я ледь не стала жертвою секс-хакерів

Про те, як звичайні життєві радощі (читай перегляд контенту для дорослих) ледь не призвели до краху, розповідає Міра Гоуп.

З опертими ліктями на стіл і стиснутими руками скронями, я в повній прострації дивлюсь в офісний монітор. У віконці Microsoft Outlook – лист від невідомої мені Дженні з вимогою переслати на її рахунок тисячу доларів біткоінами протягом доби. В темі листа – мій пароль від більшості акаунтів, чорним по білому. Якщо коротко про суть домагань Дженні на мій банківський рахунок: я розважалася переглядом порно в інтернеті, і в якийсь момент включилася веб-камера та зняла мене, не факт, що на самоті, а, заодно, записала відео, яке я дивилася (на цьому етапі мене по-свійськи хвалять за хороший смак). Все вирушило до хакерів, що зламали мій акаунт, у яких, заодно, з'явився доступ до всіх моїх контактів в соцмережах, месенджерах і робочої пошти. За цими адресами і розішлють згадані відео через добу після прочитання листа: в нього нібито вбудований особливий чутливий піксель. Мій пароль (який я, до речі, завжди вважала досить складним) служить підтвердженням правдивості слів Дженні. Відверто, бачити його на моніторі – те ще задоволення. З'являється відчуття, ніби тебе облили кип'ятком. Але необхідність платити кругленьку суму та ще й морочитися покупкою біткоінів швидко повертає до тями, і я починаю розмірковувати.

Реклама

По-перше, навіть у списку робочих контактів всі живі люди, і всі все зрозуміють. У месенджерах – багато хто навіть зрадіє. Пошта тата, на щастя, похована під завалами спаму, а він – єдина людина, чия думка в цій ситуації мене хвилює. По-друге, ніякого зв'язку між переглядом adult video і моїм робочим акаунтом немає і бути не може: ніколи не вважала офісну атмосферу збудливою, та й веб-камери у монітора Asus немає. Ну і останнє, найочевидніше: вказаний в темі листа пароль дійсний для багатьох моїх акаунтів, але не для робочої пошти. Код доступу до останньої примусово згенерували системні адміністратори, я лінуюся його запам'ятовувати, і тому у відрядженнях зі змінним успіхом відповідаю на листи, зате не використовую складну комбінацію при реєстрації на різних, не завжди "надійних" сайтах. Здається, саме з цієї причини мені і прийшов цей лист з погрозами.

Поки я, з сяк-так заспокоїними нервами і червоним від хвилювання обличчям, їду на зустріч, мій друг зі сфери it (погодьтеся, нерозумно впускати можливість зайвий раз звернутися за допомогою до одного з it) гуглить першу фразу послання Дженні і знаходить підтвердження власним припущенням. Звичайно ж, це все спам з метою шахрайства. Ніякого компроментуючого відео у хакерів немає. А все що є – це дані "юзернейм плюс пароль". Виявляється, що різні сайти зберігають цю інформацію по-різному. Хтось кодує їх, а хтось просто копіює в базу даних. Коли доступ до такої некодованої бази даних зламують, "явки і паролі" стають надбанням громадськості. І порно тут ні до чого – адресатів просто беруть страхом. Хоча я нікого не засуджую. Швидше за все, мої дані вкрали з LinkedIn ще 2016 року: саме там я зареєструвала свій робочий email, а для пароля використовувала звичну мені комбінацію від інших акаунтів. Так що все виявилося досить банальним. І хоча найближчу добу ми з приятелем кожен зі своїх причин з затамованим подихом чекали "листи щастя", ніякого секс-відео ніхто так і не отримав. За минулі з тих пір кілька тижнів мені з ідентичним текстом написали Сандра, Євангелі, Розанна і Тіна. Думаю, якби дівчата спочатку трохи зменшили апетити доларів до 100, у них були б шанси зіграти на ефекті несподіванки і домогтися від мене взаємності. А так я просто продовжую видаляти настирливі листи і до сих пір не змінила пароль.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.